Ως την απαρχή ενός νέου σημαντικού κύκλου στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου το αυριανό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, το πέμπτο κατά σειρά από το 2010 και το τρίτο που φιλοξενείται επί ελληνικού εδάφους. Εν μέσω διεθνούς τρικυμίας, ελέω των δύο πολέμων στη γειτονιά μας, αυτού στην Ουκρανία και εσχάτως στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η νηνεμία που επικρατεί εσχάτως στο Αιγαίο αποτελεί πιθανότατα τη μόνη θετική είδηση στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που καθίσταται ευδιάκριτο και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγες ώρες πριν το νέο κρίσιμο ραντεβού κορυφής. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων Τουρκίας και Ελλάδας. Μας ενθαρρύνει η συνεδρίαση του επερχόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Στην ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές ότι επιδιώκουν και μέσω της νέας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να γίνει ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κατάσταση που θεωρείται προϋποτιθέμενη συνθήκη για την οποιαδήποτε περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στον άξονα Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών έχει γίνει μια πολύ προσεκτική προετοιμασία της «χορογραφίας» της περίπου πεντάωρης παραμονής του προέδρου της Τουρκίας αύριο στην Αθήνα, ωστόσο, παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες, που κατά πάσα πιθανότητα θα «κλειδώσουν» στο αυριανό νέο τετ α τετ κορυφής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», και εφόσον συνεχισθεί το ήρεμο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου, πιθανότατα επί τουρκικού εδάφους, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, μιας και δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει προγραμματισμένο διεθνές ραντεβού με ταυτόχρονη παρουσία τους, εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αρχές Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.

Διμερείς συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο

Πριν από το νέο ραντεβού κορυφής, θεωρείται δεδομένο πως θα επαναληφθούν οι διμερείς συναντήσεις για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον προσεχή Φεβρουάριο αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο ομόλογό τους, Μπουράκ Ακσαπάρ, στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και της προώθησης της «θετικής» ατζέντας.

Λίγο αργότερα, εξάλλου, η Αθήνα αναμένεται να φιλοξενήσει τον νέο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπό τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο. Καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο πίσω από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τονίζουν ότι τους δύο ηγέτες αναμένεται να απασχολήσει μεταξύ άλλων και η πιθανότητα αναθέρμανσης των διερευνητικών επαφών και μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση του επόμενου γύρου.

Οι συμφωνίες που θα υπογράψουν

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις, οι οποίες θα επισημοποιηθούν μεταξύ άλλων και στα ραντεβού ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπουργούς, που θα έχουν προηγηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», οι τομείς στους οποίους φαίνεται πως οι συνθήκες είναι ώριμες για να προωθηθούν από κοινού δράσεις είναι η οικονομία και το εμπόριο, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η έρευνα και η τεχνολογία, καθώς και η αγροτική ανάπτυξη.

Κοινές δηλώσεις αναμένεται να υπογραφούν και ανάμεσα σε οργανισμούς και φορείς όπως το Entreprise Greece και το αντίστοιχο τουρκικό. Όπως σας ενημέρωσε από χθες η «Απογευματινή», στο Μεταναστευτικό στο οποίο η διμερής συνεννόηση έχει ήδη αποδώσει καρπούς αναμένεται να θεσμοποιηθούν κοινές δράσεις, όπως η εγκατάσταση στη Λέσβο ενός Τούρκου αξιωματούχου και ενός Έλληνα στη Σμύρνη. Επιπλέον, Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν βίζα επτά ημερών για δέκα νησιά του Αιγαίου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»