Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μυρίζει μπαρούτι».

Η πρόταση διαγραφής του Πάνου Σκουρλέτη, του Νίκου Φίλη και του Δημήτρη Βίτσα το βράδυ της Δευτέρας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς θα φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις. Η διάσπαση του κόμματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, λοιπόν, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

Ειδικότερα, η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη έχει ως εξής: «Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δεν γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο απ' όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς "πνίγουν" με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση -αλλά εμφανίζονται ως "Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ" κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους. Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας στερήσουν την επόμενη. Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

Δείτε την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη


Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον...

Δημοσιεύτηκε από Στέφανος Κασσελάκης - Stefanos Kasselakis στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023



Είχε προειδοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης

Νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη ο Στέφανος Κασσελάκης είχε περιγράψει το κλίμα στο οποίο θα κινηθεί. «Εγώ είμαι εδώ για τον κόσμο. Αυτός με εξέλεξε, σε αυτόν λογοδοτώ και σε όποιον αρέσει», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας στους επικριτές του.

Κείμενο από την «Ομπρέλα» στην ΚΕ

Εν τω μεταξύ, χθες, Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι η «Ομπρέλα» ετοιμάζεται να καταθέσει κείμενο-πλατφόρμα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί προαναγγελία διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά, μεταξύ άλλων, για «τις τάσεις παραίτησης και τις αποχωρήσεις, που εντείνονται καθημερινά, τώρα που κλείνει ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων με τα αποθαρρυντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών», τις οποίες «δεν γίνεται πια να τις παρακολουθούμε παθητικά». Και, όπως φαίνεται, επιβεβαιώνει τα όσα υποστήριξαν νωρίτερα σήμερα από την Κουμουνδούρου για τη δημιουργία νέου κόμματος, αφού άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται υπογραφές στήριξης στη νέα πολιτική κίνηση. Να σημειωθεί ότι τις εξελίξεις είχε προαναγγείλει ο Δημήτρης Βίτσας, αναφέροντας και το όνομα «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά». «Είναι ώρα αποφάσεων, και συλλογικών και ατομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βίτσας, λέγοντας ακόμη ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση».

Παράλληλα, από νωρίς το πρωί της Τρίτης, δηλώσεις σχετικά με την πρόταση διαγραφής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ στην κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Βίτσας: «Δεν θα φύγουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να μιλήσει ο Τσίπρας»

«Δεν έχω καμία διάθεση να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε το πρωί της Τρίτης ο Δημήτρης Βίτσας, το ένα από τα τρία στελέχη του κόμματος που διέγραψε το βράδυ της Δευτέρας ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στα social media.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι δεν παραιτείται από το κόμμα και ότι θα διεκδικήσει την ακύρωση της διαγραφής του.

«Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου. Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι 15 μέλη. Τα δύο τρίτα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής. Θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε, «ο κ. Κασσελάκης μου είχε πει ότι είναι πιο αριστερός από μένα και του είχα πει "μακάρι"».

Στην ερώτηση αν είχαν γίνει αντιληπτές στον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις Κασσελάκη που αποκαλύφθηκαν από το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κ. Βίτσας απάντησε ότι «αρκετοί σε δηλώσεις μας το εντοπίζαμε το θέμα, δεν φαίνεται, όμως, ότι για 70.000 συντρόφους αυτό είχε σημασία».

«Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει πρόεδρος κάποιος που στην ουσία έχει μόλις γίνει μέλος του κόμματος», σχολίασε δηκτικά ο κ. Βίτσας, παραθέτοντας ότι «για να γίνει κάποιος μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας πρέπει να είναι 5 χρόνια μέλος του κόμματος, αλλά χρειάζεται μηδέν χρόνο για να γίνει πρόεδρος και 2 ευρώ για να γίνει μέλος και να ψηφίσει».

Όσον αφορά τα υπονοούμενα που άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ίδιο στην ανάρτηση διαγραφής, ο κ. Βίτσας σχολίασε με νόημα πως «αυτά είναι βαριές κουβέντες που λέγονται...».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «έχουμε μπροστά μας καταστατικές διαδικασίες» και ότι «εγώ με τον Τσίπρα και κάποιους άλλους στήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κερδίσαμε τις εκλογές».



Φίλης για Κασσελάκη: «Είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν μπορεί να αφαιρέσει την ιδιότητά μου»

Η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κλιμάκωση και ο Νίκος Φίλης απάντησε στην απόφαση διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι έγκυρη και ότι θα προσφύγει στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι προσπαθεί να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν είπε τις πραγματικές του απόψεις πριν από τις εσωκομματικές εκλογές.

«Δεν είναι λειτουργία κόμματος αυτή, δεν είναι λειτουργία πολυεθνικής να απολύει από την Αμερική με Twitter», τόνισε ο Νίκος Φίλης λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Παρέπεμψε την απόφαση για τη διαγραφή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα στην Κεντρική Επιτροπή.

«Την ιδιότητά μου δεν μπορεί να την αφαιρέσει ο Κασσελάκης», υπογράμμισε.

Μιλώντας στο OPEN, ο Νίκος Φίλης εκτίμησε πως θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση και ζήτησε να γίνει Πολιτική Γραμματεία.

Εξαπολύοντας βέλη προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη, είπε πως είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, πως η επιλογή του είναι επιλογή μετάλλαξης, μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερά σε άλλους πολιτικούς χώρους και ότι ο κόσμος δεν αποφάσισε αυτό. «Οδηγούμαστε στη διάλυση αυτού του πολιτικού φορέα», ανέφερε και έκανε λόγο για εξαπάτηση από τον Στέφανο Κασσελάκη, γιατί δεν είπε τις απόψεις του πριν από τις εσωκομματικές εκλογές. «Αυτά είναι Μητσοτάκης», είπε δηκτικά αναφερόμενος στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα του ΣΕΒ. «Προχωράει σε μια μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε.

«Έχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ»

Συνεχίζοντας σε υψηλότερους τόνους, είπε πως βρήκε την πόρτα ανοικτή και κατέβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι λυπηρό ότι τον ρόλο αυτόν τον έχει αναλάβει ο κ. Κασσελάκης, ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό, που έγινε μέλος πριν από έναν μήνα», συμπλήρωσε, ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του στο ΟΡΕΝ είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ» από «εξωπολιτικούς παράγοντες».

«Δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος»

Τον κάλεσε, μάλιστα, «να σέβεται το καταστατικό. Δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα καταστατικό που ορίζει πώς λειτουργεί το κόμμα».

«Είναι προφανές ότι η επιλογή του κ. Κασσελάκη είναι επιλογή μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ο κόσμος δεν αποφάσισε αυτό, αλλά ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κασσελάκης δεν πήρε εντολή να διαλύσει το κόμμα. Το κάνει επειδή αυτές είναι οι απόψεις του και εδώ υπάρχει ένα στοιχείο εξαπάτησης, γιατί ο κόσμος δεν γνώριζε τις θέσεις του». «Πάει να γίνει μπαλαντέρ κόμμα σαν τον Γκένσερ της Γερμανίας και το περιγράφω με βάση τις απόψεις του ότι θέλει ένα κόμμα του κεφαλαίου», είπε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τη διαδικασία μέσα από την οποία ανακοινώθηκε η διαγραφή του ιδίου, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι «υπάρχει παλαιά εμπειρία στο κόμμα να διαγράφονται πρόσωπα με απλή εκφώνηση ονόματος», ενώ στην παρατήρηση ότι το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός είπε «ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει το ίδιο».

