Ως το ‘’ θα είναι το δεύτερο θύμα της εσωκομματικής πολιτικής Κασσελάκη’’, χαρακτήρισε την ομάδα Αχτσιόγλου, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος προβλέπει νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και νέα στροφή του κόμματος προς τα δεξιά.

‘’Ξέρω όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που είναι σε αυτό που αποκαλείται ομάδα Αχτσιόγλου, πολύ καλά. Η γνώμη μου είναι ότι θα είναι το δεύτερο θύμα της εσωκομματικής πολιτικής Κασσελάκη, δηλαδή η προσπάθεια να τους σπρώξει προς την έξοδο. Από εκεί και πέρα, αυτό σημαίνει μια νέα επώδυνη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα στροφή προς τα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται από πάρα πολλά γεγονότα. Ακόμα και η, θα λέγαμε, μετρημένη προσπάθεια του Γιάννη Δραγασάκη είδατε ότι δεν έχει καν απαντηθεί’’ ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκρότησης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, σε περίπτωση ανεξαρτητοποιήσεων, ο κ. Βίτσας είπε: ‘’Για μένα καλό θα ήταν’’ και πρόσθεσε: ‘’Επειδή θεωρούμε ότι και αυτή η ομάδα αποτελείται από ριζοσπάστες αριστερούς, βεβαίως θα επιδιώξουμε τη συνάντηση’’.

Ο κ. Βίτσας, ερωτηθείς γιατί αποχώρησε από το κόμμα είπε: ‘’Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την αριστερή πολιτική, τόσο απλά’’. Όπως ανέφερε, η πολιτική που εξαγγέλλει ο κ. Κασσελάκης κινείται ‘’περισσότερο κεντροδεξιά ή τελοσπάντων κεντρώα παρά αριστερή. Και επειδή εμείς πιστεύουμε ότι ακόμα και ο χώρος του κέντρου θα πεισθεί με αριστερές λύσεις και επειδή δεν βρίσκαμε κανένα χώρο εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο απειλές, δηλαδή όποιος διαφωνεί μαζί μου δεν θα μπει στα ψηφοδέλτια, όποιος διαφωνεί μαζί μου πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και πάει λέγοντας, γι’ αυτό το λόγο και αποχωρήσαμε’’.

Ο Δημήτρης Βίτσας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βαρουφάκη. ‘’Εγώ δεν είπα ότι θα συνεργαστούμε, είπα ότι θεωρώ ότι το ΜέΡΑ25, πέρα από τα πρόσωπα, ανήκει στις δυνάμεις της Αριστεράς και ως δύναμη της Αριστεράς θα θέλαμε να μπορούσαμε, μετά από συζητήσεις και ενιαία λογική προγράμματος να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε. Τώρα για ποιο λόγο προσέτρεξε ο φίλος και σύντροφος Γρηγοριάδης να πει τέλος πάντων αυτά που είπε, δεν προσπαθεί κανένας ούτε να πάρει το ΜέΡΑ25, ούτε να το ξεγελάσει το ΜέΡΑ25, ούτε μπορεί να ξεγελαστεί από κανέναν’’, ανέφερε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει ‘’στον βαθμό που το κεντρικό πρόβλημα είναι να φύγει η δεξιά κυβέρνηση, βεβαίως’’ και εφόσον υπάρχουν κοινά σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει μια νικηφόρα ατζέντα.

Διαμόρφωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις  Ευρωεκλογές

Ως προς το πού τοποθετείται χρονικά η δημιουργία του πολιτικού φορέα που προανήγγειλε ο κ. Βίτσας, ανέφερε τα εξής.

‘’Νομίζω ότι ένα σπουδαίο βήμα θα είναι οι Ευρωεκλογές και η διαμόρφωση μιας ενιαίας λίστας από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και αυτό θα έχει ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις, οι οποίες είτε θα οδηγήσουν σε συνεργαζόμενα σχήματα είτε και σε ενιαίο κόμμα. Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει διδάξει ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο όσο λέγεται στα λόγια. Και θα χρειαστεί και υπομονή και μεγάλη προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε ούτως ή άλλως. Αλλά το θέμα είναι ότι θα είναι ένα πρώτο κρας τεστ για όλους’’ τόνισε.

‘’Να διαμορφωθεί ένα ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές που να μην περιλαμβάνει μόνο εμάς που φύγαμε ή άλλους που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν φύγουν βέβαια, αλλά να περιλαμβάνει και άλλες ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς που υπάρχουν στην κοινωνία. (…) Δεν θέλουμε να κατέβουμε ως Ομπρέλα. Θέλουμε να κατέβουμε ως ριζοσπαστική αριστερά» ανέφερε σχετικά ο κ. Βίτσας.

Για Τσακαλώτο και Κασσελάκη

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε ο κ. Τσακαλώτος να ηγηθεί του νέου πολιτικού φορέα, ανέφερε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει εκεί, αν και πρόκειται για έναν άξιο σύντροφο.

Ερωτηθείς κατά πόσο ισχύει ότι ανεπίσημα αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Πολάκης, ο κ. Βίτσας δήλωσε ‘’δεν μπορώ να κάνω τέτοια εκτίμηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο, είναι ο κ. Κασσελάκης. Από εκεί και πέρα, πολλά πράγματα που λέει, έχουν και μια σφραγίδα ενός λαϊκίστικου αυριανισμού. Για παράδειγμα, ο κ. Κασσελάκης έρχεται και μιλάει για περιόδους χρονικές περιόδους στις οποίες ήταν στην Αμερική και δεν ασχολιόταν με την πολιτική ή ασχολιόταν από την πλευρά της Δεξιάς στην πολιτική και για πράγματα που κάποιος τον έχει πληροφορήσει’’.