Τα Χριστούγεννα η Εύα Καϊλή θα είναι στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε κι ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η ευρωβουλευτής βρέθηκε στις φυλακές για την υπόθεση Qatargate. Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως έχει περάσει ένας χρόνος από όταν την είδε πίσω από τα κάγκελα και περιέγραψε εκείνες τις εικόνες, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η ευρωβουλευτής είναι αθώα.

Εύα Καϊλή: Χριστούγεννα με την κόρη της και την οικογένειά της στην Ελλάδα

«Ήταν 9 Δεκεμβρίου και η Εύα Καϊλή ήταν σε τραγική κατάσταση», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως «μία ομάδα ατόμων την πίεζε να ομολογήσει και όταν την ρώτησα προσωπικά μου είπε ότι είναι αθώα». Ο συνήγορος της ευρωβουλευτού σημείωσε ακόμη: «Οι ανακριτές ήξεραν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις βαλίτσες με τα χρήματα και τα στοιχεία που υπάρχουν είναι πολύ ισχυρά και αποδυναμώνουν τις υπόνοιες των βελγικών Αρχών για την Εύα Καϊλή». Και όπως αποκάλυψε στη συνέχεια, τα Χριστούγεννα θα τα περάσει με την κόρη της και την οικογένειά της στην Ελλάδα.

Οι «δουλειές» του Φραντζέσκο Τζόρτζι

Εν τω μεταξύ νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως μέσα από δημοσίευμα του Politico σχετικά με τις «δουλειές» του συζύγου της Εύας Καϊλή, ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου του Qatargate, Φραντζέσκο Τζόρτζι. Όπως φαίνεται, εκτός από το σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού από το Κατάρ, ο Τζόρτζι ασχολούνταν με προμήθειες εκρηκτικών υλικών αλλά και την πώληση πετρελαιοφόρων πλοίων σε Έλληνες εφοπλιστές. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Τζόρτζι προσπάθησε να προμηθευτεί εκρηκτικά υλικά για την εθνική μεταλλευτική εταιρεία της Μαυριτανίας, με την ελπίδα να πάρει μερίδιο από τη συναλλαγή.

Το Politico γράφει πως αυτό διαπιστώθηκε από έγγραφα που διέρρευσαν από την αστυνομική έρευνα. Στα στοιχεία φαίνεται, επίσης, πως ο Τζόρτζι έθετε τα θεμέλια για μια καριέρα συμβούλου με τη βοήθεια της συντρόφου του, της τότε αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή. Ακόμη, φαίνεται πως σχεδίαζε να φύγει από το Ευρωκοινοβούλιο το 2024, σύμφωνα με σημειώσεις που βρέθηκαν από Βέλγους ερευνητές στο διαμέρισμά του τον Απρίλιο του 2023.

«Δεν αναγνωρίζω κανέναν πια, ακόμη και τον σύντροφό μου»

Σύμφωνα πάντα με αυτές τις αποκαλύψεις, στις 10 Δεκεμβρίου 2022, η Καϊλή δήλωσε ότι έμεινε άναυδη από τις κατηγορίες. «Είμαι σε ένα σημείο που δεν αναγνωρίζω κανέναν πια, ακόμη και τον σύντροφό μου», είπε. Πίστευε ότι ο Τζόρτζι ήταν «ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός», προσθέτοντας ότι είχε αγωνιστεί να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα και περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής τους ως ημέρα απόλυτου πανικού. Όταν, δε, άκουσε ότι ο Τζόρτζι είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό της κατασχέθηκε, σκέφτηκε ότι είχε «τροχαίο ατύχημα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»