«Οι πολιτικές διαφωνιές δεν λύνονται με διαγραφές και προγραφές»

«Δεν λύνονται οι πολιτικές διαφωνιές σε ένα κόμμα με διαγραφές και προγραφές. Ο Κασσελάκης ψηφίστηκε από 70.000 ανθρώπους. Ψηφίστηκε για να διαγράφει; Σε 2-3 μήνες θα είχαμε συνέδριο και αρχίζει με διαγραφές στελεχών που διαφωνούν;», αναρωτήθηκε ο Νίκος Φίλης

Ερωτηθείς για το κείμενο της «Ομπρέλας», υποστήριξε ότι «είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιημένες. Άλλος λέει άλλα πράγματα στον ΣΕΒ». Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία Κασσελάκη ότι «αυτό που θα γίνει είναι ένα μικρό κόμμα χωρίς κύρος, μια σκια του κόμματος που προσέφερε στη χώρα».

«Όταν δημιουργείται μια ρωγμή στη φέρουσα ικανότητα του κόμματος, όλοι σκέφτονται τι θα κάνουν. Δεν εξαγγέλουμε ίδρυση κόμματος, το τι θα κάνουμε είναι θέμα συλλογικής απόφασης», συμπλήρωσε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος, όμως, παρατήρησε ότι «αυτές (σ.σ. οι διαγραφές) είναι νέες εξελίξεις, επιταχύνουν τα πράγματα, κόβουν την πιθανότητα δεύτερων σκέψεων και δείχνουν ότι η αναστολή του συνεδρίου δεν ήταν για λόγους τεχνικούς, αλλά για λόγους εκκαθάρισης του κόμματος και αυτό διώχνει τον κόσμο».

«Το κείμενο της "Ομπρέλας" δεν προαναγγέλλει, αλλά οι εξελίξεις σπρώχνουν. Ήταν ένα κείμενο αγωνίας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαγραφές επιταχύνουν, τι κάνουν; Αν το κλίμα είναι ασφυκτικό ενός αρρωστημένου αρχηγισμού που διαμορφώνει στο τέλος ένα μικρό κόμμα κεντροδεξιού προσανατολισμού;», επέμεινε στους προβληματισμούς του ο πρών υποργός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ψήφισα Μητσοτάκη για πρόεδρο της ΝΔ, ο Κασσελάκης τον ψήφισε κατά δήλωσή του το 2015 και έχει αρθογραφήσει γι' αυτό. Εγώ έδωσα μια συλλογική μαχη για να γίνει κυβέρνηση η Αριστερά και με πονάει αυτό το κατάντημα. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία των διαγραφών δεν μαζεύεται και δημιουργεί μεγάλα ρήγματα και μια εικόνα έλλειψης σοβαρότητας», πρόσθεσε ο κ. Φίλης στο ίδιο πλαίσιο.

«Στο κόμμα μας δεν διαγράφουμε τις διαφορετικές απόψεις. Γι' αυτό είχαμε ένα συνέδριο μπροστά που συνεχώς το αναβάλει ο κ. Κασσελάκης, που θα γίνει χωρίς τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις, αφού τους διαγράφει και τους διασύρει. Πού ακούστηκε να τους διαγράφει μέσω Twitter από τις ΗΠΑ;», είπε ακόμα ο Νίκος Φίλης.

«Να δεχθώ ότι είναι ένα λαμπερό πρόσωπο και εμείς έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο μας. Αλλά δεν βγήκε εν λευκώ και τώρα εμφανίζεται να θέλει να φτιάξει ένα κόμμα Κασσελάκη», πρόσθεσε, ενώ για όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για την υπερέκθεση σχολίασε ότι «αν έχει βαρεθεί την υπερέκθεση, το κόβεις και μιλάς για άλλα πράγματα».


