Γρήγοροι ρυθμοί, πρωινό ξύπνημα, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων, ταξίδια κι ευθύνες είναι τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό κάποιου στο άκουσμα της ιδιότητας του βουλευτή, πόσω μάλλον ενός κυβερνητικού στελέχους ή υπουργού.

Τους έχουμε συνηθίσει στο βήμα της Βουλής ή στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ως καλεσμένους σε -κατά κύριο λόγο- ενημερωτικές εκπομπές, ωστόσο οι Ελληνες πολιτικοί κυκλοφορούν και κάποιος που συχνάζει στα επονομαζόμενα «στέκια της εξουσίας» είναι πολύ πιθανό να τους δει εκεί να απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης με φίλους και συναδέλφους.

Και μπορεί η ανθρωπογεωγραφία της εθνικής αντιπροσωπίας να άλλαξε σημαντικά μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ωστόσο οι νεοεισερχόμενοι στα κοινοβουλευτικά έδρανα κράτησαν τις παραδόσεις των παλαιότερων, αναφορικά με τα café-bar που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των πολιτικών προσώπων. Τις τελευταίες δεκαετίες τα ραντεβού των κορυφαίων της Βουλής δεν πραγματοποιούνται στο «Zonar’s» και το «Brazilian», όπως παλαιότερα, ωστόσο η κυβερνητική πλειονότητα «ψηφίζει» ακόμη σταθερά Κολωνάκι.
Το διαμάντι του κέντρου της πρωτεύουσας αποτελούσε κατεξοχήν πόλο έλξης για τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εσχάτως, μετά την πενταετή παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στα κυβερνητικά έδρανα, το Κολωνάκι εξελίχθηκε σε αγαπημένο meeting point και των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, περπατώντας κανείς στην πολύβουη γειτονιά της «αστικής» Αθήνας, διαπίστωνε ότι οι συζητήσεις για τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης και τα «πηγαδάκια» για την Προανακριτική σχετικά με το σκάνδαλο Novartis είχαν την τιμητική τους στα τραπέζια των κολωνακιώτικων café.

Σταθερή αξία το Κολωνάκι
Το εμβληματικό «Da Capo» στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας πρωτολειτούργησε το 1990 και έκτοτε στα καθίσματά του φιλοξενείται η «αφρόκρεμα» της πολιτικής ζωής της χώρας, αλλά και εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Το café που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά με το μότο «Πάμε πλατεία;» είναι μια κλασική «υπερκομματική» επιλογή. Βέβαια, αν μιλάμε για πολιτικά στέκια στην Πλατεία Κολωνακίου, δεν μπορούμε να μην κάνουμε στάση στην εμβληματική «Βιβλιοθήκη».

Το all day καφέ της πλατείας, το οποίο θυμίζει κάτι από καθιστικό σαλονιού ενός αρχοντικού της παλιάς Αθήνας, αποτελούσε ανέκαθεν σημείο συνάντησης των σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου.

Λάτρεις του εν λόγω cafe αποτελούν ο υπουργός Ανάπτυξης, Aδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, οι οποίοι επιλέγουν τη «Βιβλιοθήκη» για τις συναντήσεις τους. Ανεβαίνοντας στον πεζόδρομο της Μαντζάρου, συναντάς το νεοκλασικό του 19ου αιώνα, όπου έζησε ο συνθέτης του Εθνικού μας Υμνου Νικόλαος Μάντζαρος, και το ομώνυμο café-bar «Μαντζάρου 3».
stekia5

Μολονότι το εν λόγω café άνοιξε τις πόρτες του το 2014, πολύ γρήγορα καθιερώθηκε στις συνειδήσεις των «γαλάζιων» κυρίως στελεχών ως το No1 στέκι πολιτικών ζυμώσεων. Μάλιστα στο cozy υπόγειό του, πλάι στο retro τζάκι λέγεται ότι έχουν παρθεί σπουδαίες αποφάσεις για την πορεία και το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης. Εκεί θα συναντήσει κανείς από νωρίς το μεσημέρι βουλευτές της κυβέρνησης, ιδιαίτερα της νέας γενιάς να συζητούν τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρέα με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ.

stekia
Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου τον καφέ τους στο «γαλάζιο» στέκι απολαμβάνουν συχνά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και πληθώρα «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών. Το στέκι της οδού Μαντζάρου, μάλιστα, έφερε γούρι και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποίησε εκεί συγκέντρωση για τη Νεολαία, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ.

Κολωνάκι επιλέγουν για τις στιγμές χαλάρωσής τους και οι 30άρηδες βουλευτές της Ν.Δ. Γιάννης Μελάς, Βαγγέλης Λιάκος, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Φίλιππος Φόρτωμας, οι οποίοι στα διαλείμματα από τις κοινοβουλευτικές τους αρμοδιότητες ξεκλέβουν λίγο χρόνο για έναν γρήγορο espresso στην πολυσύχναστη γειτονιά του κέντρου.
Τσακάλωφ και πλατεία έχουν την τιμητική τους και τα παραπολιτικά σχόλια από στελέχη όλων των κομμάτων εκεί δίνουν και παίρνουν.

Το «Τ5», μάλιστα, της Τσακάλωφ έπαψε, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, να είναι απαγορευτικό για τους βουλευτές του, με τον Νίκο Παππά να απολαμβάνει συχνά τον καφέ του εκεί με πολιτική παρέα. Παράλληλα, το «Alfiere» της Σέκερη φιλοξενεί τακτικά τα μεσημέρια πολιτικά «πηγαδάκια», με υπουργούς και βουλευτές να παίρνουν εκεί έναν καφέ κι ένα γρήγορο σνακ. Για έναν γρήγορο καφέ στα πολυσύχναστα πολιτικά στέκια του Κολωνακίου «πετάγονται» συχνά και οι «γαλάζιες» κυρίες του Κοινοβουλίου Νόνη Δούνια και Στέλλα Μπίζιου.


ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μια εύκολη λύση για τις σύντομες αποδράσεις των πολιτικών μεταξύ υπουργικών και κοινοβουλευτικών καθηκόντων αποτελούν τα μαγαζιά του Συντάγματος.
Το cafe «Low profile» είναι σταθερή επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ τα «απάνεμα» εστιατόρια της στοάς του «City Link» και της Βουκουρεστίου είναι κατάλληλα για πολιτικά ραντεβού, ιδίως τις πρωινές ώρες, με τις κυρίες της Βουλής να συνδυάζουν τις πολιτικές τους συναντήσεις με ψώνια. Μία από τις top επιλογές των πολιτικών είναι το «Jimmy’s» στη Βαλαωρίτου και το «Ελιά και τσίπουρο» στη Ζαλοκώστα.
stekia2

Πιστός στο ραντεβού του στην Πλατεία Καρύτση παραμένει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Μαξίμου Γιάννης Δραγασάκης, που γευματίζει συχνά στο «Black Duck». Ψηλά στις προτιμήσεις των βουλευτών βρίσκεται και το Παγκράτι.

Το all day cafe-bar «Musique» στην Πλατεία Προσκόπων έγινε γνωστό από τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο «σύντροφος» Γιάνης Βαρουφάκης περπατούσαν από το Μαξίμου μέχρι το στέκι τους, όπου συναντούσαν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, την Ολγα Γεροβασίλη και τη λοιπή παρέα, προκειμένου να απολαύσουν τις σπεσιαλιτέ της ναξιώτικης κουζίνας του. Το ίδιο, βέβαια, μαγαζί έχουν κάνει στέκι τους και οι «γαλάζιοι» της επαρχίας, με τους Χρήστο Μπουκώρο, Χρήστο Κέλλα, Βασίλη Γιόγιακα και Ανδρέα Κατσανιώτη να δίνουν το «παρών» τακτικά στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Γκουρμέ, κρεατικά και πάρτι
Δείπνο στους νέους βουλευτές της Ν.Δ. παρέθεσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στην ιστορική ταβέρνα «Καραβίτης», την οποία επιλέγουν συχνά για φαγητό οι πολιτικοί παράγοντες. Παρόντες ήταν οι βουλευτές Τάσος Χατζηβασιλείου, Γιάννης Μελάς, Λάκης Βασιλειάδης, Φίλιππος Φόρτωμας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Κατερίνα Μονογιού, Στέλλα Μπίζιου, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Γιώργος Κώτσηρας, Μαρία Κεφάλα και Τάσος Μπαρτζώκας.

stekia4
Εκεί, βέβαια, τους περίμενε μια αναπάντεχη έκπληξη, καθώς οι συνάδελφοί τους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διοργανώσει surprise party για τα γενέθλια της Κατερίνας Νοτοπούλου. Διοργανωτές του πάρτι ήταν οι Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης και Γιάννης Αμανατίδης.

Πέρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους πολιτικούς, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν μαγαζιά των νοτίων και των βορείων προαστίων για τα γεύματά τους.

Το «Gaspar» και το «Tier Et Tout» στο Ψυχικό επισκέπτονται συχνά ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και η Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ αποτελεί και επιλογή του ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όταν βρίσκεται στην Ελλάδα. Στην «Κατσαρίνα» και στον «Βασίλη» για κρεατικά συναντούσε κανείς συχνά βουλευτές και υπουργούς της Ν.Δ., για τραπέζια τα οποία διοργάνωνε συνήθως ο Αντώνης Σαμαράς. Τα
ην παραδοσιακή ταβέρνα «Κακαβιά ο Νίκος» στην Καλλιθέα επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να παραθέσει γεύμα με φρέσκα θαλασσινά στους πολιτικούς συντάκτες την παραμονή των ευρωεκλογών, με πολλούς να μιλούν για τρολάρισμα του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ταβέρνα θεωρείτο στέκι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αποτελεί μια σταθερή επιλογή και του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναντήσεις εργασίας, ήδη από τα χρόνια που είχε αναλάβει τα ηνία της Ν.Δ., καθώς το εν λόγω εστιατόριο βρίσκεται δίπλα από τα παλαιά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ
Οι βουλευτές όλων των κομμάτων επιλέγουν συχνά -όταν ανοίγει ο καιρός- εστιατόρια των νοτίων προαστίων και του Πειραιά για φρέσκο ψάρι, με το εστιατόριο «Δουράμπεης» στο Μικρολίμανο να αποτελεί από το 1932 πόλο έλξης για πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Το στέκι της Νεολαίας του Πειραιά «Beluga» επιλέγουν οι βουλευτές Α’ Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ. Γιάννης Μελάς και Νόνη Δούνια, ενώ για τα γεύματα εργασίας του ο πρώτος προτιμά παραδοσιακές ψαροταβέρνες του μεγάλου λιμανιού, ειδικά στου «Παπαϊωάννου», με θέα τη θάλασσα.

Οι πιο παραδοσιακοί επιλέγουν το «GB Corner» της «Μεγάλης Βρεταννίας» και το «Βυζαντινό» στο «Χίλτον» για πολυτελή δείπνα ή πιο σύντομα brunches, αποδεικνύοντας ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για την πολιτική ανέκαθεν παίρνονταν συντροφιά με ένα καλό κρασί κι ένα γκουρμέ πιάτο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 19/10