Σε µια από τις πιο κρίσιµες Κεντρικές Επιτροπές στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η συνεδρίαση που είναι προγραµµατισµένη για τις 11 και 12 Νοεµβρίου. Και αυτό γιατί το ανώτατο όργανο του κόµµατος θα κληθεί να τοποθετηθεί επί της πρότασης για διαγραφή που έχει ζητήσει ο κ. Κασσελάκης από την Επιτροπή ∆εοντολογίας για τους κυρίους Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουµάκα.

Η εν λόγω επιτροπή ζήτησε τη συµβουλευτική άποψη της Κεντρικής Επιτροπής, λόγω της βαρύτητας των συγκεκριµένων στελεχών. Που σηµαίνει πως τα 300 µέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα κληθούν να «γνωµοδοτήσουν», έστω και αν η άποψή τους έχει απλώς χαρακτήρα γνώµης και όχι δεσµευτικό για την Επιτροπή ∆εοντολογίας. Από την απόφαση, όµως, που θα λάβει µε πλειοψηφία 2/3 η Κεντρική Επιτροπή είναι πιθανό να εξαρτηθεί το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλευρά της εσωκοµµατικής µειοψηφίας θεωρεί «casus belli» τις διαγραφές και έχει ζητήσει µε όλους τους τρόπους από τον κ. Κασσελάκη να τις πάρει πίσω.

Ολες οι εµπλεκόµενες πλευρές έχουν βάλει κάτω τη σύνθεση του οργάνου, ωστόσο δεν είναι εύκολο να υπάρξουν ασφαλή συµπεράσµατα για τους συσχετισµούς, λόγω των µετακινήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστηµα. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των κοµµατικών παραγόντων, ο κ. Κασσελάκης ελέγχει λίγο πάνω από τα µισά µέλη της Κ.Ε., ωστόσο φαντάζει µάλλον απίθανο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που προβλέπονται από το καταστατικό του κόµµατος.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμοι για αποχώρηση Τσακαλώτος και “Ομπρέλα” - Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου για τη συνάντηση Κασσελάκη με Ανδρουλάκη

Ποιοι στηρίζουν τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλευρό του νέου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, είναι ο Σωκράτης Φάµελλος, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα ∆ούρου, ο Παύλος Πολάκης, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Χάρης Μαµουλάκης, η Αθηνά Λινού, η Ελενα Ακρίτα, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Γιώργος Καραµέρος, ο Πάνος Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης, η Ζανέτ Τσίπρα, ο Νίκος Καρανίκας, ο Νίκος Καραντιλιόν, η Θεοδώρα Τζάκρη, η ∆ώρα Αυγέρη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Πέτρος Παππάς, η Νίνα Κασιµάτη, ο Συµεών Κεδίκογλου, ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, ο Στέλιος Παππάς, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Γιώργος Αδαµίδης, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Θανάσης Οικονόµου, ο Βασίλης Τσίρκας, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Αγγελος Τόλκας, η Μάγκυ ∆ούση και η Χαρά Καφαντάρη.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, µια πλειάδα κορυφαίων στελεχών και µελών του οργάνου συνασπίζεται στο ζήτηµα των διαγραφών. Σε αυτή την κατηγορία είναι ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο ∆ηµήτρης Τζανα- κόπουλος, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Μιχάλης Σαµπατακάκης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η Θεανώ Φωτίου, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Φωτεινή Βάκη, η Εφη Καλαµαρά, η Πέτη Πέρκα, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Θοδωρής ∆ρίτσας, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Μπίστης, ο Παύλος Κλαυδιανός, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Κώστας Πουλάκης, η Μαρία Καραµεσίνη, ο Πάνος Λάµπρου, ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, η Κατερίνα Κνήτου, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία, ο Αγγελος Τσέκερης, ο Γιάννης Στέφος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Πέτρος Καλκανδής, η Ολγα Στέφου, ο Σταύρος Ακριτίδης, ο Νίκος Μανιός, ο Μιχάλης Υδραίος, ο Μανώλης Σαρρής, η Ειρήνη Αγαθοπούλου, η Βασιλική Κατριβάνου, ο Γιάννης Μπασκόζος, η Ερµίνα Κυπριανίδου, η Μαρία Γιαννακάκη και ο Χρήστος Μαντάς.

Ο ενδιάμεσος χώρος

Την ίδια στιγµή, υπάρχουν στελέχη που κριτικά στηρίζουν τον νέο πρόεδρο και λένε ότι το αποτέλεσµα των εκλογικών διαδικασιών πρέπει να γίνει αποδεκτό, ωστόσο δεν είναι διατεθειµένα να ψηφίσουν υπέρ των διαγραφών. Είναι οι λεγόµενοι «ενδιάµεσοι», που θα καταψηφίζουν τις διαγραφές, όµως θα αποδοκιµάζουν και τις ακραίες δηλώσεις κατά του κ. Κασσελάκη. Σε αυτή την κατηγορία είναι στελέχη όπως ο Κώστας Μπάρκας, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Αχιλλέας Μητσός, ο ∆ηµήτρης Χαλαζωνίτης κ.ά.

Με ενοποιητικό ρόλο

Υπάρχουν, τέλος, σηµαντικά στελέχη που κινούνται στην ουδέτερη ζώνη και προσπαθούν να παίξουν ρόλο ενοποιητικό. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πρόσωπα µε θεσµικές θέσεις, όπως η Ολγα Γεροβασίλη, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος κ.ά. Με βάση και τα προαναφερθέντα, είναι προφανές πως έως τη συνεδρίαση θα γίνουν αρκετές ζυµώσεις και συνεννοήσεις, καθώς όποια απόφαση και αν ληφθεί θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε αυτό αφορά την ενότητα είτε τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη...

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» στις 4/11/2023