Πάνος Σκουρλέτης: «Κατάντια η εκλογή Κασσελάκη – Παρακέντρα γύρω από τον Τσίπρα δούλεψαν υπόγεια»

Παράλληλα, καταιγιστικός ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης μετά την απόφαση Κασσελάκη να τον θέσει εκτός ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει μεγάλο ρόλο στις θεατρικές επιθεωρήσεις με αυτά που γίνονται στο κόμμα και σημείωσε πως είναι «κατάντια ότι ο Κασσελάκης πήρε το κόμμα».

Σημείωσε πως κανείς δεν ήθελε να κάνει απολογισμό μετά τις εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ για να αναζητηθούν και να συζητηθούν οι αιτίες.

Σχολιάζοντας τα όσα έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης ότι οι Σκουρλέτης, Φίλης και Βίτσας υπονόμευαν εδώ και πέντε χρόνια το κόμμα, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως αυτό είναι «υποτιμητικό για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα» και συνέχισε λέγοντας πως και οι τρεις υπήρξαν υπουργοί με παρουσία και πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Έκανε λόγο για μια μεγάλη τρύπα στο καταστατικό του κόμματος, που οδήγησε στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν γνωρίζαμε πριν από δύο μήνες ποιος είναι ο Κασσελάκης και τώρα μάθαμε τι έλεγε (με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών)».

Όπως είπε, με βάση το καταστατικό μπορεί κανείς να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι πρωτύτερα μέλος του κόμματος.

Συνέχισε λέγοντας πως ο Κασσελάκης διεκδίκησε την προεδρία, αποκρύπτοντας τις απόψεις του.

«Φυτευτό δεν τον είπαμε εμείς. Εκείνος είπε ότι τον φύτεψε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Σημείωσε πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και όσοι είχαν θέσεις ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς, πρέπει πλέον να τοποθετηθούν, λέγοντας: «Έχει υποχρέωση ο Τσίπρας να μιλήσει».

«Έχουμε μια πορεία βίαιης ιδεολογικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κεντροδεξιό κόμμα αν συνεχίσει έτσι. Σε αυτήν την πορεία όσοι είμαστε αντίθετοι θα βρεθούμε απέναντι», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «άλλοι δούλεψαν υπόγεια με στημένο μηχανισμό, όχι εγώ, πρόκειται για παρακέντρα γύρω από τον Τσίπρα για να μας αποδομήσουν».

Τεμπονέρας στα Παραπολιτικά 90,1: «Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και προβληματικές, πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία»

«Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και άκρως προβληματικές, θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία ώστε να υπάρξει γνωμοδότηση, όπως προβλέπει το καταστατικό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί;», με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε πως οι διαγραφές και οι διαδικασίες που κινούνται είναι προβληματικές και θα πρέπει να εξηγηθεί για ποιον λόγο γίνονται οι παραπομπές.

Τόνισε, ακόμη, πως πριν από λίγες ημέρες «αποφασίσαμε να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία συνεδρίου στα τέλη Φεβρουάριου».

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: Δεδομένη η διάσπαση μετά τις διαγραφές Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα - Νέο κόμμα στα σκαριά από την Ομπρέλα - Όλο το σχέδιο

Παράλληλα, ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε την ανάγκη να γίνει συζήτηση επί πολιτικού περιεχομένου και οι διαφωνίες να γίνουν με όρους ουσίας και όχι όρους τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς.

Επίσης, ανέφερε πως σέβεται απόλυτα το αποτέλεσμα πριν από ένα μήνα, ενώ είπε πως κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο και δεν λαμβάνει λευκή επιταγή.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σημείωσε πως η εικόνα του κόμματος «δεν είναι ελκυστική προς τον κόσμο και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το κόμμα να μην είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις».

Τέλος, τόνισε πως οποιαδήποτε παρέμβαση Τσίπρα θα μπορούσε να συμβάλει σε μια θετική κατεύθυνση.


