Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η διάσπαση του κόμματος θα πρέπει να θεωρείται βεβαία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της «Απογευματινής» που ανέφερε ότι η «Ομπρέλα» κινείται προς τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα με τον οποίο τα στελέχη της θα κατέβουν στις ευρωεκλογές.

Ο φορέας αυτός θα κινείται ιδεολογικά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και στόχο θα έχει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που βρέθηκαν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι πληροφορίες λένε ότι για την ώρα το ζητούμενο είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου εγχειρήματος, από τη στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμετρήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές και δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά.

Χθες, πάντως, ο Δημήτρης Βίτσας μιλώντας για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε και το όνομα με το οποίο σκέπτονται να κατέβουν στις ευρωεκλογές τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. «Έχουν ωριμάσει μια σειρά πράγματα στο μυαλό μου, θα διατυπωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις προς τον πρόεδρο κάποια ερωτήματα, δεν θεωρώ ότι θα πάρω απαντήσεις, θα γίνουν οι ευρωεκλογές, η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική Αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή, μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο», ανέφερε.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι ημερομηνίες-κλειδιά για το συνέδριο

Ο πρώην υπουργός τόνισε ακόμα ότι «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», ενώ σχετικά με το συνέδριο δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Τεμπονέρας είχαν δίκιο ότι έπρεπε να γίνει πρώτα το συνέδριο, μετά η εκλογή προέδρου, για να έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας. Εμείς θα το “τραβήξουμε” μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου».

Οι πληροφορίες λένε ότι καταλυτική ημερομηνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η 11η και η 12η Νοεμβρίου όταν και θα συνεδριάσει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι πολύ δύσκολα θα φτάσει ενωμένο το κόμμα μέχρι αυτή τη διαδικασία, από τη στιγμή που ήδη έχει αρχίσει να «ξηλώνεται το πουλόβερ». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει πολιτική απόφαση από τα στελέχη της «Ομπρέλας» να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ιδεολογικά δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με τον Στέφανο Κασσελάκη. Την ίδια ώρα, όμως, πρωτοκλασάτα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Ανδρέας Ξανθός, κ.ά. επιθυμούν να αποχωρήσουν σύντομα από το κόμμα.

Επαφές με στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς

Παράλληλα, στο παρασκήνιο λέγεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με στελέχη που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και τα οποία για διάφορους λόγους βρέθηκαν εκτός κάποιου κομματικού φορέα.

Λέγεται, επίσης, ότι στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν έρθει σε επαφή με τον Γιάνη Βαρουφάκη -ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα- αλλά και με στελέχη της ΛΑΕ. Οι όποιες προσχωρήσεις στελεχών πάντως που κινούνται στον χώρο της Αριστεράς θα γίνουν μεμονωμένα και όχι μαζικά.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πώς θα κινηθεί η Έφη Αχτσιόγλου για την οποία λέγεται ότι σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωκομματικές ίντριγκες.

Η τελική απόφαση για την ίδια και τα στελέχη που τη στηρίζουν αναμένεται να ληφθεί την Τετάρτη, που θα συνεδριάσουν οι βουλευτές και τα στελέχη που τη στήριξαν στην εκλογική διαδικασία. Αντίθετα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να βρίσκεται κοντά στην «Ομπρέλα» και δεν αποκλείεται να συνταχθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη και τον Πανό Σκουρλέτη αναλαμβάνοντας ρόλο στον νέο κόμμα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24/10