Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Κατάρ-Gate. "Δεν πιστεύουμε τίποτα από όσα λέει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας κοροϊδεύει, το ξέρουμε αυτό. Αλλά όλα θα αποκαλυφθούν(...) Ξέρω ότι μας λέει ψέματα": Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας για το Qatargate Σεφερίνο Αλβάρεζ Ροντρίγκεζ  στον Φραντσέσκο Τζιόρτζι για την αξιοπιστία του Antonio Panzeri, του βασικού πυλώνα στον οποίο στηρίζεται η έρευνα για το Κατάρ-gate, έγιναν στην οικία του Τζιόρτζι, όταν ο ανακριτής τον επισκέφθηκε προκειμένου να του επιστρέψει το κινητό του τηλέφωνο που είχε κατασχεθεί προκειμένου να γίνει έρευνα.

Ο σύζυγος της Εύας Καϊλή τον κατέγραψε κρυφά, διαμαρτυρόμενος παράλληλα για το γεγονός ότι οι ερευνητές της υπόθεσης είχαν πάρει από τα σκουπίδια την εκτύπωση μίας εκδοχής των σημειώσεων που ο Τζιότζι αντάλλασσε με τον συνήγορό του.

Το ηχητικό υλικό κατατέθηκε σήμερα στους φακέλους της έρευνας των Βρυξελλών και στους ευρωβουλευτές από τον συνήγορο του Τζίόρτζι, τον δικηγόρο Πιέρ Μονβίλ, ο οποίος με επιστολή του το απέστειλε στον εισαγγελικό λειτουργό. Εάν οι δηλώσεις του Panzeri δεν επιβεβαιωθούν, εάν δεν είπε την αλήθεια, ολόκληρη η έρευνα που αμαύρωσε την εικόνα της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με τις εντυπωσιακές συλλήψεις της 9ης Δεκεμβρίου 2022, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης της τότε αντιπροέδρου Εύας Καϊλή για ένα κατάφωρο αδίκημα που εξακολουθεί να προκαλεί πολλά ερωτήματα, θα μπορούσε να καταρρεύσει, γράφει η Κορριέρε ντε λα σέρα. 

Διαβάστε επίσης: Le Monde: Όταν η Εύα Καϊλή προσπαθούσε να πείσει τον Μακρόν να σταματήσει ψήφισμα που καταδίκαζε το Κατάρ

Δεκατέσσερις μήνες μετά τις συλλήψεις για το σκάνδαλο και ενώ ο διάσημος ανακριτής Michel Claise απόχώρησε (τον Ιούνιο)  από την έρευνα λόγω σοβαρής σύγκρουσης συμφερόντων και στη συνέχεια από το δικαστικό σώμα για να συνταξιοδοτηθεί και να κατέβει στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές,  η βάση στην οποία στηρίζονται οι ισχυρισμοί για μια υποτιθέμενη συνωμοσία με στόχο τη διεθνή διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος που φέρεται να οργάνωσε ο Panzeri για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου εξακολουθεί να μην είναι καθόλου σαφής, γράφει η ιταλική εφημερίδα.

 

Ακούστε το ηχητικό:

  

 

 

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση του διαλόγου:

 F: FRANCESCO GIORGI

 

Α: CEFERINO ALVAREZ-RODRIGUEZ - Πρώτος επικεφαλής επιθεωρητής της έρευνας

Α: Γεια σας. Γεια σας!

F: Γεια σας.

Α: Είσαι καλά;

F: Ε, όχι πολύ.

Α: Το φαντάζομαι.

F: Δεν μου άρεσε αυτό που έκανες.

Α: Αυτό είναι το παιχνίδι.

F: Όχι, όχι, δεν είναι ένα κανονικό παιχνίδι, σας το λέω πολύ ειλικρινά, να κατασχέσετε αυτό (το κινητό) και τις εμπιστευτικές σημειώσεις μου, δεν ήταν δεν ήταν...

Α: Αυτό είναι το παιχνίδι.

Φ: Δεν φτιάχνουμε τέτοια παιχνίδια με ανθρώπους που συνεργάζονται.

Α: Αυτό το λέτε εσείς. Έχουμε στοιχεία που λένε το αντίθετο. Γι' αυτό το κάνουμε. Αλλά αυτό σημαίνει ότι,Φραντσέσκο, πρέπει να τα λες όλα, και δεν λέγονται όλα. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε την αλήθεια.

ΣΤ: Ποιο ήταν το κίνητρο για αυτή την αναζήτηση;

Α: Επειδή έπρεπε να βρούμε στοιχεία.

ΣΤ: Τι στοιχεία;

Α: Και μετά έπρεπε επίσης να καλέσουμε τους γονείς σου για να τους πάρουμε συνέντευξη,

ΣΤ: Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός αυτής της έρευνας;

Α: Για να αναζητήσουμε τα στοιχεία που βρήκαμε.

ΣΤ: Εδώ, μετά από έξι μήνες έρευνας, αφού έχουν ήδη γίνει έρευνες.

 

Α: Φυσικά. Και θα κάνουμε έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς, διότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί μπορεί να έχουν ανοίξει ξανά. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το κάνουμε πάντα αυτό ακριβώς επειδή οι άνθρωποι νομίζουν ότι όταν επεμβαίνουμε, όλα σταματούν, αρχίζουν. Το ξέρω, δεν είναι, δεν είναι εύκολο, το ξέρω, δεν είναι, δεν είναι διασκεδαστικό.

Φ: Αλλά, όμως, έι. Τώρα έχετε πρόσβαση στις εμπιστευτικές σημειώσεις μου που είχα ετοιμάσει με τον δικηγόρο μου. Δεν είναι φυσιολογικό.

Α: Είναι φυσιολογικό, αυτό μας δείχνει ότι έχετε πρόσβαση στον φάκελο και ότι προσαρμόζετε τις ομιλίες σας με αυτά που έχουμε στα χέρια μας. Αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν βάζουμε στο φάκελο.

 

λεπτό 02:12

 

F: Φυσικά! Είναι δικαίωμά μου να έχω πρόσβαση στα αρχεία.

Α: Προφανώς, αλλά προσαρμόζετε την ομιλία σας σε αυτό που υπάρχει στο αρχείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βάζουμε τα πάντα μέσα. Εμείς δεν είμαστε ηλίθιοι, οπότε ξέρουμε ότι μας λέτε ψέματα, ξέρουμε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν μας λέτε. Οπότε είπαμε εντάξει, θα... θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι, ας παίξουμε το παιχνίδι, κάναμε το ίδιο πράγμα με τον PANZERI. Μην νομίζετε ότι επειδή λέει πράγματα και τον βιντεοσκοπούμε ότι τον πιστεύουμε, δεν πιστεύουμε τίποτα από όσα λέει, δεν πιστεύουμε τίποτα από όσα λέει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας κοροϊδεύει, το ξέρουμε. Αλλά όλα θα βγούν στον αέρα. Όταν θα γίνει αυτό, θα γίνει. Και θα αναλάβει την ευθύνη γιατί ΞΕΡΩ ότι ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ.

F: Είναι δικαίωμά μου να έχω πρόσβαση στο αρχείο

Α: Ευτυχώς τον έχετε.

ΣΤ: Επομένως, δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι έχω πρόσβαση στο αρχείο.

Α: Όχι, όχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι έχοντας πρόσβαση στον φάκελο, βλέπετε πράγματα σε αυτόν και προσαρμόζετε την ομιλία σας σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο αρχείο.

ΣΤ: Τι λέτε; Κάνω ακριβώς το αντίθετο. Πήρα τις καταθέσεις του PANZERI και σας έδειξα ότι λέει ψέματα.

Α: Αυτό το ξέρουμε ήδη. Γι' αυτό σας λέω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν υπάρχουν στο φάκελο. Εμείς... δεν είμαστε ηλίθιοι.

Φ: Έχετε έναν μετανοημένο που λέει ψέματα.

Α: ΤΟ ΞΈΡΟΥΜΕ ΑΥΤΌ !

F: Εντάξει, το ξέρετε αυτό.

Α: Και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μην περάσει ο μετανοημένος.

 

λεπτό 02:43

F: Και μου επιτίθεσαι, ότι συνεργάστηκα από την αρχή της σύλληψής μου.

Α: Όχι μόνο αυτό. Γι' αυτό σας λέω ότι έχουμε πράγματα.

Φ: Με τους γονείς μου που είναι... ο πατέρας μου είχε δύο καρδιακές προσβολές, η μητέρα μου έχει σκλήρυνση. Οπότε αν έρθεις εδώ από εδώ, κινδυνεύει...

Α: Όχι, πήγε πολύ καλά με τους γονείς σου, πήγε πολύ καλά.

ΣΤ: Μα κύριε...

Α: Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο.

Α: Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση. Και ο δικηγόρος σας το ξέρει πολύ καλά. Και θα διαπραγματευτεί τώρα με τον MALAGNINI και μόλις γίνει η διαπραγμάτευση, τα πράγματα θα αλλάξουν. Γιατί αυτό που έχουμε τώρα, ξέρετε, το PANZERI δεν το έχουμε ακούσει ακόμα.

ΣΤ: Το ακούσατε και στις 10 Μαρτίου.

Α: Δεν τον ακούσαμε. Ακούστε προσεκτικά τη διαφορά. Ακούσαμε τι είχε να πει, δεν του κάναμε ποτέ ερώτηση. Τον αφήσαμε να έρθει. Λέτε ότι θα μας τα πείτε όλα και λέτε ότι θα πείτε πράγματα που δεν ξέρουμε. Θα τον αφήσουμε να έρθει και θα δούμε τι θα κάνει; ΜΑΣ ΛΈΕΙ ΨΈΜΑΤΑ. Τον αφήνουμε να το κάνει. Τώρα θα αρχίσουμε να τον ανακρίνουμε. Και όταν αρχίσουμε να τον ανακρίνουμε, θα του κάνουμε ερωτήσεις για αυτά που έχουμε στα χέρια μας, αλλά που δεν υπάρχουν στο φάκελο. Θα το βάλουμε στον φάκελο όταν του κάνουμε ερωτήσεις. Κύριε Panzeri, αυτό δεν είναι εντάξει, να το εξηγήσετε αυτό. Εξηγήστε . Δεν μας λέτε την αλήθεια. Και αν δεν μας πει την αλήθεια... Έχει ακόμα την ευκαιρία να πει: ναι! Ξέχασα να σας το πω, καθώς τον αφήναμε να μιλήσει.

Φ: Α, άρα έχει ακόμα την ευκαιρία;

 

Α: Όχι. Δηλαδή, εφόσον δεν έχει ερωτηθεί, μπορεί να πει: α! αλλά ξέχασα να σας το πω. Επειδή εμείς δεν του κάναμε ερωτήσεις.

ΣΤ: Αλλά τότε μπορεί να τα διορθώσει όλα τώρα. Αφού έχει όλες τις σημειώσεις μου.

 

λεπτό 04:16

Α: Όχι, όχι, δεν τα έχει. Επειδή αυτό είναι, φροντίζουμε επίσης να μην τα βάζουμε στο αρχείο. Υπάρχουν πράγματα που δεν είναι στο αρχείο που κρατάμε.

ΣΤ: Ναι, αλλά αυτά δεν είναι νέα στοιχεία της έρευνας. Πρόκειται για χειρόγραφες σημειώσεις που ετοίμασα με τον δικηγόρο μου, στη φυλακή, τις απομαγνητοφώνησα στο φορητό μου υπολογιστή.

Α: Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο, αλλά πρέπει, πρέπει να τα αναλύσουμε όλα.

ΣΤ: Αυτό αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος υπεράσπισής μου!

Α: Απολύτως όχι.

ΣΤ: Ναι.

Α: Όχι, διότι δεν πρόκειται για επιστολές που απευθύνονται στον δικηγόρο σας, αλλά για χειρόγραφες σημειώσεις.

ΣΤ: Ό,τι κι αν είναι...

Α: Λοιπόν, το αναλύσαμε κι αυτό και δεν είναι... το κάνουμε τακτικά, είναι φυσιολογικό. Τώρα που το πήρατε με λάθος τρόπο... Το καταλαβαίνω.

ΣΤ: Ναι, το πήρα πολύ άσχημα. Γιατί είπα από την αρχή ότι θα συνεργαστώ. Θα έδινα όλες τις πληροφορίες που είχα στον φάκελό μου. Δεν θα έπρεπε να με πάρουν με τη βία με αυτόν τον τρόπο.

Α: Δεν τους πήραμε με τη βία, θα συνεργαστείτε. Διαπραγματεύεστε με τον MALAGNINI.

