Ο ΣΥΡΙΖΑ µέσα στις επόµενες ώρες θα έχει διαλυθεί, καθώς τα στελέχη της «Οµπρέλας» θα έχουν ανοίξει και επισήµως την πόρτα της εξόδου. Ωστόσο, σε όλα τα… δράµατα -ακόµα και στα πολιτικά- υπάρχουν και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, που µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο καθόρισαν ή θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν αποφάσισε να βάλει υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -και να εκλεγεί-, προφανώς δεν µπορούσε να φανταστεί ότι η κίνησή του θα έφερνε ένα τέλος εποχής του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έτσι όπως το γνωρίζουµε σήµερα. Αντίθετα, ο αµερικανοτραφείς πρόεδρος µπήκε σαρωτικά και µε όρεξη να τα αλλάξει όλα. Μόνο που δεν γνώριζε το κόµµα στο οποίο ήθελε να ηγηθεί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το «ποτήρι ξεχείλισε» όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µίλησε στον ΣΕΒ. Οµως αυτό είναι ψέµα.


Η αποδόμηση Κασσελάκη από την «Ομπρέλα»

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη µέρα της εκλογής του τα στελέχη της «Οµπρέλας» αποφάσισαν να τον αποδοµήσουν, να τον εξευτελίσουν και να τον στείλουν πίσω στη δεύτερη πατρίδα του. Τελικά, όµως, ο Στέφανος Κασσελάκης αποδείχθηκε πολύ πιο σκληρός παίκτης και, είτε από ένστικτο είτε µε πολιτική καθοδήγηση, οδήγησε τα πράγµατα εκεί που ήθελε: στην έξοδο των στελεχών που τον αµφισβητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, µετά την αποχώρηση των στελεχών της «Οµπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα µείνει χωρίς εχθρούς και εκεί θα πρέπει να αποδείξει αν µπορεί να αναστήσει το κόµµα ή όχι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα τα οποία έπαιξαν τον ρόλο τους στη διάσπαση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς ώρες µετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη τον αµφισβήτησε δηµοσίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πάντα «politically correct» πρώην υπουργός Οικονοµικών δεν συνεχάρη τον νέο πρόεδρο για την εκλογή του. Στην πραγµατικότητα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισµα στην εσωκοµµατική αµφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι δηλώσεις πριν από λίγες µέρες ότι «είναι πολύ δύσκολη η υπερηφάνεια στον ΣΥΡΙΖΑ» έδειξαν ότι ο κύβος ερρίφθη και ότι τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόµα είναι άγνωστο εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα θελήσει να ηγηθεί του νέου πολιτικού εγχειρήµατος.


Ο ρόλος Σακελλαρίδη και Τζανακόπουλου

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και από τα στελέχη που έχουν διακριθεί για το ήθος τους, µπαίνει στο παζλ των προσώπων που το επόµενο χρονικό διάστηµα θα κληθούν να παίξουν ρόλο σε κάτι καινούργιο. Οι πληροφορίες λένε ότι παραιτήθηκε από την εταιρεία Eteron -Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή- όπου εργαζόταν τα τελευταία χρόνια, προκειµένου να παίξει ρόλο στις εξελίξεις. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο πρώην εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να µην πάει µε την «Οµπρέλα», αλλά να επιδιώξει να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάµεσα στους «Οµπρελίτες» και στην Εφη Αχτσιόγλου.

Το σενάριο αυτό θέλει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ µέχρι και τον Φεβρουάριο -οπότε θεωρητικά θα γίνει το Συνέδριο- να έχει αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει και αυτή από την Κουµουνδούρου ή αν θα παραµείνει ως εσωκοµµατική αντιπολίτευση. Στην περίπτωση, πάντως, που η Εφη Αχτσιόγλου αποχωρήσει για να ενωθεί µε τα στελέχη της «Οµπρέλας», τότε σίγουρα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα αναλάβει ενεργό ρόλο...

Ο Δηµήτρης Τζανακόπουλος µεταπήδησε ώρες µετά τις εσωκοµµατικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην «Οµπρέλα», αναλαµβάνοντας µάλιστα ιδιαίτερα ενεργό ρόλο. Είναι από τα στελέχη που από την πρώτη στιγµή επέµεναν ότι όσοι διαφωνούν θα πρέπει να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ άµεσα. Οι συνοµιλητές του τον χαρακτήριζαν ιδιαίτερα σκληρό, επισηµαίνοντας µάλιστα ότι ούτε µία στιγµή δεν εµφανίστηκε να θέλει να αποδεχθεί τον Στέφανο Κασσελάκη ως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις ωστόσο του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές για την ώρα από την Εφη Αχτσιόγλου, αλλά και από τα στελέχη που τη στηρίζουν, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο. Η οµιλία που έκανε πριν από λίγες µέρες ο αδελφός του, Αντώνης, στην εκδήλωση για το µέλλον της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ερµηνεύθηκε από πολλούς ως πολιτική πλατφόρµα για το νέο εγχείρηµα, που έχει και την έγκριση του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά