«Πάμε σιγά, σταθερά και ανοδικά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Είπε πως είναι δύσκολο να παγιώσεις την εμπιστοσύνη και να πείσεις ότι έχεις τη δυνατότητα να ασκήσεις ώριμη αντιπολίτευση…

Ανέφερε πως οι τάσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία και είναι φυσικό να μην έχει ραγδαία χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή. «Θα υπάρχουν κοινωνικές διαδικασίες, εκλογικές διαδικασίες, θα παράξουν αποτελέσματα και ο κόσμος ξέρετε μας δίνει εντολές. Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα αυτά, να μην είμαστε φοβικοί, να κάνουμε και εμείς τα ανοίγματά μας, ο χώρος πρέπει να μεγαλώσει, πρέπει να αποτελεί αντιπρόταση διακυβέρνησης.  Συνεχίζουμε τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».   

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Πάμε σιγά, σταθερά και ανοδικά. Το ανοδικά αποτυπώνεται όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά κατ΄εμε στις πιο κρίσιμες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες όπως οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάμε πολιτικά, δεν πάμε με πυροτεχνήματα, επικοινωνία και lifestyle πάμε με προτάσεις, με θέσεις και ιδέες.

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν μένουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν ασχολούμαστε με όρους διαγκωνισμού δεύτερης θέσης. Δείχνουν οι τάσεις είτε λιγότερο είτε περισσότερο ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ανοδική του πορεία, κατ’ εμέ είναι ίσως και λογικό αυτή να μην έχει ραγδαία χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή. Λεω αυτή τη στιγμή γιατί είμαστε πολύ κοντά στις εθνικές εκλογές, δεν έχουν παραχθεί ακόμα τα πολιτικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών που θεωρώ ότι θα είναι σημαντικά για εμάς και είμαστε εν εξελίξει μιας πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αντίστοιχα θα απελευθερώσει κοινωνικά ακροατήρια. Θεωρώ ότι αυτή η ανοδική τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι σταδιακή το επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να γίνει ακόμα πιο ισχυρή ώστε και στις ευρωεκλογές να αποτυπωθεί ένα ισχυρό ποσοστό που να δείχνει ότι εμείς μπορούμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον απέναντι πόλο της ΝΔ, με όρους που θα παρουσιάζουνε εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης.

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν είμαστε κόμμα αντίδρασης, δεν θέλουμε να μπούμε σε μια γυάλα πολιτικής καθαρότητας και να λέμε «τι καλά που τα λέμε εφαρμόστε εσείς τα δικά σας και εμείς θα κάνουμε κριτική». Εμείς δίνουμε τη μάχη σιγά–σιγά να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να μεγαλώσουμε, να κάνουμε πολιτικά και κοινωνικά ανοίγματα ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν οι προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα αντικυβερνητικό μέτωπο

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Θα μπορούσαν και θα έπρεπε οι προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα μέτωπο κοινωνικό το οποίο θα μπορεί να πείσει ότι υπάρχουν ιδέες που μπορούν να γίνουν σιγά-σιγά πλειοψηφικές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και πρέπει κατ’εμε να επιδιώξουμε και συγκλίσεις και συνεργασίες σε επίπεδο για παράδειγμα διοίκησης δήμων, διοίκησης περιφερειών, συνδικάτων ακόμα και προγραμματικά και πολιτικά μες τη Βουλή. Αν φυσικά κάποιος θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει σε επίπεδο κομματικής κορυφής είναι άκαιρο, αναποτελεσματικό και θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα όμως θα υπάρχουν κοινωνικές διαδικασίες, εκλογικές διαδικασίες, θα παράξουν αποτελέσματα και ο κόσμος ξέρετε μας δίνει εντολές. Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα αυτά, να μην είμαστε φοβικοί, να κάνουμε και εμείς τα ανοίγματά μας, ο χώρος πρέπει να μεγαλώσει, πρέπει να αποτελεί αντιπρόταση διακυβέρνησης. Συνεχίζουμε τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.