Η ώρα μηδέν για την Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που τη στηρίζουν έφτασε, αφού σήμερα το πρωί θα δημοσιοποιήσουν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ένα κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα.


Έκτακτη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ 

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα απαντήσουν και στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος συγκάλεσε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία συμμετέχουν πολλά στελέχη από την ομάδα των "6+6".

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε χθες να βάλει τέλος στο σίριαλ των τελευταίων ημερών που έχει να κάνει με την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου και των "6+6" από τον ΣΥΡΙΖΑ και με μία αιφνιδιαστική κίνηση συγκάλεσε εκτάκτως την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Όλα δείχνουν ότι τα στελέχη αυτά δεν θα πάνε στη συνεδρίαση, καθώς μέχρι τότε θα έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από το κόμμα. Η αντίδρασή τους, ωστόσο, και η δημόσια τοποθέτησή τους έχουν σημασία.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αντώνης Τζανακόπουλος... άνοιξε την πόρτα της εξόδου των "6+6" από το κόμμα - Η ανακοίνωση


Η στόχευση Κασσελάκη

Στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κίνηση αυτή ανάγκασε τους βουλευτές και τα στελέχη που θα αποχωρήσουν να δηλώσουν τις προθέσεις τους άμεσα, παίρνοντας έτσι τα πράγματα στα χέρια του και δρομολογώντας αυτός τις εξελίξεις.

Η κίνηση αυτή έγινε προφανώς για δύο λόγους:

1. Κατ' αρχάς για να τελειώνει με τα θέματα της εσωστρέφειας βάζοντας τέλος στη «διάσπαση διαρκείας».

2. Γιατί επιθυμεί να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα στην ανασύνταξη του κόμματός του, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Άλλωστε, όλο το τελευταίο διάστημα στελέχη της ομάδας του Στέφανου Κασσελάκη είχαν επιτεθεί εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου και των "6+6", κατηγορώντας τους ότι ενώ έχουν αποφασίσει να φύγουν, δεν παίρνουν την απόφαση για να το κάνουν πράξη, παρατείνοντας έτσι την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η φράση του Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι τα κόμματα δεν είναι ξενοδοχεία για να μπαίνουν και να βγαίνουν όποτε θέλουν όσοι διαφωνούν.

Στην Πολιτική Γραμματεία θα πρέπει, πάντως, να αντικατασταθούν τα 8 από τα 11 στελέχη που είχαν υπογράψει την περιβόητη επιστολή στην ΚΕ, λέγοντας ότι η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη είχε στοιχεία alt right. Τα μέλη αυτά είναι η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, η Δανάη Κολτσίδα και ο Νίκος Μπίστης.

Πέρα από τους προφανείς λόγους για τους οποίους τα στελέχη αυτά δεν θα πάνε στη συνεδρίαση, οι πληροφορίες λένε ότι η Θεανώ Φωτίου δήλωσε ασθένεια. Η Έφη Αχτσιόγλου δεν αναμένεται να πάει εκτός των άλλων, γιατί χθες το γραφείο της ειδοποίησε τον Νίκο Παππά -ο οποίος είχε συγκαλέσει σύσκεψη για τον προϋπολογισμό- ότι η βουλευτής βρίσκεται στο εξωτερικό. Μόνο η Δανάη Κολτσίδα ενημέρωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση.


Άτυπο πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση αυτή και εφόσον αντικατασταθούν τα στελέχη που μετείχαν στο όργανο αυτό, θα γίνει συζήτηση για τη συγκρότηση του άτυπου πολιτικού κέντρου και για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Να θυμίσουμε ότι το Πολιτικό Κέντρο το οποίο εμφανίζεται να θέλει να συγκροτήσει ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ο «πρωινός καφές» που είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή μία ομάδα στελεχών απ' όλες τις τάσεις, η οποία χάραζε την πολιτική τακτική του κόμματος. Ο νέος πρόεδρος επιθυμεί να αναμορφώσει το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να μεταλλαχθεί στο Πολιτικό Κέντρο.

Σε αυτό το όργανο μετέχουν ήδη η Θεοδώρα Τζάγκρη, η Δώρα Αυγέρη, η Εφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Σωκράτη Φάμελλος και οι δύο γραμματείς του κόμματος. Η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βσιλειάδης. Τώρα λέγεται ότι θα προτείνει στο όργανο αυτό να μετέχουν οι Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς. Άγνωστο είναι εάν συμμετέχει και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος θα παραμείνει στο κόμμα ως εσωκομματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επαφές του με τους βουλευτές του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες βρέθηκε στο καφενείο της Βουλής με τους Παύλο Πολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελο Αποστολάκη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Χρήστο Γιαννούλη και λίγο αργότερα στο εντευκτήριο με τον Γιώργο Καραμέρο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, πάντως, αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη, τόνισε ότι «ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο βουλευτής Χανίων ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτος που το αντιμετώπισε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Θυμόσαστε την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας», ανέφερε ο πρώην βουλευτής και πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM ανέφερε πως «οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, νομίζω ότι είναι θέμα ωρών ή ημερών να κλείσει αυτός ο κύκλος. Τον διέβη το Ρουβίκωνα, οπότε νομίζω ότι μπορεί να αρκεστεί στην ηγετική του ομάδα και τον άκρατο λαϊκισμό».

Διαβάστε ακόμα: Αιχμηρή ανάρτηση Πολάκη μία μέρα πριν από την αποχώρηση Αχτσιόγλου: Το καραβάνι θα συνεχίσει και θα ξανανικήσει (Εικόνες)