ΣΤ: Τους πήρατε με έρευνα ενώ εγώ ήμουν με την αστυνομία.

Α: Τι είναι εκεί μέσα, δεν είναι τίποτα ακόμα... που πρέπει να σας το θέσουμε ως ερώτηση.

Φ: Όταν είπα στην αστυνομία, θα σας δώσω τις πληροφορίες που θέλετε, αλλά πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τον με τον... (ομοσπονδιακό εισαγγελέα)

Α: Φυσικά και θα γίνει. Αλλά αυτό που έχετε στις σημειώσεις δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θέλουμε να να μάθουμε. Δεν είναι τίποτα. Τα ξέρουμε ήδη όλα αυτά στις σημειώσεις. Τα ξέρουμε όλα αυτά, Kathleen και όλα αυτά, τα ξέρουμε.

F: Τι Kathleen;

Α: Ευθύνες με την Kathleen, ερωτηματικό, τα ξέρουμε όλα αυτά, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Θέλουμε πολύ περισσότερα από αυτά. Και θα το πετύχουμε. Οπότε παίρνουμε το χρόνο μας. Ο MALAGNINI είναι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο δικαστής, αυτός είναι ο δικαστής και έχουμε κάνει την έρευνά μας. Ο καθένας έχει τη δική του ατζέντα, αλλά εμείς δεν έχουμε ατζέντα. Θέλουμε την αλήθεια και θα φτάσουμε εκεί σιγά-σιγά. Και ξέρω ότι θα φτάσουμε εκεί μαζί σας. ...επίσης. Τώρα δεν σας αρέσει ο τρόπος που συνέβη και σας καταλαβαίνω. Αλλά πρέπει να φτάσουμε στο τέλος. Δεν θα... έχουμε την ίδια... Δεν έχουμε τα ίδια όπλα με την άμυνα, για παράδειγμα.

Φ: Λοιπόν, εγώ είμαι χωρίς όπλα τώρα, τα πήρατε όλα!

 

λεπτό 06:04

Α: Όχι, όχι! Θα το δείτε όταν κάνετε τη συμφωνία σας. Θα έρθουμε με ερωτήσεις, Φραντσέσκο. Προς το παρόν, δεν έχουμε έρθει με ερωτήσεις. Το ίδιο πράγμα. Θα σας αφήσουμε να μιλήσετε. Δεν έχουμε έρθει ακόμα με τις πραγματικές ερωτήσεις. Και το ίδιο πράγμα με τον PANZERI. Τον αφήσαμε να μιλήσει, τον κινηματογραφήσαμε, το κάναμε επίτηδες. Μίλα! Τι θέλεις να μας πεις; Ποιο είναι το θέμα σήμερα; Αυτό; Έλα, προχώρα, θα σε ακούσουμε. Αν δείτε τις κασέτες. Ο δικηγόρος σου τις έχει δει, δεν ξέρω... Αλλά αν ζητήσεις από τον εαυτό σου να τις δει, θα τον δεις. Δεν τον ρωτάμε τίποτα, τον αφήνουμε να έρθει. Για παράδειγμα, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης οντισιόν, ξεχνάει να μιλήσει για την TARABELLA. Εν τω μεταξύ, έχει πρόσβαση στον φάκελο, βλέπει ότι έχουμε ρωτήσει τον TARABELLA. Δεύτερη βιντεοδιάσκεψη τι κάνει; "Κοιτάξτε, θα ήθελα ακόμα να προσθέσω κάτι για την TARABELLA". Και εκεί αρχίζει να μιλάει για τον ΤΑΡΑΜΠΕΛΛΑ, αλλά δεν μας λέει... τα πάντα, και το ξέρουμε, αλλά δεν του κάνει ερωτήσεις. Είναι αυτός που έρχεται.

ΣΤ: Μόνο που αυτός απολαμβάνει ήδη όλα τα οφέλη της συμφωνίας του.

Α: Μην ξεχνάτε ότι το όφελος είναι μηδενικό, αν αποδείξουμε ότι λέει ψέματα. τελείωσε!

ΣΤ: Λοιπόν! η κόρη του το γιορτάζει.

