To πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών, γνωστών στο ευρύ κοινό ως ΜΚΟ, τέθηκε σε λειτουργία µέσω της νέας εφαρµογής του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι προσβάσιµη µέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov. gr και στη διεύθυνση okoip.gov.gr, συµβάλλοντας ακόµα περισσότερο στο ξεκαθάρισµα του «θολού τοπίου» των ΜΚΟ και του εθελοντισµού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη φορά που τίθενται κανόνες διαφάνειας σε οργανώσεις που σχετίζονται µε τον εθελοντισµό και την κοινωφελή προσφορά και στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ µε το νέο σύστηµα καταχώρισης δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφεροµένους που επιθυµούν τη συνεργασία µε µια ΟΚΟΙΠ ή µια δωρεά προς αυτήν να ενηµερωθούν πλήρως για τον οργανισµό, ενισχύοντας τη διαφάνεια στη λειτουργία τους και τη λογοδοσία, όταν αυτές χρηµατοδοτούνται από το ∆ηµόσιο. Από την πλευρά τους, οι οργανισµοί µε την εγγραφή τους στις δύο διακριτές βάσεις δεδοµένων που περιλαµβάνονται στη νέα εφαρµογή, τη ∆ηµόσια Βάση ∆εδοµένων και το Ειδικό Μητρώο, θα απολαµβάνουν οφέλη όπως πρόσβαση στη διεκδίκηση κρατικών χρηµατοδοτήσεων και φορολογικά κίνητρα, σε µια γενικότερη προσπάθεια της Πολιτείας να ενισχύσει την κοινωφελή δράση τους και τον εθελοντισµό.

Το συγκεκριµένο νοµοσχέδιο αποτελεί ένα προσωπικό στοίχηµα για την ίδια τη Νίκη Κεραµέως, καθώς προ δεκαετίας, πριν ακόµα ασχοληθεί µε την πολιτική και συµµετέχοντας σε µια οµάδα ανθρώπων που ασχολούνταν µε τον εθελοντισµό και την κοινωφελή προσφορά, ζήτησαν από τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαµαρά, να δηµιουργηθεί πλήρες πλαίσιο για τη λειτουργία και τη διαφάνεια στις ΜΚΟ, µε την ίδια να µετέχει στη νοµοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2013 διεκόπη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., για να εκκινήσει ξανά στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τελικά να ολοκληρώνεται επί των ηµερών της.

Νίκη Κεραμέως: ∆ηµιουργείται ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των ΟΚΟΙΠ

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραµέως, µιλά σήµερα στα «Π» για τη συγκεκριµένη νοµοθετική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να αποσαφηνίσει το πλαίσιο λειτουργίας στις ΜΚΟ και εξηγεί τη σηµασία του για την ενδυνάµωση του εθελοντισµού και της κοινωφελούς προσφοράς: «Θέσαµε µόλις σε εφαρµογή δύο νέες, σύγχρονες βάσεις δεδοµένων κατ’ εφαρµογή του Νόµου 4873/2021, στις οποίες οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (παλιά γνωστές ως ΜΚΟ) θα καταθέτουν στοιχεία για την ίδρυσή τους, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία τους, τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους ενηµερότητες. Οι ΟΚΟΙΠ είναι µη κρατικές, µη κυβερνητικές, µη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ιδρύονται και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ανάλογα µε το εύρος των στοιχείων που θα καταθέτουν, θα απολαµβάνουν οφέλη, όπως φορολογικά κίνητρα προς ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης τους και πρόσβαση στη διεκδίκηση κρατικών χρηµατοδοτήσεων».

Και προσθέτει η υπουργός Εσωτερικών: «Ταυτόχρονα, ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις βάσεις δεδοµένων, να ενηµερωθεί για συγκεκριµένες ΟΚΟΙΠ για να αποφασίσει, π.χ., να συνεργαστεί µε µια ΟΚΟΙΠ ή να κάνει µια δωρεά. ∆ηµιουργείται, έτσι, ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των ΟΚΟΙΠ. Στόχος µας, να ενδυναµώσουµε το έργο των εθελοντικών οργανώσεων, να παράσχουµε υγιή κίνητρα, να θωρακίσουµε περαιτέρω την κοινωνική προσφορά, το κοινωνικό αγαθό του εθελοντισµού».

Νέο «εργαλείο» για τον έλεγχο του δηµόσιου χρήµατος

Στη νέα εφαρµογή που τέθηκε σε λειτουργία οι ΟΚΟΙΠ και οι Κοινωφελείς Φορείς θα δηλώνουν τα στοιχεία για την ίδρυσή τους, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία τους, αλλά και τις κρατικές χρηµατοδοτήσεις που λαµβάνουν, µε το υπουργείο Εσωτερικών να εισάγει ένα νέο «εργαλείο» για τον έλεγχο του δηµόσιου χρήµατος, καθώς η εγγραφή στις βάσεις δεδοµένων έχει υψηλό βαθµό απαιτήσεων και συνιστά εχέγγυο διαφάνειας.

Οσον αφορά τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ΟΚΟΙΠ µέσω της εγγραφής τους στη ∆ηµόσια Βάση ∆εδοµένων, προβλέπονται απαλλαγές από τον ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών και παράδοση αγαθών µε την ευκαιρία εκδηλώσεων που οργανώνονται από τις ΟΚΟΙΠ για την οικονοµική ενίσχυσή τους. Οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις τέσσερις κατ’ έτος και το όριο των σχετικών συναλλαγών τα 20.000 ευρώ, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης προς την αρµόδια φορολογική Αρχή τουλάχιστον πέντε εργάσιµες ηµέρες πριν από την εκδήλωση, και ταυτόχρονα οι εγγεγραµµένες ΟΚΟΙΠ απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων.

Επιπρόσθετα των κινήτρων που προβλέπονται µε την καταχώριση στη ∆ηµόσια Βάση ∆εδοµένων, µε την εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο προβλέπονται τα εξής:

• Για τις δωρεές προς τις εγγεγραµµένες ΟΚΟΙΠ, το ποσό του φόρου µειώνεται κατά 40% επί των δωρεών, εφόσον αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους το ποσό των 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν µπορεί να υπερβαίνει το 40% του φορολογητέου εισοδήµατος.
• Μη υπολογισµός τεκµαρτού εισοδήµατος για τον παραχωρούντα ακίνητα σε εγγεγραµµένες ΟΚΟΙΠ.
• Εκπτωση δαπανών για τον προσδιορισµό του κέρδους από επιχειρηµατική δραστηριότητα των εγγεγραµµένων ΟΚΟΙΠ που αφορούν τα ακίνητά τους σε ποσοστό 75%.
• Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ιδιοχρησιµοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών των εγγεγραµµένων ΟΚΟΙΠ.
• Οι εγγεγραµµένες ΟΚΟΙΠ απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας οχηµάτων ειδικής χρήσης και οχηµάτων των ΟΚΟΙΠ, κατόπιν αιτήµατός τους στην αρµόδια φορολογική υπηρεσία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/10