«Η νυχτερινή διασκέδαση σε κέντρα μαζικής διασκέδασης θα έπρεπε να ήταν η τελευταία και το εννοώ, με απόσταση η τελευταία που θα άνοιγε γιατί εκεί είναι συνδυασμός του μεγάλου συνωστισμού και των ανθρώπων που δεν έχουν πλήρη κατανόηση ή δεν έχουν πεισθεί για τον κίνδυνο από τον ιό».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων, η κα Λινού δήλωσε: «Ανησυχώ γιατί σε πολλούς νομούς της χώρας έχουμε κρούσματα και υπάρχουν και κάποια κρούσματα τα οποία δεν έχουν ιχνηλατηθεί, δεν ξέρουμε δηλαδή από πού προήλθαν οπότε αυτό με ανησυχεί ιδιαίτερα. Όπως επίσης με ανησυχούν και τα κρούσματα στην Ξάνθη γιατί γενικά στην Θράκη έχουμε τη μουσουλμανική μειονότητα οι οποίοι άνθρωποι είναι περισσότερο απομονωμένοι μεν από το γενικότερο πληθυσμό της χώρας αλλά σε μεγάλη επαφή μεταξύ τους και δεν ξέρω αν εκεί έχει γίνει πλήρως κατανοητός ο κίνδυνος και για λόγους γλωσσικούς και για λόγους πολιτισμικούς».

«Παράλληλα νομίζω ότι εν έχει γίνει κατανοητός πλήρως ο κίνδυνος στη νεολαία μας οι οποίοι επειδή είχε γίνει γνωστό ότι κινδυνεύουν λιγότερο, ότι μικρότερος ή ελάχιστος αναλογικά αριθμός νέων ανθρώπων καταλήγουν στο νοσοκομείο ή και χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως θεωρούν ότι οι ίδιοι δεν κινδυνεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ακόμη η κα Λίνου υπογράμμισε ότι «η χαλάρωση των μέτρων έγινε αντιληπτή από πολλούς ως λήξη συναγερμού ‘’δεν έχουμε πια κοροναϊό’’ και αυτό δημιουργεί εύφορο έδαφος για εξάπλωση της επιδημίας στη χώρα και αυτό πραγματικά με ανησυχεί».
«Νομίζω ότι ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους θα πρέπει να καλλιεργήσουμε έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «ο πολύς κόσμος δεν κατανοεί ότι δεν έχουμε λήξη συναγερμού, ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι εκεί και όταν έχουμε ανεξάρτητα από πού προήλθαν, όταν έχουμε 100 κρούσματα είναι 100 άνθρωποι οι οποίοι δυνητικά μεταδίδουν και αυτοί οι 100 άνθρωποι χωρίς μέτρα προστασίας μπορούν πολύ γρήγορα να πολλαπλασιαστούν στο εκατονταπλάσιο».

«Νομίζω ότι άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν κοινωνικές έρευνες ποιοτικού τύπου δηλαδή με ερωτηματολόγια και με εστιασμένες συζητήσεις για να μάθουμε από αυτούς τους νέους ανθρώπους τι είναι εκείνο που θα τους επηρεάσει και θα τους πείσει να προσέξουν. Και ίσως αυτό θα πρέπει να είναι το ίδιο για τους νέους οικογενειάρχες, τους εργαζόμενους σε χώρους που μπορεί να διαδοθεί ο ιός πχ στην εστίαση που ο εργαζόμενος υποφέρει να φοράει τη μάσκα αλλά πρέπει να δούμε τι είναι εκείνο που θα τον διευκολύνει να τη φορέσει», επισήμανε η κα Λίνου.

«Θα είναι διάλειμμα ενός τετάρτου κάθε ώρα, θα είναι ένας άλλος τύπος μάσκας, θα είναι ένα τραγούδι, ένας τρόπος επικοινωνίας που θα του το θυμίζει ανά πάσα στιγμή γιατί βρισκόμαστε σε ένα πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.