 

Α: Η κόρη του, δεν γιορτάζει τίποτα απολύτως. Η κόρη του είναι κρεμασμένη από τα πόδια της, η μητέρα της είναι κρεμάστηκε από τα πόδια της. Το μόνο πράγμα είναι ότι εμείς... θα ανατινάξουμε τη συμφωνία. Μην ξεχνάτε κ. Γκιόργκι, η συμφωνία λέει: αν δεν τηρήσετε τη συμφωνία, ανατινάζεται. Δεν τη σέβεται. ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ! Ξέρω ότι η κόρη του είναι αυτή που ρουφάει τα λεφτά. Το ξέρω!

Φ: Δεν το παίρνω προσωπικά. Δεν με νοιάζει αν θα τηρήσει τη συμφωνία του ή όχι. Απλά θέλω να πω από τη σκοπιά του... της θέσης μου, ήσουν μάρτυρας. Παρουσίασα τον εαυτό μου με το σχέδιο,

Α: Το ξέρω...

Φ: Σας τα έδειξα όλα αυτά, με ευχαριστήσατε προσωπικά.

Α: Το έκανα μόνος μου.

Φ: Είμαι ο συνεργάτης της δικαιοσύνης…

 

Α: και συνεχίζω να σας λέω ότι κάνετε καλή δουλειά!

ΣΤ: Και μια εβδομάδα αργότερα πηγαίνω στο δικαστήριο το οποίο επιβεβαιώνει ότι συνεργάζομαι και το οποίο λέει: "Ο κ. Τζιόρτζι θα θα αφεθεί ελεύθερος μετά την ακρόασή του στις 27 του μηνός". Στις 27 του μηνός, κάνατε αυτή την παγίδα να έρθετε να πάρετε έγγραφα που εγώ θα έδινα ούτως ή άλλως.

Α: Δεν είναι παγίδα, χρειαζόμαστε αυτά τα κομμάτια, τα χρειαζόμαστε για εμάς, δεν είναι καθόλου... Μην νομίζετε ότι είναι παγίδα. Το... Αυτό που κάνετε, συνεχίζεται. Η διαπραγμάτευσή σας συνεχίζεται. Μας βοηθάει, μην ανησυχείτε γι' αυτό! και δεν είναι... εναντίον σας, αλλά πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας.

F: Αυτό είναι μια εχθρική πράξη εναντίον μου! Ενώ η κατάσταση άλλαξε εντελώς από το δικαστήριο στις 20 και 27.

Α: Ναι, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν είμαστε εκεί. Πιστεύω ότι ο δικηγόρος σας θα σας εξηγήσει. Δεν βρισκόμαστε σε αυλή του σχολείου όπου κάνουμε high five, κάνουμε μια πράξη, μια συμφωνία, είμαστε στη δικαιοσύνη και εμείς, οι συμφωνίες της της εισαγγελίας, δεν μας νοιάζει! Αυτό που θέλουμε είναι πληροφορίες. Δεν μας νοιάζει! Και οι ανακριτές... δικαστής δεν υπόκειται στη συμφωνία του εισαγγελέα. Θέλει την αλήθεια. Αυτός είναι που αποφασίζει. Είναι... όχι ο εισαγγελέας. Ο εισαγγελέας αποφασίζει πότε θα πρέπει να πει καταδικάζουμε, δεν καταδικάζουμε, ποιους διώκουμε και ποιους δεν διώκουμε και γιατί τους διώκουμε. Αλλά αυτός που κάνει την έρευνα είναι ο δικαστής. Και ο δικαστής θέλει όλη την αλήθεια. Και μετά τις συμφωνίες, είναι: "αυτός ο κύριος κάνει αυτό, ο κύριος παίρνει εκείνο...". Αυτό δεν μας αφορά, αλλά χρειαζόμαστε την αλήθεια. Οπότε... καταλαβαίνω ότι δεν είναι ευχάριστο.

F: Είμαι πραγματικά σοκαρισμένος σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτές είναι οι μέθοδοι που είχαμε τη δεκαετία του '90 στην Ιταλία με τα «Καθαρά χέρια». Αυτό είναι εκφοβισμός, ενώ εγώ ήμουν απολύτως διαθέσιμος για συνεργασία.

Α: Όχι, διότι διαφορετικά ο ανακριτής δεν θα είχε εκδώσει ένταλμα έρευνας. Και ο ανακριτής είναι ο εγγυητής ότι τα πράγματα συμβαίνουν τόσο για τις κατηγορίες όσο και για τις απαλλαγές.

