Αύριο θα συγκληθεί νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Παραπολιτικά 90,1 και του δημοσιογράφου Βασίλη Σκουρή, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επίκειται αποχώρηση και του Γιάννη Δραγασάκη.

Οι «καμπάνες» της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ θα ηχήσουν σήμερα το πρωί, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του powergame.gr, η ομάδα των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου θα αποχωρήσει από το κόμμα. Και θα αποχωρήσει δημιουργώντας νέα κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και παίρνοντας μαζί της περίπου το 1/6 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαριθμεί συνολικά 300 μέλη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ελένης Καλογεροπούλου, σήμερα το πρωί θα δημοσιοποιήσουν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ένα κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα.


Η αποκάλυψη του Big Mouth: Περί τη 10η πρωινή αναμένεται να αποχωρήσουν 9 από τους υπάρχοντες βουλευτές του κόμματος

Όπως αποκαλύπτει με ρεπορτάζ του το Big Mouth, «η σημερινή αποτελεί μέρα εξελίξεων και μάλιστα ραγδαίων για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως όλα δείχνουν, περί τη 10η πρωινή αναμένεται να αποχωρήσουν 9 από τους υπάρχοντες βουλευτές του κόμματος. Κι όταν λέω 9, δεν αθροίζω σε αυτούς τον Τσακαλώτο και την Πέρκα. Αναφέρομαι σε αυτούς που θα αποχωρήσουν σήμερα (δηλαδή τους φρέσκους) από τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Τα ονόματα που ήδη γνωρίζουμε είναι Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Τζούφη, Αναγνωστοπούλου, Φωτίου».

Όπως συνεχίζει η στήλη Big Mouth: «Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μου, τις τελευταίες ώρες έχουν προστεθεί ακόμα δύο βουλευτές, οι οποίοι αποφάσισαν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τους βουλευτές, αναμένεται να αποχωρήσουν και περίπου 60 μέλη της Κ.Ε. Αν δεν το καταλάβατε, οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για τον αρχηγό Κασσελάκη, που προφανώς και έχει αρχίσει να ζορίζεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών».


Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με Τσακαλώτο και Πέρκα

Χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαδόπουλου για το powergame.gr, συνεδρίασε το συντονιστικό των «6+6» και επισφράγισε μια απόφαση που στην πραγματικότητα είχε ληφθεί το Σαββατοκύριακο της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής, πριν από 12 ημέρες.

Οι πράξεις του κομματικού δράματος παίχτηκαν σε αρκετά επεισόδια όλες αυτές τις φορτισμένες ημέρες και ολοκληρώνονται σήμερα το πρωί. Είχε προηγηθεί, εκτός της Κεντρικής Επιτροπής, η διαδικτυακή συνεδρίαση περίπου 1.000 μελών των «6+6» την περασμένη Κυριακή, εκεί όπου ήταν καθολική η απόφαση για αποχώρηση.

Τα στελέχη των «6+6» κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα τελικά ονόματα των βουλευτών που θα αποχωρήσουν και θα πλαισιώσουν από κοινού με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Η διαδικασία θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο, καθώς θα σταλεί ένα κοινό κείμενο με υπογραφές προς τον πρόεδρο της Βουλής που θα ανακοινώνεται η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών.

Στους βουλευτές που θα αποχωρήσουν είναι φυσικά, εκτός της κυρίας Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, που θα είναι και ο επικεφαλής νέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που παίζει κομβικό ρόλο στα δρώμενα της τάσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και τουλάχιστον άλλοι τέσσερις ή και παραπάνω βουλευτές. Ταυτόχρονα θα δημοσιοποιηθεί και το κείμενο της αποχώρησης δεκάδων κομματικών στελεχών, που είχαν κομβικό ρόλο επί χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και τον μηχανισμό της Κουμουνδούρου.

Ηχηρότατη αναμένεται να είναι και η παραίτηση από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος εδώ και καιρό θεωρείται το μόνο αξιόπιστο πρόσωπο του κόμματος σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Ανάμεσα στα γνωστά στελέχη που θα αποχωρήσουν είναι, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Πουλάκης, που είχε την ευθύνη των δημοσκοπήσεων του κόμματος, ο Νίκος Μπίστης, που είχε τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, από τους σημαντικότερους αγωνιστές την περίοδο της χούντας κ.α.


Η απάντηση Κασσελάκη

Την ίδια στιγμή, η απάντηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σφοδρότατη, καθώς εδώ και μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διαμορφώσει κλίμα περί αποστασίας.

Χρησιμοποιεί, δηλαδή, μια λέξη απολύτως φορτισμένη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος. Στις 4 το μεσημέρι ο κ. Κασσελάκης έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου θα δώσει την επίσημη απάντηση του κόμματος στις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών και τις αποχωρήσεις στελεχών.

Προφανώς θα ζητήσει πίσω τις βουλευτικές έδρες, κάτι που δεν θα πράξουν όσοι θα ανεξαρτητοποιηθούν. Πλέον, από το πρωί η σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται ότι θα έχει 36 βουλευτές, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. διαθέτει 32.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αναδιαμορφώσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα έχουν αποχωρήσει, μαζί με αυτά της «Ομπρέλας», παραπάνω από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και περίπου τα μισά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Έχει, επίσης, ανακοινώσει πως σήμερα θα συγκροτήσει το νέο πολιτικό κέντρο του κόμματος. Με τεράστιο ενδιαφέρον, συνεπώς, αναμένεται και η αντίδραση της ηγεσίας, όπως επίσης και τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τη νέα ηγετική ομάδα μετά τις ηχηρές αποχωρήσεις.


Αυτοπροσκλήθηκε στον Τσίπρα ο Τεμπονέρας

Την ίδια ώρα, συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Διονύση Τεμπονέρα αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth. Όπως αναφέρει: «Κάπου διέρρευσε ότι ο πρόεδρος Τσίπρας στο πλαίσιο των πολλών επαφών που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες είχε καλέσει στο γραφείο του και τον αρχηγό Τεμπονέρα. Μάλιστα, είχε γραφτεί ότι αυτό έγινε μετά τη συνάντηση του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην εκπρόσωπο του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο. Η αλήθεια είναι ότι όντως ο Τσίπρας φώναξε τον τελευταίο να τον δει. Σε αντίθεση με τον Ηλιόπουλο που εκλήθη, ο Τεμπονέρας ζήτησε ο ίδιος να δει τον πρόεδρο Αλέξη».

Και όπως σημειώνει η στήλη: «Με την ευκαιρία του συγκεκριμένου συμβάντος δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο φιλόδοξος νέος (που όπως μαθαίνω είναι και σφόδρα ερωτευμένος) έχει καβαλήσει ένα τέτοιο καλάμι που δύσκολα θα μπορέσει να κατέβει.