Ώρες πριν η Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη που τη στηρίζουν αποφασίσουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη έκανε την τελευταία της κίνηση προς την πλευρά των «6+6».

Συνεργάτες του νέου προέδρου επικοινώνησαν την περασμένη Παρασκευή με την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου για τη δημιουργία του πολιτικού κέντρου της Κουμουνδούρου. Του νέου οργάνου που θα ήταν η διεύρυνση του Εκτελεστικού Γραφείου και στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν, εκτός από την Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η απάντηση ήταν ωστόσο αρνητική.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα ημερών η αποχώρηση των στελεχών που στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου - Το παρασκήνιο με τους 10 βουλευτές

Τα μηνύματα Κασσελάκη

Εν τω μεταξύ, χθες, για μια ακόμα φορά ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας από το βήμα της 7ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2023) «South-East Europe’s moment: Chartering a new course to prosperity & stability», έστειλε σαφές μήνυμα προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου ότι ο λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει εάν φύγουν 10-12 βουλευτές -κυρίως από τη γενιά των 40άρηδων-, ανέφερε ότι «ο λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Για τη γενιά των 40άρηδων, εμένα με ενδιαφέρουν οι φρέσκες ιδέες και να έχει νέες ιδέες, όχι το ηλικιακό. Έχουμε εκατοντάδες βιογραφικά για να δουλέψουν μαζί μας. Υποχρέωσή μου είναι να τους εμπνεύσω».

Το μήνυμα αυτό συνδέεται άμεσα με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί αποστασίας, δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσοι βουλευτές θα φύγουν τελικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της «Ομπρέλας», της Έφης Αχτσιόγλου και των «6+6» να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε μια απάντηση που μοιάζει περισσότερο με τρολάρισμα παρά με πολιτική τοποθέτηση: «Δεν έφυγε η ''Ομπρέλα'', αλλά μερικά στελέχη τους. Ο κόσμος που ψήφιζε τα στελέχη αυτά, τον ενστερνίζομαι και οι διαφορές μας είναι πολύ μικρές. Όσον αφορά την κυρία Αχτσιόγλου, χθες είπα στο ραδιόφωνο ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω δει καμία ανακοίνωση ή απόφαση από μεριάς τους, οπότε θεωρώ ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό για εμένα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη».


Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σαν κάποιο στυγνό με επικίνδυνη πολιτική για τη χώρα», καθώς «θεωρεί ότι τα οριζόντια μέτρα είναι δίκαια». Και πρόσθεσε: «Έχω τη βούληση, έχω καθαρά χέρια, έχω τη διεθνή εμπειρία να φέρω μεγάλες τομές. Είμαι πλήρως ανεξάρτητος, δεν πρόκειται ποτέ να προδώσω τον λαό», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συζήτηση.

Το επεισόδιο Πολάκη - Αναγνωστοπούλου

Σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με τη Σία Αναγνωστοπούλου και τον Παύλο Πολάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει παραπάνω όσα έγιναν. «Μίλησα και με τους δύο, μετά μίλησαν μεταξύ τους σε πολύ καλό κλίμα. Όπως είπα στην Κ.Ε., όλοι θα κριθούν από το έργο που θα παράγουν», είπε.

Η Όλγα Γεροβασίλη, πάντως, εξέφρασε την αντίθεσή της στην παρέμβαση Πολάκη σε σχέση με τη Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι οι αντιπαραθέσεις «παίρνουν προσωπικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι δυστυχώς υπάρχουν αντεγκλήσεις, και δεν εννοώ στο επίπεδο της κορυφής, αλλά υπάρχει μια διάχυση προς τα κάτω, που εκτονώνεται στο Διαδίκτυο και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα που είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων».

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, ανέφερε: «Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, προφανώς όλοι έχουν ευθύνη, ακόμα και η ηγεσία. Εδώ αντιμετωπίσαμε, όμως, κάτι πρωτόγνωρο, να εκλέγεται μια νέα ηγεσία και από την πρώτη ημέρα να γίνονται επιθέσεις σε φαντασιακό παρά σε πραγματικό επίπεδο, από τα Τραμπ και Mπέπε Γκρίλο μέχρι σε ατζέντες που δεν έχουμε δει. Δεν έχει αλλάξει κάτι στη γραμμή του κόμματος, για να πει κανείς ότι υπάρχει ένα πολιτικό επίδικο που μπορεί να σε οδηγήσει σε διάσπαση. Όλοι να βάλουμε τον εγωισμό μας λίγο παρακάτω».

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «όλοι χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν περισσεύει», ενώ απευθυνόμενη στην ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου είπε πως πρέπει να το ξανασκεφτούν για το εάν θα αποχωρήσουν από το κόμμα.

Ο Γιώργος Τσίπρας σχολίασε πως «η πόρτα είναι ανοιχτή και για να μπει όποιος θέλει και για να φύγει όποιος θέλει» και πρόσθεσε ότι «θα περίμενα να υπάρξει διάψευση των δημοσιευμάτων για ειλημμένη απόφαση εξόδου».


Κοινή δήλωση Παύλου Πολάκη και Γιώργου Τσίπρα


«Προ ολίγου δημοσίευμα στον ιστότοπο iefimerida μάς εμφανίζει δήθεν να ''μαζεύουμε υπογραφές'' ώστε ''να απομειώσουμε τον αντίκτυπο της μαζικής φυγής μελών και στελεχών που συντάσσονται με την ομάδα Αχτσιόγλου''. Περιττεύει ακόμα και η διάψευση», ήταν η κοινή ανακοίνωση Παύλου Πολάκη και Γιώργου Τσίπρα, χθες, αργά το βράδυ.