Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης, μιλώντας για τις εξελίξεις στο Ισραήλ. Ο κ. Φαραντούρης σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει την ειρήνη στην περιοχή και να υπερθεματίσει για την ειρήνη. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση «δεν υπερθεματίζει τόσο για την ειρήνη, αν κρίνουμε από τη δράση της και τις θέσεις της στα διεθνή φόρα».

Ειδικότερα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης μίλησε στον Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FΜ και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, κάνοντας αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ισράηλ.

Διαβάστε επίσης: Δούκας - Φαραντούρης: Οι δύο καθηγητές που διευκόλυναν την επικοινωνία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

 Φαραντούρης για δηλώσεις Ερντογάν

Αναφορικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας, με φόντο τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν για τη Χαμάς, ο κ. Φαραντούρης σημείωσε: «Με ρωτάτε για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν τη στιγμή που κλιμακώνεται μια ένταση στη γειτονιά μας και τη στιγμή που από μέρα σε μέρα οι εξελίξεις μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες, γιατί το Παλαιστινιακό πρόβλημα και η Μέση Ανατολή είναι η μπαρουταποθήκη της ευρύτερης περιοχής και, συνεπώς, αυτό το οποίο δεν ανέμενε κανείς πριν από μερικές μέρες σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια μείζονα σύρραξη, η οποία κλιμακώνεται. Απεύχομαι την περαιτέρω κλιμάκωση και όχι μόνο την απεύχομαι, αλλά την επιδιώκουμε και πρέπει να την επιδιώκουμε, υπερθεματίζοντας για την ειρήνη. Και εκεί εστιάζεται και η κριτική μας απέναντι στην ελληνική κυβερνηση, η οποία φαίνεται ότι δεν υπερθεματίζει τόσο για την ειρήνη, αν κρίνουμε από τη δράση της και τις θέσεις της στα διεθνή φόρα. Ο Ερντογάν, από την άλλη, ρίχνει λάδι στη φωτιά. «Η ελληνική κυβέρνηση κακώς, κατά τη γνώμη μου, έχει επιλέξει έναν ιδιότυπο αναχωρητισμό για θέματα που συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Ο Ερντογάν, από την άλλη, έχει επιλέξει τον ρόλο του «ρίχνω λάδι στη φωτιά».

 Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Αναφορικά με την ελληνική στάση στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα, ο κ. Φαραντούρης σημείωσε: «Καταρχήν, δεν ισχύουν αυτά που είπε ο κ. πρωθυπουργός. Δηλαδή, όχι μόνο οι χώρες της Ευρώπης, που πιστεύουν στο κράτος Δικαίου, στην ειρήνη, που πιστεύουν στην ειρηνική συμβίωση των λαών, αλλά και οι χώρες ειδικά της Μεσογείου, όπως η χώρα μας, οι οποίες υποδέχονται και θα υποδεχτούν τα τεράστια κύματα και των προσφύγων και όλης της αναστάτωσης κάτω στην περιοχή, δεν μπορούν παρά να υπερθεματίζουν για την ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την ειρήνη και αυτό κατατέθηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Δεν ταιριάζει στη χώρα μας να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου για αυτό που γίνεται στη γειτονιά μας. Δεν είμαστε ούτε ο Καναδάς ούτε η Νορβηγία, άρα δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. πρωθυπουργός.

Στο ψήφισμα του ΟΗΕ υπήρχε σαφής αναφορά για καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης που πυροδότησε την τελευταία έκρηξη. Οι τελευταίες εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από τη βάναυση επίθεση σε μια ειρηνική εκδήλωση στα ισραηλινά εδάφη και αυτό καταδικάζεται ξεκάθαρα από όλους. Το ερώτημα είναι στο αίμα απαντάς με διαιώνιση του αίματος και συνεχές αίμα; Θέλουμε και άλλο αίμα στον μύλο του πολέμου; Νομίζω ότι η απάντηση όλων μας είναι όχι, θέλουμε ειρήνη. Η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, ζητούν ειρήνη. Ούτε όλοι οι Ισραηλίτες επιδιώκουν κλιμάκωση του πολέμου ούτε όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Υπό αυτή την έννοια θα έπρεπε τα μεγάλα κεφάλια των διεθνών σχέσεων και όλοι εμείς που θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στον δυτικό, πολιτισμένο κόσμο μας στα πράγματα της περιοχής να αφουγκραζόμαστε τι θέλει κόσμος που  μένει εκεί. Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι η προμετωπίδα της εξωτερικής μας πολιτικής. Ειρήνη πάση θυσία ως μοναδική εναλλακτική και διέξοδος και για αυτό είμαστε απολύτως κριτικοί σε οτιδήποτε δεν υπερθεματίζει για την ειρήνη.

Δυστυχώς, φοβάμαι ότι τα απόνερα όλης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης θα τα έχουμε και στην οικονομία και στην ενέργεια, με κλιμάκωση της αναστάτωσης στις αγορές. Πρέπει να θωρακιστούμε, γιατί, όταν γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση, επανερχόμαστε χωρίς να είμαστε θωρακισμένοι σε πράγματα που συνιστούν ασπιρίνες. Εδώ χρειάζεται θωράκιση και της οικονομίας και της κοινωνίας».