«Ενας άλλος Αλέξης». Με τη φράση αυτή περιγράφουν τον πρώην πρωθυπουργό άνθρωποι που τον γνωρίζουν πολλά χρόνια και οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να τον συναντήσουν το τελευταίο διάστηµα. H αλλαγή του, λένε, έγκειται στη διαφορετική φιλοσοφία µε την οποία δείχνει να αντιµετωπίζει τα πράγµατα και ιδιαίτερα πρόσωπα και καταστάσεις.

Οι συνοµιλητές του ισχυρίζονται πως ο κ. Τσίπρας εµφανίζεται για πρώτη φορά τόσο ανοιχτός, αλλά και δεκτικός στις συζητήσεις που αφορούν πρόσωπα εκτός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είχαν καµία σχέση µε τον χώρο. Ταυτόχρονα, δείχνει εξίσου αποφασισµένος να συγκρουστεί µε µια σειρά από στελέχη του κόµµατος, τα οποία στις συνοµιλίες του αφήνει να εννοηθεί ότι τα θεωρεί βαρίδια για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δεύτερη επισήµανση κρύβεται και η ουσία. Και η ουσία, σύµφωνα µε καλά διασταυρωµένες πληροφορίες, έχει να κάνει µε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώνει µε όλα εκείνα τα πρόσωπα που εκτιµά πως βάζουν εµπόδια στα ανοίγµατα και, εντέλει, στη µετεξέλιξη του κόµµατος. Οσοι ξέρουν τον τρόπο µε τον οποίον σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός και διαβάζουν πίσω από τις λέξεις που χρησιµοποιεί υποστηρίζουν ότι η «µαύρη λίστα» µόνο µικρή δεν είναι.

Και περιλαµβάνει κυρίως µια σειρά από ιστορικά στελέχη του κόµµατος αλλά και της οµάδας των «53+», που ο κ. Τσίπρας είτε θέλει να περιθωριοποιήσει τον ρόλο τους είτε θα επιδιώξει να τα αποστρατεύσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να έχει πειστεί πως στελέχη όπως ο Τσακαλώτος, ο Σκουρλέτης, ο Φίλης, ο Βούτσης και πολλοί άλλοι, περισσότεροι ή λιγότερο γνωστοί, διακατέχονται από αριστερές ιδεοληψίες, αλλά και από τη λογική του µικρού κόµµατος.

Ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα αγκύλωσης φέρνουν συνοµιλητές του το ζήτηµα της πολιτικής οικογένειας στην οποία (θα πρέπει να) µετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραµµίζουν ότι οι προαναφερθέντες -και όχι µόνο- δεν τον αφήνουν να προχωρήσει στην ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην οικογένεια των ευρωσοσιαλιστών, κίνηση που, αν πραγµατοποιηθεί, θα αποτελέσει και την επισηµοποίηση της µετατροπής του σε ένα πλατύ κεντροαριστερό κόµµα, έξω από τα στενά όρια της Αριστεράς. Αριστεράς που, όπως λένε, σε επίπεδο Ευρώπης, είναι περιθώριο και χωρίς κανέναν ιδιαίτερο ρόλο. Συνεπώς, χωρίς να παραγνωρίζουν στα ψηλά πατώµατα της Κουµουνδούρου τη συνεισφορά τους όλα τα προηγούµενα χρόνια, είναι πεπεισµένοι πως πρέπει να τους «βγάλουν από το κάδρο».

Ο τρόπος που φαίνεται να έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας για να υλοποιήσει το σχέδιό του είναι διττός: αφενός η προώθηση (νεότερων) στελεχών της αρεσκείας του, αφετέρου η ακύρωση των οργάνων του κόµµατος, για να µπορεί να λαµβάνει µε ευκολία τις αποφάσεις που θέλει. Mε πρόσχηµα, άλλωστε, τον κορονοϊό, έχει περιορίσει πλήρως τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και της Πολιτικής Γραµµατείας και λαµβάνει τις περισσότερες από τις σηµαντικές αποφάσεις σε επίπεδο «πρωινού καφέ».

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας έχει δώσει κεντρικούς ρόλους σε στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως είναι ο Τζανακόπουλος, ο Ηλιόπουλος, ο Ζαχαριάδης, η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης κ.ά. Συν τοις άλλοις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές διάστηµα θα «σπρώξει» ακόµα περισσότερο νέους βουλευτές που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις, όπως είναι ο Σαρακιώτης, ο Κάτσης, ο Χατζηγιαννάκης, ο Μπάρκας κ.ά.

Προτεραιότητα για τον Τσίπρα η προετοιµασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Την ίδια στιγµή, το µεγάλο στοίχηµα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι, σύµφωνα µε καλά διασταυρωµένες πηγές, η προετοιµασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και αυτό γιατί συνδέονται απολύτως µε τα προαναφερθέντα. Με ποιον τρόπο; Ο κ. Τσίπρας θέλει από τώρα να προωθήσει πρόσωπα που δεν είναι κοµµατικά, που µπορεί να διεκδικήσουν µε αξιώσεις δήµους και περιφέρειες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους ταυτότητα. Οπως λένε στενοί συνεργάτες του, «το φυσάει και δεν κρυώνει µε τις επιλογές που έγιναν το 2019», όταν, θυµίζουν, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν στους δήµους µονοψήφια ποσοστά, πολύ µικρότερα από την απήχηση του κόµµατος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από τους ανθρώπους που εµπιστεύεται να του εισηγηθούν από τώρα πρόσωπα που έχουν κύρος και επιρροή, χωρίς να τους ενδιαφέρει σε ποιο κόµµα ανήκουν, τα οποία θα µπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μέσω του προφίλ των υποψηφίων που θα επιλέξει στην Αυτοδιοίκηση, θέλει να προετοιµάσει το έδαφος για τη ριζική αλλαγή στη φυσιογνωµία του κόµµατος, αλλά και να στείλει µηνύµατα προς πάσα κατεύθυνση.