Σε σοβαρή επιδείνωση οδηγούνται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, µε την κυβέρνηση των Τιράνων να σχεδιάζει επαναπροκήρυξη των τοπικών εκλογών στη Χειµάρρα τον Σεπτέµβριο και τους Βορειοηπειρώτες να καλούν σε συγκέντρωση τους οµογενείς σήμερα ∆ευτέρα, 14 Αυγούστου, το απόγευµα, µπροστά από τα γραφεία της «Οµόνοιας».

Το κλίµα είναι έκρυθµο, καθώς ο εθνικιστικός λογαριασµός στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης Çerçiz Topulli Lajme Ρatriotike µε σειρά αναρτήσεων καλεί τους «Αλβανούς πατριώτες» να κατέβουν στη Χειµάρρα σε αντιδιαδήλωση την ίδια ώρα και ηµέρα, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει ένταση στο νότιο τµήµα της Αλβανίας».

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Η ελληνική πλευρά, µετά την παρέµβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τα µέλη του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και την ενηµέρωση του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, στους 26 Ευρωπαίους οµολόγους του, επισηµαίνει ότι, εάν δεν προχωρήσουν άµεσα οι διαδικασίες για την ορκωµοσία του ∆ηµοτικού Συµβουλίου στη Χειµάρρα και δεν ορκιστεί ο προφυλακισµένος δήµαρχος, Φρέντι Μπελέρης, τότε θα λάβει πρόσθετα πολύ αυστηρά µέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Με τον τρόπο που λειτουργούν οι Αλβανοί, µάλλον πυροβολούν τα πόδια τους», υπογραµµίζει ο κ. Γεραπετρίτης, αφήνοντας σαφείς αιχµές και σε βάρος της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, η οποία έχει υποχωρήσει από τα υπεσχηµένα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», οι Αλβανοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο παρατείνοντας συνεχώς την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο του Ειδικού ∆ικαστηρίου κατά της ∆ιαφθοράς και του Οργανωµένου Εγκλήµατος, µε έδρα τα Τίρανα, ώστε η συνεδρίαση να µη γίνει εµπρόθεσµα την επόµενη εβδοµάδα, µε αποτέλεσµα ο Μπελέρης να εκπέσει του αξιώµατός του. Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία στη γείτονα, σε περίπτωση που η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εντός τριών µηνών από την εκλογή, τότε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποχρεούται να δροµολογήσει διαδικασίες επανάληψης των εκλογών στον ∆ήµο Χειµάρρας.

Από την άλλη, καλλιεργείται γενικότερο κλίµα εκφοβισµού στους οµογενείς της Νοτιοδυτικής Αλβανίας, για να µην ψηφίσουν στις επόµενες κάλπες. Ένα από τα πρόσωπα που διαδραµατίζουν ρόλο δυναµιτίζοντας το κλίµα στο παρασκήνιο λέγεται ότι είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών της γείτονος, Τάουλαντ Μπάλα, εις βάρος του οποίου έχουν κινηθεί κατά το παρελθόν τόσο ο Μπελέρης όσο και στελέχη της «Οµόνοιας». Πρόκειται κατ’ ουσίαν για το alter ego του πρωθυπουργού, Εντι Ράµα, που ανέλαβε καθήκοντα µόλις τον Ιούλιο και κατηγορούσε τον Μπελέρη για µεθοδεύσεις στις προεκλογικές περιόδους του 2019 και του 2023.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Η Χειµάρρα, η µοναδική αστική περιοχή της γείτονος όπου η πλειονότητα των κατοίκων της είναι ελληνικής καταγωγής και η µόνη που δεν έχει οµογενειακή αναγνώριση από την κυβέρνηση των Τιράνων, αναφέρεται στους διεθνείς τουριστικούς οδηγούς ως «Αλβανική Ριβιέρα».

Οι περιουσίες των Χειµαρριωτών, όπως λένε οι κάτοικοι, «έχουν µπει στο στόχαστρο της αλβανικής κυβέρνησης, προκειµένου να υλοποιηθεί το πρότζεκτ για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, το οποίο προβλέπει την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών και µπανγκαλόους». Στο πλάνο που υπάρχει, στόχος είναι να περάσουν στο υπουργείο Τουρισµού 2.941.059 τ.µ. σε παραθαλάσσιους οικισµούς του ∆ήµου Χειµάρρας, και συγκεκριµένα οι εξής: 1) Οικισµός ∆ρυµάδες (Γωνία, Περίβολος, Λαγκαδάκια, Σκάµπος, Αλευρα), έκτασης 924.871 τ.µ. 2) Οικισµός Βούνο (Ζουπέα, Υαλός), έκτασης 719.171 τ.µ. 3) Οικισµός Χειµάρρας (Φούσα, Χανδακάς, Λιβάδι, Απέλιστρα, Χαλί, Ποτάµι, Φιλικούρι, Αργιλέος, Αρµυρίδα, Πάνορµος), έκτασης 1.297.017 τ.µ.

Από το 2016 η «Οµόνοια», µε επικεφαλής τον Β. Ντούλε, έχει συντάξει έκθεση στην οποία υπογραµµίζεται ότι «απόγονοι µεγάλων γαιοκτηµόνων από άλλες περιοχές της Αλβανίας, όπου, υποτίθεται, είχαν τεράστιες εκτάσεις γης σε περιοχές όπου διαµένει η εθνική ελληνική µειονότητα, παρουσιάζονται στα αλβανικά δικαστήρια και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, για να αποκτήσουν τη δήθεν κληρονοµιά τους». Ιστορικώς και µέχρι τη σύσταση του αλβανικού κράτους, µόλις στην ανατολή του 20ού αιώνα, οι φάρες (οικογένειες) και τα τουρκικά βιλαέτια διαµόρφωναν ουσιαστικά τη διοικητική δοµή σε τοπικό και εν πολλοίς εξακολουθούν έως σήµερα να ασκούν εξουσία, περιορίζοντας την κεντρική κυβέρνηση σε ρόλο θεατή ή υπαγορεύοντας τις αρµοδιότητές της.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 12/08