Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο αυριανό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικές πηγές την παραμονή της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -μαζί με οκτώ υπουργούς- στην Αθήνα και την τρίτη του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα σε διάστημα μόλις πέντε μηνών.

Τι συμφωνίες θα υπογραφούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη θετική ατζέντα, που είναι αμοιβαία επωφελής, και ότι προς επίρρωση αυτού, κατά τη διάρκεια του αυριανού, πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Enterprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της Υγείας, της Παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα: Οι 6 ώρες Ερντογάν στην Αθήνα - Τι δεν θα συζητηθεί


Το πρόγραμμα Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα γίνει δεκτός στις 11.30 αύριο το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, και στις 12.15 από τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, πρώτα κατ' ιδίαν και στη συνέχεια με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς).

Στις 13.00, μετά τη διμερή τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο (πιθανότατα χωρίς ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους) και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμα: H καυτή ατζέντα Ελλάδας και Τουρκίας - Όσα θα βάλουν στο τραπέζι Μητσοτάκης και Ερντογάν


Τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κατά τη διμερή τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

«Με την Τουρκία θα συνυπάρχουμε, δεν σημαίνει όμως ότι όποια διαφωνία έχουμε θα πρέπει κάθε φορά να οδηγεί στο “κόκκινο” ή να οδηγεί σε κρίσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τσιόδρας. «Είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι, δεν είμαστε αφελείς. Αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι η θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν προσέρχεται φοβικά στο τραπέζι, προσέρχεται με αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Δίνοντας επίσης το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «η διαφορά μας είναι μία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Όμως υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα, σημαντικά ζητήματα, τα οποία και είναι σημαντικό να συζητούνται. Και γενικότερα ο διάλογος, ως μια διαδικασία που προσπαθούμε να θωρακίσουμε και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν, είναι σημαντικός».


Οι διμερείς συναντήσεις

Από ελληνικής πλευράς, διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους αναμένεται να έχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο έτερος υφυπουργός, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η συνεδρίαση του ΑΣΣ είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με την ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και με βάση τους άξονες που προαναφέραμε: Πολιτικός διάλογος (υπό την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (υπό τον γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ., Θεοχάρη Λαλάκο), θετική ατζέντα (υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη) και φυσικά συζήτηση σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.


Οι καρποί

Όλη αυτή η διαδικασία έχει μέχρι στιγμής αποδώσει καρπούς, όπως η ελαχιστοποίηση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, η καλύτερη συνεργασία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών τόσο στο Ανατολικό Αιγαίο όσο -κυρίως- στον Έβρο και η μείωση των προκλήσεων και των εντάσεων σε επίπεδο ρητορικής των κυβερνητικών στελεχών. Ο στόχος που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση της Πέμπτης είναι ουσιαστικά να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες προς όφελος των δύο χωρών.