Η διαδικασία παραπομπής προς διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Παρασκευής (27/10).

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, δεν λήφθηκε κάποια απόφαση σχετικά με τις διαγραφές που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας, αποφάσισε με πλειοψηφία 10 - 5 την παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή των υποθέσεων των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία -Στέφανος Τζουμάκας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας- είχαν με δηλώσεις τους αμφισβητήσει τη νέα ηγεσία του κόμματος, με αποτέλεσμα ο κ. Κασσελάκης να χρησιμοποιήσει μια ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι «έθεσαν εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το καταστατικό για τις διαγραφές

Σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, παραπομπή στην Κ.Ε για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των ποινών:

α) της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος και

β) της διαγραφής.

Η διαδικασία των διαγραφών

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, ορίστηκαν οι τέσσερις τριμελείς επιτροπές, καθεμία από τις οποίες θα εξετάσει την υπόθεση ενός και μόνο από τα τέσσερα στελέχη. Αυτές οι επιτροπές θα μελετήσουν το υλικό που υπάρχει, ενώ θα κληθούν και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Εν συνεχεία θα γίνουν οι τέσσερις εισηγήσεις από τις αντίστοιχες τριμελείς επιτροπές προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα προχωρήσει, ανάλογα με τη κάθε εισήγηση, τη διαδικασία.

Στην ΚΕ το ζήτημα των διαγραφών

Αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα των υπό διαγραφή στελεχών θα τεθεί και στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου, έτσι κι αλλιώς, από τη στιγμή που είναι μέλη της. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως η στάση της θα είναι δεσμευτική για τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Τι λέει η Κουμουνδούρου

Σημειώνεται ότι πήγες της Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Πρόσθεσαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος.