Η αποστροφή από την πρόσφατη συνέντευξη του Αντώνη Σαµαρά στην «Καθηµερινή της Κυριακής», την περασµένη εβδοµάδα, «ως πρώην πρωθυπουργός έχω υποχρέωση να µιλάω», εξηγεί πλήρως τις κατά καιρούς παρεµβάσεις του στον δηµόσιο διάλογο και απαντά σε όλους όσοι σπεύδουν να ερµηνεύσουν τις τοποθετήσεις του ως καµπανάκια προς το Μαξίµου και βέλη που έχουν σκοπό να αναταράξουν τις εσωκοµµατικές ισορροπίες της Ν.∆.

Οι δηµόσιες παρεµβάσεις του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού δεν µπορούν να εκληφθούν ως αιφνίδιες, καθώς ο Αντώνης Σαµαράς από το 2015 έως σήµερα, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, πραγµατοποιεί παρεµβάσεις για τα κρίσιµα ζητήµατα της πολιτικής επικαιρότητας, εν προκειµένω εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη χώρα µας, καθώς ο ίδιος αντιλαµβάνεται ως χρέος τη συµµετοχή του στη δηµόσια συζήτηση, ιδίως όταν αφορά σε υψίστης εθνικής σημασίας θέματα, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Αντώνης Σαµαράς, λοιπόν, δεν απευθύνεται µόνον στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνείο, ή τους βουλευτές της παράταξής του, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, την οποία υπηρέτησε ως πρωθυπουργός. Τυχαίος δεν είναι επίσης και ο χρόνος που επιλέγει για τις παρεµβάσεις του. Η οµιλία στην πλατεία της Καλαµάτας πραγµατοποιήθηκε τις παραµονές των κρίσιµων εθνικών εκλογών, ενώ εξαιρετικά δραστήριος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου υποστήριξε µε θέρµη την υποψηφιότητα του νεοεκλεγέντος ∆. Πτωχού στην Πελοπόννησο.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι παρεµβάσεις του πρώην πρωθυπουργού ενεργοποιούν τη δεξιότερη τάση της Νέας ∆ηµοκρατίας, συµβάλλοντας στη γενικότερη ενότητα της Κεντροδεξιάς και τη συσπείρωση της παραδοσιακής της βάσης. Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός µίλησε για την ιδεολογική κατεύθυνση µε την οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι εάν η Ν.∆. εξακολουθήσει να στοχεύει αποκλειστικά το Κέντρο, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της.

Τεκµηριώνοντας την άποψή του ο πρώην πρωθυπουργός, υποστήριξε πως «η κοινωνία κινείται δεξιότερα», λαµβάνοντας σοβαρά υπόψη όσα συµβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, µε ενδεικτικότερο παράδειγµα την Ολλανδία, αλλά και τα αποτελέσµατα των τελευταίων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, όπου συµφώνως µε τον κ. Σαµαρά, «όταν το εκλογικό σώµα φοβήθηκε πιθανή επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε µαζικά Ν.∆.

Κι όταν ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ αποµακρύνθηκε οριστικά, πολλοί δεν πήγαν να ψηφίσουν καθόλου», καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι η Νέα ∆ηµοκρατία δεν κινδυνεύει από τα σηµερινά κόµµατα που κινούνται δεξιότερά της και αθροιστικά συγκέντρωσαν ποσοστό της τάξης του 14%, αλλά κινδυνεύει µόνο από τον εαυτό της.


Πάγιες θέσεις επί της ουσίας

Ο  Αντώνης Σαµαράς δεν πράττει σήµερα κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι κάνει από το 1977 που πολιτεύεται. Εκφράζει τις πάγιες θέσεις του, όπως είναι φέρ’ ειπείν το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, το οποίο δεν προτίθεται να ψηφίσει.

Ως προς τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σαµαράς εµφανίστηκε αντίθετος µε την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, επανέλαβε τον χαρακτηρισµό «πειρατής» για τον Τούρκο πρόεδρο, µίλησε για συνεχείς προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της γείτονος και τόνισε αναφορικά µε την Τουρκία: «Οσο συνεχίζει να συµπεριφέρεται ως πειρατής δεν υπάρχει καµία ‘‘θετική ατζέντα’’. Αν αλλάξει, αν πάρει πίσω τα τετελεσµένα, το συζητάµε. Αλλά όχι πριν». Λίγα 24ωρα µετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθηµερινή» ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε στα ελληνοτουρκικά, µέσω χαιρετισµού που απηύθυνε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή «7 προεδρικά πορτραίτα», όπου επέµεινε ότι η Τουρκία έχει «αντίληψη πειρατή» που δεν εφαρµόζει το διεθνές δίκαιο, θέτοντας, µάλιστα, την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση εξοµάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής