Την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε χθες ο επικεφαλής της «Ομπρέλας», Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός στην εκδήλωση που έγινε από την εφημερίδα «Εποχή» για το μέλλον της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είχα πει ότι, είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς και τις ιδέες τους. Λυπάμαι, το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα».

Και πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Στρατηγικό λάθος η κριτική της δικής μας Αριστεράς να στοχεύει στο όνομα του προέδρου, είναι απολίτικο. Το μεγάλο λάθος, είτε μείνουμε είτε φύγουμε, είναι το λάθος του Λαφαζάνη ή του Βαρουφάκη, που εμφάνισαν ως τον μεγάλο εχθρό τον Τσίπρα, δίνοντας μάχη για το χθες. Αν έχει ρόλο η ανανεωτική Αριστερά, είναι για τις νέες μάχες».

Πλατφόρμα για νέο πολιτικό εγχείρημα (;)

Στην πραγματικότητα, στην εκδήλωση αυτή κατατέθηκε από όλα τα στελέχη το αίτημα για τη δημιουργία μιας ιδεολογικής πλατφόρμας πάνω στην οποία θα στηριχτεί ένα νέο πολιτικό εγχείρημα, εφόσον τα στελέχη της «Ομπρέλας» αποφασίσουν να κάνουν την επόμενη κίνηση.

Ομιλητές ήταν ο Αντώνης Τζανακόπουλος, η Σία Αναγνωστόπουλου, ο εκπαιδευτικός Κωστής Παπαϊωάννου, ο δικηγόρος Βασίλης Παπαστεργίου. Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του ήττα, εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτική στο νέο εγχείρημα. Διαφώνησε ακόμα με τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών, τα οποία έχουν παραπεμφθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη για τα όσα έχουν πει δημοσίως εναντίον του και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε η πρώην υπουργός, παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με το ύφος και το ήθος των στελεχών που έχουν  κάνει αυτές τις δηλώσεις, οι διαγραφές είναι έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς και γι' αυτό θα αντισταθεί με κάθε τρόπο.

Οι υπόλοιποι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επέμειναν στο ότι η ριζοσπαστική ανανεωτική Αριστερά θα πρέπει να βρει μια δική της φωνή που να εκφράζει όλο τον κόσμο της Αριστεράς, τα κινήματα της οικολογίας και της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αντώνης Τζάνακόπουλος, από την πλευρά του, επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος φορέας που να εκφράζει όλους τους ανθρώπους οι οποίοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμα: Η "Ομπρέλα" μπάζει νερά και περιμένει – Οι δεύτερες σκέψεις και το ορόσημο των ευρωεκλογών

Κανένα περιθώριο συνύπαρξης με τη νέα ηγετική πλειοψηφία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από το ακροατήριο που ζήτησαν και πήραν τον λόγο επιβεβαίωσαν την εκτίμηση πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνύπαρξης της νέας ηγετικής πλειοψηφίας και της «Ομπρέλας».

Ορισμένες παρεμβάσεις είναι ενδεικτικές:

  • «Αυτή η χαλασμένη τούρτα με δηλητηριασμένο κερασάκι τον Κασσελάκη μπορεί να λέγεται κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς;».
  • «Να πάμε να καταλάβουμε τα γραφεία του κόμματος και να γίνει αυτο πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα».
  • «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεθάνει, οι σημερινοί κρατούντες κάνουν αντιποίηση ονόματος. Εγώ αποχώρησα».
  • «Ο Ευκλείδης λέει ''μάλλον, να δούμε'', η Σία λέει να δώσουμε τη μάχη μέσα: πώς και μέχρι πού;».
  • «Η κ. Αχτσιόγλου και άλλοι πού είναι σήμερα; Στηρίξαμε τον Τσίπρα, σήμερα λέμε ''ανοχή τέλος''».

Ικανοποίηση για συνάντηση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη

Εν τω μεταξύ, στην Κουμουνδούρου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι  υπήρξε κοινή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ η οποία επιβεβαίωσε  το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση. Οι δυο αρχηγοί συμφώνησαν να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες για το θέμα των Τεμπών και των υποκλοπών, αφού και για τα δύο κόμματα τα ζητήματα αυτά κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στην ατζέντα τους.

Στην ανακοίνωση των κομμάτων αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι δυο άνδρες συζήτησαν για την οικονομία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,  τα ζητήματα του κράτους Δικαίου, της ενίσχυσης των ανεξάρτητων Αρχών και τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάθεση εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Οι κ. κ. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών».

Ο Στέφανος Κασσελάκης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «υπηρετούμε πάνω απ’ όλα τον κόσμο, και ο κόσμος θέλει λύσεις και από την πλευρά μας οι λύσεις πρέπει να είναι προοδευτικές. Χτίζοντας πάνω σε αυτό, το πιο προσεκτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να λάμψει η αλήθεια στο θέμα των υποκλοπών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για το ζήτημα των υποκλοπών τόνισε ότι «δυστυχώς η αγωνία του πρωθυπουργού να πετύχει τη συγκάλυψη οδηγεί τη χώρα πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των θεσμών. Και ήταν πάρα πολύ δυσάρεστο που από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Ράμμο, κάτι που έγινε πρώτη φορά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διότι τις προηγούμενες φορές είχε γίνει από υπουργούς του και από ΜΜΕ τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση».