Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να έχει ανακοινωθεί το νέο όνομα του νέου πολιτικού φορέα τον οποίο θα δημιουργήσουν τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι το όνομα θα περιλαμβάνει τις λέξεις “Αριστερά” και “Οικολογία”, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία και με το κυοφορούμενο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη.

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναλάβει επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στη Βουλή, ενώ ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι ρόλοι που θα διαδραματίσουν τα στελέχη της ομάδας Αχτσόγλου στο νέο σχήμα. Το μόνο που ακούγεται έντονα είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενδέχεται να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

*Διαβάστε εδώ: Ομάδα Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου: "Κλείδωσε" επικεφαλής ο Αλέξης Χαρίτσης - Το χρονοδιάγραμμα μέχρι το συνέδριο του νέου κόμματος (Ονόματα όλων των στελεχών)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες εν όψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Στόχος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού να ασκηθεί σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία, και συγκεκριμένα «την ακρίβεια, τις εργασιακές σχέσεις και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ο στόχος της παρουσίας στον προϋπολογισμό είναι πέρα από την σκληρή κριτική η εμφάνιση και ενός πρώτου εναλλακτικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Αυτό το σχέδιο προφανώς θα στηρίζεται - προσθέτουν οι ίδιες πηγές- σε μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική αντίληψη.


«Πάμε να κάνουμε έναν φορέα που θα ανακτήσει μία αξιοπιστία»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξη του ανέφερε ότι «εμείς δεν θα κάνουμε εμφύλιο ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τον Κασσελάκη». Απαντώντας, μάλιστα, σε δήλωση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά ότι δεν δόθηκε χρόνος στον Στέφανο Κασσελάκη και ότι πριν καν μπει στο γραφείο του προέδρου είχαν ξεκινήσει οι αντιδράσεις εναντίον του, ο πρώην εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Τον χρόνο τον δώσαμε, αλλά για να δώσεις χρόνο πρέπει να δεις τι έχεις απέναντι σου, αν έχεις πεδίο συζήτησης. Ήρθε στην Κεντρική Επιτροπή και μίλησε σαν Διευθύνων Σύμβουλος σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση. Κάναμε πολιτική κριτική και απαντούσε με προσωπικές επιθέσεις».

«Πάμε να κάνουμε έναν φορέα που θα ανακτήσει μία αξιοπιστία. Θα έχει ψηλά το θέμα της κλιματικής αλλαγής και ποιες θεσμικές αλλαγές θέλει η χώρα. Κατά πάσα πιθανότητα ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι αρχηγός», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος. Η Πέτη Πέρκα από την πλευρά της Ομπρέλας έθεσε ως στόχο του νέο πολιτικού φορέα που διαμορφώνεται, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανασύνθεση μιας σύγχρονης πρότασης που θα έρχεται σε ρήξη με την ηγεμονία της Δεξιάς.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Χαρίτσης σε άρθρο του σημειώνει τις παθογένειες που υπάρχουν σε όλο το φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων επισημαίνοντας ότι δεν μπόρεσαν να αντιτάξουν ένα πειστικό και συνολικό σχέδιο για μια διαφορετική πορεία της χώρας.

Αναφορικά με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Αλέξης Χαρίτσης στο άρθρο του τονίζει: «Αυτή η προβληματική κατάσταση επιτάθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την ανάδειξη ενός νέου προέδρου και τη συγκρότηση μιας ηγετικής ομάδας που πιστεύει ότι η αντιπολίτευση είναι απλώς και μόνο το άθροισμα γενικόλογων απολίτικων καταγγελιών και αντιφατικών -συχνά συντηρητικών- συνθημάτων». Προσθέτοντας ότι «οδήγησε πολλούς από εμάς, βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος, σε μια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση: να αποχωρήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».