Με την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Βούτση από τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πλέον και επίσημα η πόρτα για τη διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα αναμενόταν τα στελέχη της Ομπρέλας να καταθέσουν κείμενο με το οποίο θα δηλώνουν την πρόθεσή τους να φύγουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο σε νέα συνεδρίαση της εσωκομματικής τάσης η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά τη νύχτα έπεσε στο τραπέζι να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη για την καθαίρεσή του.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαίες καθώς η δυσαρέσκεια κατά του κ. Κασσελάκη διαπερνά τη μειοψηφία και εκτείνεται έως τις τάξεις της πλειοψηφίας μετά την αψυχολόγητη απόφαση του νέου προέδρου να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές των τεσσάρων.

Ανάμεσα στα στελέχη που φέρονται αρνητικά στην προοπτική του δημοψηφίσματος είναι πρόσωπα όπως οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά., οι οποίοι ζήτησαν από τον Κασσελάκη να πάρει πίσω το δημοψήφισμα και μέχρι αργά χθες οι ζυμώσεις και οι διεργασίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

*Διαβάστε εδώ: Έτοιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεδρίαση - θρίλερ: Όλα ανοιχτά και αποστάσεις κορυφαίων από το δημοψήφισμα Κασσελάκη


ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα Στέφανου Κασσελάκη

Σε κάθε περίπτωση οι εντυπώσεις που άφησε αυτή η κίνηση του προέδρου ήταν πολλές και έντονες, γεγονός που σόκαρε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ και έφερε νέους τριγμούς καθώς πολλοί θεώρησαν ότι συνιστά αρχηγικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι όποιος διαφωνεί μαζί του θα μπορεί να διαγράφεται… αδιαμεσολάβητα από τη βάση του κόμματος.

Αρκετά στελέχη ενοχλήθηκαν επίσης και από την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι το κόμμα «είναι άρρωστο» θεωρώντας ότι με αυτό το σχόλιο καταφερόταν και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.

Στο βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση να προσφύγει στα χιλιάδες μέλη και να ζητήσει διαγραφές των τεσσάρων ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αναφορά μεταξύ άλλων σε «συντρόφους που μισούν συντρόφους» στην Πολιτική Γραμματεία και στελέχη που προσβάλλουν «το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ». Για τον λόγο αυτό χθες, εκτός της Ομπρέλας, συνεδρίαζαν εκ νέου οι 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς και ο Διονύσης Τεμπονέρας με τη ΡΕΝΕ προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στην ΚΕ. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ενοχλημένοι ιδιαίτερα.

Η τάση της Έφης Αχτσιόγλου δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς είχε αποφασίσει την παραμονή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ταυτόχρονα την άσκηση σκληρής κριτικής στην ηγετική ομάδα, ωστόσο οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας αντί του εσωκομματικού δημοψηφίσματος εκτίμησε πως πρέπει να λυθεί το θέμα των διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Απαντώντας σχετικά με την πρόθεση την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης να ζητήσει δημοψήφισμα από τη βάση για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δεν το έχει ξαναδεί.

«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω τον λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα, δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το κείμενο το οποίο έχει συνταχθεί στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ομπρέλας συμφωνήθηκε να το εκφωνήσει εκ μέρους όλων των μελών και των στελεχών της ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι το εσωκομματικό δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών δεν θα γίνει, αφού ήδη έχει αποχωρήσει ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ σήμερα με την έναρξη της διαδικασίας αναμένεται να φύγουν και τα υπόλοιπα στελέχη της μειοψηφίας.

Τα parapolitika πάντως κατ’ αποκλειστικότητα είχαν αποκαλύψει την πρόθεση του Κασσελάκη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ενώ και χθες αναφερόταν στις αποχωρήσεις των στελεχών της Ομπρέλας πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ.

Η απόφαση για την αποχώρηση των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη στη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το βράδυ. Εκεί τα 40 από τα 45 στελέχη της Ομπρέλας τα οποία μετέχουν στην ΚΕ αποφάσισαν ομόφωνα να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνία υπήρξε στον χρόνο που θα πρέπει να γίνει η αποχώρηση. Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης επέμειναν ότι, επειδή το κλίμα είναι τεταμένο, δεν θα πρέπει να πάνε στην ΚΕ αλλά να αποχωρήσουν μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή χθες. Οι υπόλοιποι ωστόσο επέμειναν ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ΚΕ και εκεί να δοθεί ένα κείμενο με το οποίο θα κάνουν γνωστές τις διαφωνίες τους.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές το κείμενο αυτό ενδέχεται σήμερα να το διαβάσει εκ μέρους όλων των μελών και στελεχών της Ομπρέλας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η απόφαση να πάνε τα στελέχη της Ομπρέλας στην ΚΕ για να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους πέρασε τελικά με μικρή πλειοψηφία.

Ωστόσο δόθηκε η δυνατότητα σε όσα στελέχη το επιθυμούσαν να αποχωρήσουν πριν από την ΚΕ. Σε ό,τι αφορά το κείμενο της Ομπρέλας που θα κατατεθεί στην ΚΕ οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτό τα στελέχη της Ομπρέλας θα αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί γιατί δεν αντέδρασαν όταν το κόμμα μεταλλάχθηκε σε αρχηγικό, απομακρυνόμενο σταδιακά από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Θα ασκείται ακόμα κριτική στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τοξικό κλίμα, νεοαυριανισμό και δεξιόστροφο λαϊκισμό, κραυγές και φανατισμό.

Θα επισημαίνεται ότι υπάρχει μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς, τονίζοντας ότι αρνητικό «δείγμα γραφής» για όλα αυτά καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπικές έρευνες, οι οποίες φέρνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με συνεχείς διαρροές προς άλλες δυνάμεις, κυρίως της Αριστεράς και της αποχής.


Νέος φορέας

Θα καταγράφεται δε η βούληση των στελεχών που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση νέου κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα παραμείνουν «στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής Αριστεράς», προειδοποιώντας, μάλιστα, «όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της» ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα μαζί της».


Το δημοψήφισμα που προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει όντως τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος για σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και λειτουργίας του κόμματος τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Και σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού χώρου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων βάσει του καταστατικού είναι δεσμευτικές για το κόμμα, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιουμένων να ψηφίσουν σε αυτό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα σχεδόν 150.000 μέλη που προσήλθαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές πρέπει να προσέλθει στην κάλπη το 50%+1. Αν προσέλθουν λιγότεροι, τότε το δημοψήφισμα θεωρείται άκυρο.

Το ίδιο άρθρο προβλέπει επίσης ότι «στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ». Μια αποστροφή που βεβαίως προκαλεί εύλογα κενά, καθώς προκύπτει ζήτημα με ποια κριτήρια θα θεωρείται φίλος κάποιος. Σε κάθε περίπτωση, αν τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ πάνε σε δημοψήφισμα στην περίπτωση που η ΚΕ δεν λάβει τέτοια απόφαση, θα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία συνολικά για όλα τα κόμματα, καθώς ουδέποτε υπήρξε διαγραφή από την κομματική βάση.