Τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής ανάμεσα στην ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου και τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και άρα ο δρόμος της εξόδου από το κόμμα είναι μη αναστρέψιμος έκαναν χθες τα μέλη και τα στελέχη που στηρίζουν την εσωκομματική τάση αυτή, στην πανελλαδική συνεδρίαση που πραγματοποίησαν και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα 11 μέλη που είχαν υπογράψει το κείμενο στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εξουσιοδοτηθήκαν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή.

Διαβάστε ακόμαΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση της ομάδας Αχτσιόγλου αλλά σε πορεία εξόδου - '"Ρήξη με Κασσελάκη"- Τι είπαν τα βασικά στελέχη

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης της ομάδας Αχτσιόγλου

Αν και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι εσωκομματικές διεργασίες και οι συζητήσεις με μέλη και βουλευτές του κόμματος προκειμένου να υπάρξει μία σαφής εικόνα για το πόσοι και ποιοι θα αποχωρήσουν, όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις είναι θέμα ημερών.

Ο μοναδικός από τα στελέχη που επέμεινε ότι θα έπρεπε να φύγουν χθες ήταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έτσι και αλλιώς εμφανίζεται να είναι ο πιο αποφασισμένος για την έξοδο του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, και η συνολική εικόνα της συνεδρίασης κινήθηκε πάνω σε αυτή την λογική. Ότι, δηλαδή, τα στελέχη αυτά θα πρέπει να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοποθετήσεων των μελών τάχθηκε υπέρ της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι όποιες διαφοροποιήσεις υπήρξαν είχαν να κάνουν μόνο με τον χρόνο που θα γίνει αυτό αλλά και με το πως θα κινηθούν την επόμενη μέρα.

Φυσικά το επόμενο βήμα των στελεχών αυτών έχει να κάνει και με τον αριθμό των βουλευτών που θα αποχωρήσουν, καθώς τα περισσότερα στελέχη θα ήθελαν τη δημιουργία μίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία θα διαμορφωθεί και με τα στελέχη της Ομπρέλας. Οι πληροφορίες λένε, ωστόσο, ότι μέχρι τώρα -και παρά τις διαφωνίες τους με τον Στέφανο Κασσελάκη- δεν έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός που χρειάζεται για την δημιουργία μίας νέας πολιτικής ομάδας μέσα στο Κοινοβούλιο. Δηλαδή κάποιοι από αυτούς που είχαν υπογράψει το κείμενο της ΚΕ δεν εμφανίζονται έτοιμοι να αποχωρήσουν εδώ και τώρα ενώ δυστοκία υπάρχει και σε όσους είχαν εμφανιστεί να δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν την έξοδο από το κόμμα.

Μιλώντας πάντως για τον ιδεολογικό χώρο που θα κληθούν να καλύψουν έλεγαν ότι υπάρχει κενό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ με την συνδρομή των οικολογικών κινημάτων. Η αγωνία που υπήρχε πάντως ήταν να μην ταυτιστούν με τις θέσεις και τις απόψεις της Ομπρέλας. Σημαντικό ρόλο στο κλίμα που υπήρξε στην συνεδρίαση έπαιξε και η διαδικτυακή επίθεση που έκανε το Σάββατο το βράδυ ο Παύλος Πολάκης εναντίον της Σιας Αναγνωστόπουλου, όπου χρειάστηκε την παρέμβαση του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη προκειμένου να κατέβουν οι τόνοι.


Τι είπαν Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου και Τζούφη

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην εισήγηση του ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για “βούρκο” δείχνοντας προς την πλευρά του βουλευτή Χανίων. “Δεν υπάρχει σημείο επαφής μετά τις τελευταίες επιθέσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίση που λαμβάνει στοιχεία διάλυσης και κινδυνεύει με την χλεύη των πολιτών, η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτική, αλλά η νέα ηγεσία το αρνείται και βρίσκει εσωτερικούς εχθρούς και συνωμοσίες, μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα για να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματος και όχι οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις που προβάλλει η ηγετική του ομάδα. Επίσης, φέρεται να αναφέρθηκε στο κενό που διαμορφώνεται συνολικά στο πολιτικό σκηνικό τονίζοντας ότι ο προοδευτικός χώρος δεν διαθέτει αυτή την στιγμή πολιτική έκφραση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εφη Αχτσιόγλου η οποία υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να συμβιώσουν στο ίδιο κόμμα με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά πρέπει πρώτα να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια εκτός ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε διαφορά ύφους, ήθους και πολιτικής επιλογής. Επιδιώκουμε να φτιάξουμε έναν πολιτικό φορέα ή μια κυβερνητική πλατφόρμα» ανέφερε στην ομιλία της. Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «εγώ λέω ότι το πρόβλημα με Κασσελακη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό».

Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη ανέφερε ότι δεν χωρά στον ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να δράσουν άμεσα απέναντι στον εκφυλισμό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης πήρε τον λόγο και πρότεινε να αποχωρήσουν σύντομα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η βουλευτής Σία Αναγνωστόπουλου δήλωσε ότι θα αποφασίσει με βάση την συνείδηση της και ό,τι της πουν οι ψηφοφόροι της. «Μεγάλο βήμα ιστορική ευθύνη. Δεν θέλω να μας κατηγορήσουν για αποστάτες και διασπαστές και θέλω να μιλήσω με τους ψηφοφόρους μου για το πως να χειριστώ το θέμα. Αν φύγετε όμως όλοι εγώ τι θα κάνω θα μείνω μόνη μου;», αναρωτήθηκε. Από την πλευρά της η πρώην υφυπουργός Θεανώ Φωτίου ανέφερε ότι πρέπει να φύγουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δουν τα επόμενα οργανωτικά βήματα.


Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι πρεπε να αποχωρήσουν από χθες. «Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί δείχνει πως η έξοδος είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι όροι πολιτικών συγκλίσεων με τη σημερινή ηγεσία. Δεν έχει κανένα νόημα για περαιτέρω καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, κύκλοι της κ. Αχτσιόγλου ανέφεραν ότι στην συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα.

«Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις. Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.