Χάρης Μαμουλάκης στα Παραπολιτικά 90,1: «Όταν στελέχη βάλλουν ευθέως, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ηγεσία του κόμματος»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης, όταν στελέχη του βάλλουν ευθέως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ηγεσία του κόμματος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές ιστορίες» με τον Γιάννη Αργυρό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

Σημείωσε πως η ενότητα πρέπει να παραμείνει ένας κυρίαρχος στόχος παρά τις όποιες απώλειες.

Είπε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι να διαφυλάξουμε το άνοιγμα του βηματισμού του κόμματος».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χάρη Μαμουλάκη

Με αφορμή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ήταν μια δύσκολη βραδιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι βρίσκεται σε μια διαδικασία μετάβασης. Βέβαια οι δηλώσεις του κ. Τζουμάκα, του κ. Σκουρλέτη, του κ. Φίλη, πολλώ δε μάλλον του κ. Βίτσα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ηγεσία του κόμματος. Όταν βάλλουν ευθέως όντες ακόμα μέσα στο κόμμα και πυροβολούν τα πόδια του κόμματος με τις δηλώσεις τους, νομίζω ότι εκ των πραγμάτων θέτουν σε δύσκολη θέση και τον πρόεδρο και την ηγεσία, αλλά σίγουρα και τον κόσμο, που ακούει εμβρόντητος εν ενεργεία στελέχη να χρησιμοποιούν τέτοιες εκφράσεις απέναντι στον πρόεδρο και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ ότι η ενότητα πρέπει να παραμείνει ως ένας κυρίαρχος στόχος, παρ’ όλες τις προβλεπόμενες ή αναμενόμενες απώλειες. Δύσκολη διαδικασία μετάβασης, επώδυνη, βέβαια οποιοσδήποτε τοκετός είναι μια επώδυνη διαδικασία, υπό την έννοια ότι δημιουργείται κάτι καινούργιο. Συνηθισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια ότι και το 2015 βιώσαμε κάτι αντίστοιχο.

Ήταν ένα μπαράζ δηλώσεων, δεν θέλω να πω ότι ήταν συντονισμένες, αλλά ήταν αλλεπάλληλες, οπότε εκ των πραγμάτων έπρεπε να υπάρξει μια αντίδραση. επίσης δεν ξέρω τι θα συμβεί και τις επόμενες μέρες, όμως η μεγάλη εικόνα είναι ότι αυτό που οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτήν τη στιγμή είναι το άνοιγμα του βηματισμού του κόμματος, το οποίο είναι σε εξέλιξη και είναι και άδικο μια τέτοια κρίση, μια τέτοια αντίδραση από την εσωκομματική αντιπολίτευση απέναντι σε έναν πρόεδρο ο οποίος εξελέγη πριν από 28 ημέρες. Μου φαίνεται αδιανόητο το να κατηγορείς έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο με τόσο σκληρό τρόπο.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να επιταχυνθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ζητάνε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε και 11 με 12 Νοεμβρίου θα έχουμε Κεντρική Επιτροπή, δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Σεβαστά όλα τα στελέχη και η πορεία που έχουν, αλλά διαφωνώ κάθετα, δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται ένα κόμμα εξουσίας επειδή ένα μέλος του ζήτησε διαφοροποίηση ή επίσπευση μιας σύγκλησης Κεντρικής Επιτροπής. Υπάρχει οδικός χάρτης, δεν νομίζω ότι είναι τόσο αναγκαίο αυτήν τη στιγμή.

Χρήστος Γιαννούλης: «Θα ευχόμουν να γίνει παρέμβαση Τσίπρα»

Θέση για την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις συνεχείς διαγραφές και τις δηλώσεις αμφισβήτησης στελεχών προς τον Στέφανο Κασσελάκη, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα εσωστρέφειας στο κόμμα, πήρε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Γιαννούλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Γιαννούλης απηύθυνε παράκληση να μπει κάπου ένα όριο, να υπάρξει μορατόριουμ και να γεφυρωθούν αντιθέσεις.

Αναφερόμενος μάλιστα στις διαγραφές Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη, που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ από τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε πως είναι προτάσεις για παραπομπή, τονίζοντας ότι το τυπικό έχει σημασία.

* Διαβάστε εδώ: ΣΥΡΙΖΑ: Δεδομένη η διάσπαση μετά τις διαγραφές Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα - Νέο κόμμα στα σκαριά από την «Ομπρέλα» - Όλο το σχέδιο

Σχετικά με το αν χρειάζεται η παρέμβαση του πρώην προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος δήλωσε: «Θα ευχόμουν να γίνει ή να έχει γίνει χωρίς να το μάθουμε ποτέ».

«Όμως αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται στην τηλεόραση, πρέπει να έχει η Αριστερά το στοιχείο της αλληλεγγύης και της οικογενειακής αντίληψης και όχι της οικογενειοκρατίας, της ανθρώπινης συνύπαρξης για να παράγονται πολιτικά αποτελέσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χειριστεί πολύ πιο έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και δεν το μάθατε ποτέ, πιστεύω ότι έχει το know how», επισήμανε ο Χρήστος Γιαννούλης.

«Ο Κασσελάκης δεν επιθυμεί να διαγράψει απευθείας, υπάρχει το καταστατικό», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι πολύ νέος στη διοίκηση ενός κόμματος, θέλει χρόνο για να κριθεί».

Τέλος, υπογράμμισε πως αν το θέμα των διαγραφών πάει στην Κεντρική Επιτροπή και καταψηφιστεί η εισήγηση του προέδρου, θα είναι μια δυσμενής εξέλιξη.

«Θα είναι αμφισβήτηση του προέδρου και υπαρξιακό θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Γιαννούλης.

Δώρα Αυγέρη για Στέφανο Κασσελάκη και διαγραφές: «Έδειξε υπέρμετρη ανοχή, δεν τον σεβάστηκαν»

Από την πλευρά της, για «υπέρμετρη ανοχή» του Στέφανου Κασσελάκη στα όσα έχουν γίνει έκανε λόγο σήμερα (24.10.2023) η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, σχολιάζοντας την απόφαση να τεθούν προς διαγραφή οι κ. Φίλης, Βίτσας και Σκουρλέτης, και βάλλοντας προς τους διαφωνούντες πρόσθεσε πως «έναν μήνα μετά τις (εσωκομματικές) εκλογές αντί να είμαστε προσηλωμένοι στην αντιπολίτευση, υπάρχει μία πολυφωνία και πολυδιάσπαση».

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη, η Δώρα Αυγέρη μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως η διαδικασία είναι εξέλιξη και πως τα όργανα θα κινηθούν με βάση τις καταστατικές προβλέψεις.

Ανέφερε ακόμη πως η υπομονή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Κασσελάκης είχε συναντήσεις με τα στελέχη και «προσπάθησε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος».

«Δυστυχώς, δεν έχουμε μόνο μια έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα και τις διαδικασίες. Αλλά και μία έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του προέδρου και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ακόμη πως «πρέπει να αφήσουμε τον νέο πρόεδρο να δείξει τις θέσεις και τις πολιτικές του. Υπάρχουν και στελέχη που δεν ψήφισαν Κασσελάκη, αλλά σέβονται τη διαδικασία των εκλογών και το αποτέλεσμα και θέλουν να υπηρετήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την εντολή της αλλαγής. Όλοι και όλα αξιολογούνται καθημερινά. Δεν είναι δυαντόν καθημερινά να καλούμαι να απαντώ σε δηλώσεις συντρόφων, αντί να παρουσιάζω στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

«Δεν μπορείς να λες ότι το κόμμα σου είναι διεφθαρμένο, ότι είναι εγκάθετο, να το αποκαλείς "τσόντα" και την ίδια στιγμή να προγράφεις τη δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα και μάλιστα να το ονοματοδοτείς από την τηλεόραση», πρόσθεσε.