Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων παρά τις αντιδράσεις και την αποχή των συμβολαιογράφων, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης.

Σημείωσε πως σε πολλές περιοχές έχει γίνει άρση της αποχής, ενώ υπογράμμισε ακόμα πως στο goν από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλες τις γλώσσες μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

*Διαβάστε εδώ: Επιστολική ψήφος: Βήμα βήμα η διαδικασία για Ελλάδα και εξωτερικό σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο, ο Κώστας Κυρανάκης απάντησε πως το μέτρο έχει ανακοινωθεί για τις ευρωεκλογές.


Η συνέντευξη του κ. Κυρανάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Κώστας Κυρανάκης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

Για τους συμβολαιογράφους, ο κ. Κυρανάκης είπε: «Έχουμε έρθει σε επίσημη συμφωνία με την Ένωση Συμβολαιογράφων, εμείς έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και η στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος έχει γίνει άρση της αποχής. Μακεδονία και Θεσσαλία γίνονται συμβόλαια κανονικά. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στο σχέδιό μας για την ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων στα ακίνητα. Υπάρχει ένας ατελείωτος όγκος χαρτιού ο οποίος πρέπει να τελειώσει. Οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ σε κτήρια του Κτηματολογίου και των Υποθηκοφυλακείων σε όλη τη χώρα για τη φιλοξενία και διαχείριση ατελείωτων όγκων. Περίπου 1 δις σελίδες είναι τα παλιά συμβόλαια και τα αντίστοιχα χαρτιά τα προσαρτώμενα που πρέπει να ψηφιοποιηθούν από το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης άρα το 2024 θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή και να ζητήσουμε τα συμβόλαια να στέλνονται πλέον σε ψηφιακή μορφή, υπογεγραμμένα ψηφιακά από τον συμβολαιογράφο χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, όχι σαρωμένα έγγραφα για να μπορεί να είναι αναγνώσιμα και διαχειρίσιμα από τον πολίτη ανά πάσα στιγμή».

«Οι συμβολαιογράφοι, κατά τη γνώμη μου, κερδίζουν γιατί ταχύτερες συναλλαγές σημαίνει πιο πολλά συμβόλαια άρα από τη στιγμή που δεν αλλάζει ούτε το περιεχόμενο ενός συμβολαίου ούτε ο τρόπος κατάρτισής του, ούτε απολύτως τίποτα νομίζω ότι από αυτό έχουμε να κερδίσουμε και ταχύτητα και απλοποίηση και φυσικά οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν πολλά χρήματα διότι θα σταματήσουν να πληρώνουν τη ‘φιλοξενία και διαχείριση’ ανυπολόγιστών όγκων χαρτιού», πρόσθεσε.

Για το gov.gr, επισήμανε: «Την επόμενη εβδομάδα έρχεται κάτι πολύ σημαντικό στο gov, έρχεται εξυπηρέτηση πολιτών 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο σε όλες τις γλώσσες, για όλες τις διαδικασίες μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Ένα chatGPT για το ελληνικό κράτος. Ο πολίτης θα μπορεί να κάνει διάλογο σε φυσική γλώσσα με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και να παίρνει απαντήσεις για κάθε φυσική ή ψηφιακή διαδικασία, να του λύνει απορίες, να του μιλά για τα δικαιώματά του με βάση το νόμο. Όλα αυτά τα οποία βλέπουμε σαν εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και αναμένεται να είμαστε από τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που ουσιαστικά θα βάλουν την κυβέρνηση να συνομιλεί με τον έλληνα πολίτη μέσω τεχνητής νοημοσύνης για αυτές τις διαδικασίες».