Εντείνονται οι διεργασίες για την πολύκροτη υπόθεση του προφυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, διακινούνταν έντονα ότι το δικαστήριο κατά της διαφθοράς (SPAK), το οποίο την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα εξετάσει το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για τη χορήγηση ολιγόωρης άδειας προκειμένου να μεταφερθεί στη Χειμάρρα για να ορκιστεί δήμαρχος, «δεν σκοπεύει να τηρήσει την αδιάλλακτη στάση του προηγούμενου διαστήματος».

Αναμφίβολα, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε το πρώτο σοβαρό βήμα εξομάλυνσης της κατάστασης, ωστόσο αν επιτραπεί στον προφυλακισμένο Μπελέρη να αναλάβει τη δημαρχία, τότε θα αναγκαστεί να αναθέσει την άσκηση καθηκόντων σε κάποιον από τους αντιδημάρχους του. Μοιραίως, όμως, τα χέρια του αντιδημάρχου θα είναι "δεμένα", αφού το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα ελέγχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Βάσει του εκλογικού συστήματος της γείτονος, οι πολίτες -στις αυτοδιοικητικές εκλογές- ψηφίζουν σε 2 κάλπες, μία για δήμαρχο και μία για δημοτικούς συμβούλους. Εν προκειμένω, οι περισσότεροι σύμβουλοι ανήκουν στον ηττηθέντα Γιώργο Γκόρο, ο οποίος τον Ιούνιο εξέλεξε δικό του πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου τον Dhimitër Kapaj, με 13 ψήφους, έναντι 8 της υποδειχθείσας από τον Μπελέρη Αφροδίτης Δημογιάννη.

Γι' αυτό συμβαίνει το παγκοσμίως παράδοξο να διοικεί και να αποφασίζει ο χαμένος και ο κερδισμένος να είναι φυλακή.

Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά, στις 5 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστεί στο ίδιο δικαστήριο, με την ίδια σύνθεση, η δίκη της βασικής υπόθεσης Μπελέρη-Κοκαβέση περί «ενεργητικής διαφθοράς», όπου οι μάρτυρες κατηγορίας έχουν αμφισβητηθεί και μάλιστα ένας εξ αυτών δεν εμφανίστηκε την τελευταία φορά. Η ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε αποδείχθηκε εμπράκτως με την πρόσφατη επίσκεψη στις φυλακές του υπουργού Επικράτειας, Σταύρου Παπασταύρου, θα εξακολουθήσει να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για την ολοκλήρωση της δίκης και την αποφυλάκιση Μπελέρη.

Ο Βορειοηπειρώτης δήμαρχος παραμένει στη φυλακή επί 7 μήνες και η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή γι' αυτής της φύσεως τα αδικήματα είναι τα 5 έτη.