Ηχητικό ντοκουμέντο από τη δίκη Μπελέρηόπου μάρτυρας κατηγορίας φέρεται να παραδέχεται ότι χρηματίστηκε από τις αλβανικές αρχές, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. 

Τι λέει ο αδελφός του Φρέντι Μπελέρη

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη: «Μεγάλη έκπληξη μας έκανε η δήλωση του διευθυντή του παραρτήματος Αστυνομίας Χειμάρρας, ο οποίος ομολόγησε ότι όντως ο μάρτυρας κατηγορίας έχει εισπράξει κάποια λεφτά από τα μαύρα κονδύλια της αλβανικής αστυνομίας». Μάλιστα, ο Λεονάρδος Μπελέρης είπε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν συντονιστής της όλης υπόθεσης που έχει στηθεί εις βάρος του δημάρχου Χειμάρρας.

Καθώς η αλβανική ηγεσία επιμένει να παρεμποδίζει παρανόμως την ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη ως δημάρχου Χειμμάρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα Τίρανα να συμμορφωθούν με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Στην έκθεση προόδου μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά στην υπόθεση, η οποία έχει οδηγήσεις τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σε χαμηλό βαρομετρικό:

«Η προφυλάκιση ενός νεοεκλεγμένου δημάρχου ελληνικής καταγωγής με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, έχει προκαλέσει διμερείς εντάσεις και εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Τα αιτήματά του να του χορηγηθεί ειδική άδεια για να μπορέσει να ορκιστεί έχουν απορριφθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συζητήσει για την ανάθεση της σχετικής προσφυγής σε δικαστήριο».

Διαβάστε ακόμα: Δίκη Φρέντι Μπελέρη: Ηχητικό ντοκουμέντο - Ο βασικός μάρτυρας χρηματίστηκε για να ψευδομαρτυρήσει

Για δικαίωση της ελληνικής θέσης, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Το ζήτημα που αφορά το νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας τον Φρέντι Μπέλερη είναι υψίστης σημασίας για εμάς είναι ένα ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η έκθεση στην οποία αναφέρεστε δικαιώνει την ελληνική θέση. Τίθεται ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η παραδοχή και του μάρτυρα και του διευθυντή της αστυνομίας ότι ο μάρτυρας χρηματίσθηκε, σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα θα σήμαινε και τη λήξη της δικαστικής υποθέσεως», φέρεται να δήλωσε ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρας στο OPEN. 

Η Αθήνα έχει θέσει το ζήτημα τόσο σε διμερές, όσο και διεθνές επίπεδο, απαιτώντας την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μπελέρη, ακόμα κι αν χρειαστεί να ορκιστεί μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Η δίκη Μπελέρη συνεχίζεται στις 22 Νοεμβρίου.

Πηγή:
EΡΤ