Με τίτλο «Πώς η Εύα γνώρισε τον Φραντσέσκο: Το χρυσό ζευγάρι στην καρδιά του ευρωπαϊκού σκανδάλου Qatargate» το Politico αναφέρεται εκτενώς στη σχέση της Εύας Καϊλή με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι δεν είχαν αφήσει τίποτα στην τύχη» γράφει το Politico στο μακροσκελές, πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, στο οποίο αναφέρεται στη γνωριμία και τη σταδιοδρομία τους, αλλά και στην υπόθεση Qatargate.

Η ιστορία του Qatargate εξακολουθεί να γράφεται, γράφει το Politico, και εκτιμά πως «κανείς δεν αποτυπώνει καλύτερα το ανθρώπινο στοιχείο αυτής της πολύπλοκης υπόθεσης [...] από την Καϊλή και τον Τζόρτζι.

Το άρθρο του Politico ξεκινά αναφερόμενο στην Εύα Καϊλή: «Κατά τη στιγμή της σύλληψής της ήταν μία από τις πιο εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες των Βρυξελλών, και πιστεύεται ευρέως ότι θα διεκδικούσε υψηλά αξιώματα είτε εντός του συστήματος της ΕΕ είτε στην πατρίδα της. Πρόσφατα είχε αποκτήσει το πρώτο της παιδί με τον Τζόρτζι, έναν φιλόδοξο κοινοβουλευτικό βοηθό εννέα χρόνια νεότερό της, του οποίου τα κυματιστά ξανθά μαλλιά και το χαμόγελο ήταν γνωστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Μαζί, αποτελούσαν ένα τρομερό ζευγάρι εξουσίας στο κύκλωμα των Βρυξελλών - καθώς και ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορούν να επιτύχουν οι Ευρωπαίοι που κατάγονται από τις αντίστοιχες μεσογειακές πατρίδες τους στο σύστημα της ΕΕ, αν παίξουν σωστά τα χαρτιά τους» σημειώνει το Politico.

«Και όμως, σε μια στιγμή, όλα τελείωσαν. Και οι δύο ήταν στη φυλακή, η φήμη τους διαλυμένη, το βρέφος τους έξω και υπό τη φροντίδα μελών της οικογένειας. Μέσα σε ένα πρωινό, το χρυσό ζευγάρι της πρωτεύουσας της ΕΕ είχε γίνει το πιο διαβόητο δίδυμο της πόλης» αναφέρεται στο άρθρο.

Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι: Η σχέση τους πριν και μετά το Qatargate

Στη συνέχεια, το Politico κάνει μια αναδρομή στις πρώτες ημέρες της σχέσης της Εύας Καϊλή με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, πέντε χρόνια πριν γίνει γνωστό το σκάνδαλο Qatargate.

«Ήταν μια Δευτέρα στις αρχές του 2017» συνεχίζει το άρθρο και αναφέρεται στη δουλειά του Τζόρτζι για τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, του οποίου έγινε βοηθός, αφού αρχικά ήταν ασκούμενος, το 2009.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, ο Τζόρτζι βοηθούσε τον Παντσέρι στη μετάφραση, αλλά και στη χρήση υπολογιστή, μεταξύ άλλων. Το άρθρο γράφει ότι ο Τζόρτζι, τότε, «σε ηλικία περίπου 30 ετών, ήταν σε καλή θέση επαγγελματικά και κοινωνικά. Όπως χιλιάδες Ιταλοί που συρρέουν κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες, έβλεπε το σύστημα της ΕΕ ως μια χώρα ευκαιριών. Και το σύστημα τον είχε εξυπηρετήσει καλά. Πληρωνόταν αδρά και είχε θέση στην πρώτη σειρά στις συναλλαγές του αφεντικού του [...]».

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, όμως, ο Τζόρτζι ήταν «έτοιμος για αλλαγή».

Τι γράφει το Politico για τη γνωριμία της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι

«Ενώ η Καϊλή και ο Τζόρτζι είχαν δει ο ένας τον άλλον στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μερικές φορές μετά την εκλογή της το 2014, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις της στη βελγική αστυνομία, εκείνη η συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες θα ξεχώριζε γι' αυτούς ως η πρώτη τους κανονική συνάντηση.