ΣΤ: Για να δικαιολογήσει μια τέτοια πράξη. Πρέπει να υπάρξει επανάληψη του εγκλήματος ή της συμπαιγνίας ή οτιδήποτε άλλο.

Α: Μπορεί να έχουμε κάποια, μπορεί να υπάρχει συμπαιγνία. Σε κάθε περίπτωση, θα το μάθετε. Αν σας βγάλουν το βραχιόλι και επιστρέψετε στη φυλακή, θα ξέρετε ότι υπήρξε συνωμοσία.

ΣΤ: Ναι, αλλά μετά από μια εβδομάδα; Λοιπόν, τέλος πάντων...

Α: Σας λέω να μην ανησυχείτε, καταλαβαίνω και μπαίνω στη θέση σας. Δεν είναι ευχάριστο. Τώρα, για το ουσία...

 

λεπτό 09:43

F: Το επίπεδο εμπιστοσύνης μου στη δικαιοσύνη έχει χαθεί εντελώς!

Α: Αλλά δεν χρειάζεται να έχετε! Ποτέ δεν πρέπει να... ποιον πρέπει να εμπιστευτούμε στη δικαιοσύνη;

F: Αλλά και πάλι! Εγώ! Συνεργάστηκα ή όχι από την πρώτη μέρα;

Α: Φυσικά! Κάθε φορά που σου έκαναν μια ερώτηση, απαντούσες. Όλες οι απαντήσεις που μας έδωσες. Έχουν ελεγχθεί, είναι καλές. Ορίστε, Αυτός (PANZERI), μας λέει πράγματα, τα ελέγχουμε, δεν είναι καλά.

Φ: Εντάξει τότε, αντί να πάτε να ψάξετε το σπίτι του, ελάτε στο σπίτι μου και κάντε μου αυτή την πράξη.

Α: Μα ποιος λέει ότι δεν θα γίνει;

Φ: Να πάρετε τις εμπιστευτικές σημειώσεις μου που έκανα με τον δικηγόρο μου; Αυτό αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος υπεράσπισής μου!

Α: Αυτό το βλέπετε με τον δικηγόρο σας. Πρώτον, δεν έχει βάλει στις σημειώσεις δεύτερον, αυτά είναι χειρόγραφα που βρίσκονται στο σκουπίδια που πήραμε πίσω. Οι σημειώσεις που ήταν στα σκουπίδια.

ΣΤ: Ναι, τις τύπωσα, και τι έγινε; γιατί δεν ήταν οι σωστές.

 

Α: Δεν μας ενδιαφέρει. Πήραμε ό,τι υπήρχε, γιατί αυτό κάνουμε πάντα. Εκεί είναι που βρίσκεις τα πιο όμορφα πράγματα, στα σκουπίδια. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι κάνουν ή δεν το συνειδητοποιούν.

F: Κύριε... Αυτό που έβαλα στα σκουπίδια ήταν απλά ότι είχα πληκτρολογήσει μια εκδοχή, ότι δεν ήταν αυτή που ήθελα να δώσω. Και δεν χρειάζεται να δικαιολογήσω αυτό που κάνω.

Α: Δεν θα έπρεπε. Και όπως και εμείς, δεν χρειάζεται να δικαιολογούμε τους εαυτούς μας, έχουμε μια εντολή, ερχόμαστε, κάνουμε εκτελούμε. Θα σας εξηγήσω, αυτό είναι όλο.

Φ: Το βρίσκω αυτό εντελώς…

 

λεπτό 10:48

Α: ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΎΕΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ. ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΤΡΕΛΌΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΊΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΣΉΜΕΡΑ, ΌΠΟΙΑ ΧΏΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΌΠΟΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΉ ΕΞΟΥΣΊΑ.

ΣΤ: Ναι, αλλά σε μια χώρα που βασίζεται στο κράτος δικαίου όπως το Βέλγιο, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τη δικαιοσύνη; Οπότε θα πρέπει να μην εμπιστεύομαι δικαστές;

Α: Θα εμπιστευτώ τη δικαιοσύνη την ημέρα που οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θα διορίζονται πολιτικά, είναι εντάξει; Στο να είναι εισαγγελέας των Βρυξελλών, ο προηγούμενος ήταν πολιτικά διορισμένος και έκανε μια συμφωνία να μην να μην ασκήσει δίωξη στον κ. Courtois. Και η υπόθεση Courtois έκλεισε χωρίς περαιτέρω ενέργειες. ΔΕΝ ΈΧΩ ΚΑΜΊΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΌ ΣΏΜΑ, ΔΙΌΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΚΙΝΕΊΤΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΝΉΜΑΤΑ, ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎΣ. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχω εμπιστοσύνη στους αξιωματούχους της ΕΕ. Καμία. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο αποδεικνύεται ότι έχω δίκιο. Ακόμα είδαμε 4.000 ευρώ για έδρες στο κοινοβούλιο της Βαλλονίας. Ξόδεψαν 48 εκατομμύρια σε ενοίκιο για ένα κτίριο στο οποίο δεν υπάρχει κανένας, επειδή είναι τα χρήματά μας. Την ημέρα που ο κόσμος θα το καταλάβει αυτό, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Όχι, δεν έχω εμπιστοσύνη. Δεν πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη, και ευτυχώς υπάρχουν δικηγόροι! Σας λέω...  ειλικρινά, ευτυχώς υπάρχουν δικηγόροι, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τη δικαιοσύνη.

ΣΤ: Ακούστε με, εκτός από αυτό (το κινητό), πρέπει να έχω και το άλλο.

Α: Μόλις γίνει αυτό, υπάρχει και το κινητό;

Φ: Έτσι, έκλεισαν το λογαριασμό μου στην ING

Α: Το έκανε η ING;

Φ: Η ING το έκανε.

Α: Γιατί το έκαναν;

Φ: Επειδή με είδαν στον Τύπο και μετά είπαν "μονομερώς κλείνουμε το λογαριασμό". Οπότε... μετέφερα όλα τα λίγα χρήματα που είχα στον λογαριασμό του πατέρα μου, τον οποίο είχα ενεργοποιήσει σε αυτόν. Έτσι, για να πληρώσω... ευτυχώς είχα ήδη πληρώσει όλα τα τέλη εδώ, τις καταστάσεις χρεώσεων. Αλλά για το μήνα Μάιο, χρειάζομαι... αυτό. Δεν μπορώ να ανοίξω άλλον λογαριασμό γιατί όλα είναι συνδεδεμένα με αυτόν. Και κάτι άλλο, ζήτησα επίσης ARNOLD να μου δώσει τον κωδικό PIN της βελγικής μου ταυτότητας, γιατί με αυτόν δεν μπορώ να έχω, δεν μπορώ να να ανοίξω άλλο βελγικό λογαριασμό. Και έτσι αν δεν ανοίξω αυτόν, δεν μπορώ να μεταφέρω τα υπόλοιπα χρήματά μου στον νέο λογαριασμό.

Α: Ω ναι, η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει σε ποιον λογαριασμό; Στον βελγικό λογαριασμό; Στον παλιό λογαριασμό της ING;

ΣΤ: Στον βελγικό λογαριασμό ο οποίος είναι κλειστός.

Α: Γαμώτο!

Φ: Είπα λοιπόν στο Κοινοβούλιο ότι δεν μπορώ να κάνω μεταφορές προς το παρόν επειδή δεν έχω λογαριασμό. Είναι... τρεις εβδομάδες από τότε που το ζήτησα και είναι μια φωτογραφία στο κινητό μου.

Α: Ο φορητός υπολογιστής, το PC και το τηλέφωνο δεν έχουν...

ΣΤ: Όχι αυτό που κατασχέθηκε όταν με συνέλαβαν.

Α: Στην αρχή,

F: Στην αρχή. Υπήρχε ήδη ένα αίτημα που υποβλήθηκε στον Arnold από τον δικηγόρο μου, αλλά και όταν πήγα στις 25 του μηνός, του το ζήτησα, αλλά δεν μου το έδωσε. Αλλά το χρειάζομαι για να πληρώσω.

Α: Το καταλαβαίνω αυτό, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο. Έχετε το λόγο μου ότι θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο γι' αυτό.

Α: Ahi ahi ahi ahi...

Φ: Αλλά πραγματικά εγώ... λοιπόν...

Α: Σε καταλαβαίνω. Αλλά είναι δύσκολο και σου λέω μην εμπιστεύεσαι κανέναν!

ΣΤ: Αντίο.

Στις 11:14 ο ερευνητής φεύγει από το διαμέρισμα.