Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, το πρώην στέλεχος του κόμματος Νίκος Μπίστης, σημειώνοντας πως σε λίγες ώρες θα υπάρχει πλήρης εικόνα και το ίδιο σύντομα θα γίνει γνωστή ακόμη και η ονομασία της νέας ομάδας.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι μία ή δύο λέξεις.

*Διαβάστε εδώ: Χαρίτσης στα Παραπολιτικά 90,1: Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο συνδυασμός μας - Στόχος είναι να δημιουργηθεί κάτι νέο στον χώρο της Αριστεράς

Ακούγοντας το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Φοίβου Κλαυδιανού, επιβεβαίωσε πως στις ηγετικές θέσεις θα βρίσκονται ο Αλέξης Χαρίτσης ως επικεφαλής της νέας ΚΟ και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Ερωτηθείς για την «απουσία» της Έφης Αχτσιόγλου από τις θέσεις, τόνισε πως «δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιον ρόλο να της αποδοθεί. Είναι ένα κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής ζωής και του υπό διαμόρφωση χώρου».


Νίκος Μπίστης: Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα, το οποίο θα είναι στη γωνία του

Παράλληλα, ο Νίκος Μπίστης απηύθυνε κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας όμως πως δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις ως προς τον νέο φορέα, γιατί στόχος δεν είναι «μια συνένωση θραυσμάτων του προηγούμενου ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να έρθουν δυνάμεις και κυρίως κόσμος ο οποίος τα τελευταία χρόνια μέσα από την απογοήτευση, μέσα από την κούραση έχει αποστρατευτεί».

«Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα, το οποίο θα είναι στη γωνία του. Απλώς να κοιτάει την ταυτότητά του. Θέλουμε ένα κόμμα το οποίο φαίνεται αυτή τη στιγμή μεγαλόπνοο και υπερφίαλο και προφανώς δεν είναι του άμεσου μέλλοντος, αλλά στη στόχευσή μας είναι η κυβερνώσα Αριστερά που για να είναι κυβερνώσα πρέπει να είναι Αριστερά», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές, ο κ. Μπίστης τόνισε πως «θα κατέβει σχηματισμός, ο οποίος θα είναι από αυτούς που συγκροτούν σήμερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ακόμα ευρύτερο. Τώρα αν θα έχει συγκροτηθεί τυπικά κόμμα πριν από τις ευρωεκλογές, είναι κάτι που δεν το έχουμε αποφασίσει».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση πώς θα γίνει διακριτή η διαφοροποίησή του νέου φορέα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπίστης είπε «με τις πολιτικές θέσεις»,
υπογραμμίζοντας πως «ήδη αυτό το δίμηνο κάθε αριστερός και αριστερή που παρακολουθεί τον κεντρικό πολιτικό λόγο της ηγεσίας και ιδιαίτερα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν χαώδεις διαφορές που έχουν σχέση όχι μόνο με την ταυτότητα αλλά και τον πολιτικό προσανατολισμό».

«Απελευθερώνονται οι πάντες. Και ο κ. Κασσελάκης αυτά που είπε στο ΣΕΒ να τα υλοποιήσει, που είναι η πολιτική του γραμμή και εμείς να αξιοποιήσουμε την πολιτική μας», ανέφερε, ενώ σημείωσε πως το μέτωπό τους πρωτίστως – όχι αποκλειστικά – θα είναι απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως θα αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα άλλα πολιτικά κόμματα.

«Απευθύνομαι στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Ξεκινάμε από την Αριστερά, ήμασταν οχυρωμένοι στην Αριστερά και κοιτάμε την ευρύτερη προοδευτική», τόνισε επιπλέον.

Μεταξύ άλλων και με αφορμή με άρθρο του Γιώργου Τσίπρα, είπε ότι «είναι γνωστό ότι ένα τμήμα της ηγετικής ομάδας έχει έντονες εθνικιστικές τάσεις. Υπήρχαν πάντα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν μειοψηφικές. Τώρα έρχονται στην επιφάνεια ως ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι πολιτική διαφωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη «δύσκολη στάση» στην οποία θα βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μπίστης τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την ευθύνη αυτή και άνοιξε τις διαδικασίες. Πιστεύω ότι δεν θα είναι ευτυχής αυτή τη στιγμή με την εξέλιξη και πιστεύω ότι άργησε να παρέμβει». Ενώ αναφορικά με το εάν φέρει ευθύνη για όσα έχουν συμβεί τόνισε πως «όλοι έχουμε κάποια ευθύνη. Πιστεύω ότι πονάει τον χώρο, δεν μπορεί να είναι αλλιώς και πιστεύω ότι δεν είναι σε πολύ ευχάριστη θέση».

Τέλος, σε ερώτηση για μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπίστης έκανε λόγο για προγραμματικές προϋποθέσεις, τονίζοντας πως «δεν είναι τόσο απλό» και σημείωσε πως «αυτό που χρειάζεται είναι πρώτα να μιλήσουμε, να αποκαταστήσουμε «σχέσεις εμπιστοσύνης», να βρούμε την προγραμματική βάση όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά με όσες δυνάμεις πράγματι έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μπορούν να δημιουργήσουν ένα σαφές μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».