Το αμοιβαίο ενδιαφέρον πρέπει να ήταν ισχυρό, διότι είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη διαφορά, όσον αφορά την ηλικία και την πολιτική και οικονομική ισχύ, που χώριζε τον Τζόρτζι από την Καϊλή.

Για να το θέσουμε ευθέως, ο Τζόρτζι ήταν ένα γρανάζι στη μηχανή χωρίς πολιτικό βάρος. Αντίθετα, η Καϊλή ήταν ήδη μια καταξιωμένη πολιτικός στις Βρυξέλλες και πολύ καλά συνδεδεμένη με την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της Ελλάδας. Είχε αναρριχηθεί στις τάξεις του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν ακόμα στα είκοσί της χρόνια, πριν κάνει το άλμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014. Στο γραφείο της, η Καϊλή απασχολούσε όχι λιγότερους από τρεις Τζόρτζι.

Κι όμως, ο νεαρός Ιταλός, που είχε μεγαλώσει με ιστιοπλοΐα στη Μεσόγειο και σκι στις γαλλικές Άλπεις, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του. Σύμφωνα με την κατάθεση της Καϊλή στην αστυνομία, μετά την αρχική αυτή συνάντηση, οι δυο τους δείπνησαν "δύο ή τρεις φορές". Ο Τζόρτζι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος ενός έτους προσπαθώντας να προσελκύσει την Καϊλή, αλλά ήταν δύσκολη υπόθεση, καθώς εκείνη ισχυριζόταν ότι ήταν πολύ απασχολημένη με τη δουλειά της για να διαθέσει χρόνο για μια σοβαρή σχέση.

Μόνο μετά από περίπου έναν χρόνο, τα πράγματα έγιναν "σοβαρά". Σηματοδοτώντας τη μετάβαση από το περιστασιακό ραντεβού στη συνεργασία, ανέλαβαν μια κοινή δέσμευση: συν-επένδυση σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον κοινό τους χώρο εργασίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 2019, σύμφωνα με τις καταθέσεις του Τζόρτζι στην αστυνομία.

Αφού η Καϊλή επέστρεψε στην Ελλάδα το 2019 για να κάνει προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή της, ο Τζόρτζι την ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα. Τον Φεβρουάριο του 2021, απέκτησαν μαζί ένα κοριτσάκι.

Αλλά εδώ είναι που η ιστορία τους ξεφεύγει από τον κανόνα. Τα περισσότερα ζευγάρια μισθωτών δεν ζουν περιτριγυρισμένα από στοίβες μετρητών. Τα περισσότερα ζευγάρια στην ΕΕ δεν διαθέτουν μια "τσάντα για να φύγουν" γεμάτη χαρτονομίσματα ή δεν καταλήγουν ύποπτοι σε εκτεταμένες έρευνες διαφθοράς.

Μέρος της εξήγησης μπορεί να βρεθεί στη σύνδεσή τους με τον Παντσέρι, τον οποίο ο Τζόρτζι περιέγραψε αρχικά ως "πατρική φιγούρα" και τον οποίο η Καϊλή αργότερα αποκάλεσε χειριστή που εκμεταλλεύεται την "ιδεαλιστική" προσωπικότητα του φίλου της.

Συνολικά, το ζευγάρι εισέπραττε πάνω από 20.000 ευρώ το μήνα, ποσό που ξεπερνάει τα όρια του μηνιαίου μισθού σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 3.507 ευρώ προ φόρων.

Η Καϊλή και ο Τζόρτζι αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτό το άρθρο, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα. Η κατάσταση του Τζόρτζι στο WhatsApp είναι "FORTITUDINE VINCIMUS" - μέσω της αντοχής, κατακτάμε.

Η φωτογραφία προφίλ της Καϊλή στην εφαρμογή περιλαμβάνει το διάσημο απόσπασμα που συχνά αποδίδεται λανθασμένα στον Μαχάτμα Γκάντι:

"Πρώτα σε αγνοούν.

Μετά γελούν μαζί σου.

Μετά σε πολεμούν.

Μετά κερδίζεις"».