Τον δρόμο της αποχώρησης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση βαριά ήττας του κόμματος στις εθνικές εκλογές, υποδεικνύει στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών και άτυπος αρχηγός της ομάδας των «53+», Ευ. Τσακαλώτος, στον απόηχο των αποκαλυπτικών πληροφοριών που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα τα «Π» και έφεραν τον σημερινό πρωθυπουργό να επιλέγει τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από το να υποχρεωθεί να παραδώσει τα ηνία της αρχηγίας υπό το βάρος της εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Ο Ευ. Τσακαλώτος, που ανήκει στην κατηγορία των κορυφαίων στελεχών που θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς την επομένη των εθνικών εκλογών, με την παρέμβασή του στις αρχές της εβδομάδος όχι μόνο άνοιξε θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να σκιαγραφήσει και τα χαρακτηριστικά του διαδόχου του Αλ. Τσίπρα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αναζητηθεί στη νεότερη γενιά. Εμμέσως πλην σαφώς, με τη συγκεκριμένη αναφορά του δεν εξαίρεσε μόνο τον εαυτό του από την κούρσα της διαδοχής, αλλά και όσους ηλικιακά προέρχονται από την ίδια γενιά με τον Αλ. Τσίπρα, ενδεχομένως τους φιλόδοξους Νίκο Παππά και Ρένα Δούρου, αλλά και τους ηλικιακά μεγαλυτέρους του, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Βούτση και Δημήτρη Παπαδημούλη. «Αυτός που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά - αυτό είναι το σωστό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και πρωθυπουργός θα είναι ξανά ο Αλέξης Τσίπρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο News 247 την Τρίτη το πρωί και διόλου τυχαία εν μέσω της κλιμακούμενης ενδοκυβερνητικής κρίσης με τον Πάνο Καμμένο.

Στην ίδια συνέντευξη έθιξε για μια ακόμη φορά και την προβληματική λειτουργία του κόμματος, αναφερόμενος στο έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης επί σοβαρών αποφάσεων, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης, αλλά μονομερών επιλογών της συστημικής παρεοκρατίας του Μεγάρου Μαξίμου. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η επίμαχη τοποθέτηση του Ευ. Τσακαλώτου δεν πέρασε απαρατήρητη. Αντιθέτως, τροφοδότησε συζητήσεις και επί προσώπων, καθώς αναθερμάνθηκε η ονοματολογία για τους πιθανούς και επίδοξους διαδόχους του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος σημειωτέον ως αρχηγός κόμματος θεωρείται από τους μακροβιότερους της μεταπολιτευτικής περιόδου. Είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ 11 ολόκληρα χρόνια. Από τον Φεβρουάριο του 2008 έως και σήμερα.

Τα πρόσωπα τα οποία «φωτογραφήθηκαν» από τον Ευ. Τσακαλώτο ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Τσίπρα είναι τουλάχιστον τέσσερα, εκ των οποίων ο ένας δεν βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής μάχης, αλλά σύμφωνα με τους γνωρίζοντες επέλεξε την κατάλληλη στιγμή να μείνει στα μετόπισθεν, περιφρουρώντας το ηγετικό του κεφάλαιο, ώστε στο μέλλον να αποτελέσει τη «χρυσή εφεδρεία» της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και παραλίγο δήμαρχο Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο τελευταίος ήταν από τους ελάχιστους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τον Νοέμβριο του 2015 προτίμησαν να παραδώσουν την έδρα τους επειδή διαφώνησαν με την ψήφιση μνημονιακών μέτρων. Στην ανθρωπογεωγραφία της Αριστεράς ο κ. Σακελλαρίδης, ακόμη και σήμερα, που είναι εκτός κομματικών οργάνων, καθώς είναι επικεφαλής των υπηρεσιών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο πουλέν της ομάδας των «53+» κατά την περίοδο που ο Ευ. Τσακαλώτος απολάμβανε τη συνολική αναγνώριση του χώρου, διότι στην πορεία ουκ ολίγοι σύντροφοί του «αφομοιώθηκαν» από το σύστημα της προεδρικής τάσης «Ενωτική Κίνηση», της οποίας ηγούνται τα μέλη της οικογένειας Παππά.

Ωστόσο, πέραν της περίπτωσης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στο κάδρο των υποψήφιων διαδόχων του κ. Τσίπρα, με βάση τις «φωτογραφικές» αναφορές του υπουργού Οικονομικών, μπήκαν και τρία ακόμη στελέχη της νεότερης γενιάς, που διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με την ομάδα των «53+» ή κατά το παρελθόν είχαν άμεση συμμετοχή στις συνεδριάσεις της ως ενεργά μέλη. Συγκεκριμένα, τρεις εν ενεργεία υπουργοί, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ολοι οι παραπάνω ηλικιακά είναι κάτω από τα σαράντα, τα οποία έχει ξεπεράσει προ καιρού ο Αλ. Τσίπρας...

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/1/2019