Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μετά την… τρικυμία που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να δείξει την πόρτα της εξόδου σε Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μία έντονη φημολογία για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, με τον ίδιο όμως να μην έχει δώσει ως τώρα το παραμικρό δείγμα ότι επιθυμεί να κάνει την οποιαδήποτε παρέμβαση. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να «φρενάρει» την έκρηξη της εσωκομματικής έντασης και να λειτουργήσει ως νησίδα ασφάλειας στο εσωκομματικό πεδίο.

Διαβάστε ακόμα: Νέα επίθεση της Κουμουνδούρου σε Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη: Στέλνει τελεσίγραφο στους διαφωνούντες - ''Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες''

Η κρίση όμως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο ακόμα, τουλάχιστον μέχρι την Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου. Και μέχρι τότε, αναμένεται να ενταθεί η σχετική συζήτηση για την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Πολύ δε περισσότερο που η  κατάσταση πλέον απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς σε σχέση με την εφαρμογή των καταστατικών μέτρων και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέραν των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών της «Ομπρέλας» και της νέας ηγετικής ομάδας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εκκλήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα διατυπώνονται ανοιχτά πλέον από ουδέτερους βουλευτές και στελέχη που αγωνιούν εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία.

Φίλης: «Ο Τσίπρας ευθύνες για την έλλειψη αξιοπιστίας του κόμματος»

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο Νίκος Φίλης άφησε αιχμές για το πώς αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή κατάσταση. «Έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας για πολλούς λόγους που έχουμε όλοι τις ευθύνες μας και πρώτα έχει ο Τσίπρας ευθύνες για την έλλειψη αξιοπιστίας του κόμματος φάνηκε στις εκλογές αλλά τώρα χάνουμε και τη σοβαρότητά μας ως κόμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Φίλης σημείωσε δε ότι όσα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης «έχουν αποτέλεσμα τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και μιας δύναμης της Αριστεράς που διεκδικούσε μέσα από προγραμματικές συγκλήσεις να κυβερνήσει τη χώρα».

Ακούστε εδώ αναλυτικά:


Σκουρλέτης: «Εκτός από τον Τσίπρα, εφείλουν να μιλήσουν Γεροβασίλη και Παππάς»

Και ο Πάνος Σκουρλέτης, ένας από τα τρία στελέχη που παραπέμπονται με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας για διαγραφή, δήλωσε το πρωί της Τρίτης (24/10) ότι οφείλει ο πρώην πρωθυπουργός να μιλήσει.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέτρεψε να εργαλειοποιηθεί το όνομά του κατά τη διαδικασία της εκλογής νέου αρχηγού και επανέλαβε την έκκλησή του στον πρώην πρόεδρο να ξεκαθαρίσει τη στάση του τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται βίαια.

Πάντως ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε και σοβαρές αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας ότι επί των ημερών του υπήρχε παράκεντρο και μηχανισμός, που στρεφόταν εναντίον των διαφωνούντων. Όπως υποστήριξε, «εκτός από τον Τσίπρα, οφείλουν να μιλήσουν Γεροβασίλη και Παππάς».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Βίτσας: «Λέω ναι στο να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας»

«Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου. Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι 15 μέλη. Τα δύο τρίτα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής. Θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί» είπε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (24/10) στον ΑΝΤ1.

«Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει πρόεδρος κάποιος που στην ουσία έχει μόλις γίνει μέλος του κόμματος» σχολίασε δηκτικά ο κ. Βίτσας, παραθέτοντας ότι «για να γίνει κάποιο μέλος της επιτροπής δεοντολογίας πρέπει να είναι 5 χρόνια μέλος του κόμματος αλλά χρειάζεται μηδέν χρόνο για να γίνει πρόεδρος και 2 ευρώ για να γίνει μέλος και να ψηφίσει».

Σχετικά με τις αιχμές που άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ίδιο στην ανάρτηση διαγραφής, ο Δημήτρης Βίτσας σχολίασε με νόημα «αυτά είναι βαριές κουβέντες που λέγονται…».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «έχουμε έχουμε μπροστά μας καταστατικές διαδικασίες» και ότι «εγώ με τον Τσίπρα και κάποιους άλλους στήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κερδίσαμε τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Δεν ζητήσαμε ποτέ αξιώματα».

Ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι «Λέω ναι στο να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά σέβομαι και την επιλογή του».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Γιαννούλης: Θα ευχόμουν παρέμβαση του Τσίπρα

Σχετικά με τον αν χρειάζεται η παρέμβαση του πρώην Προέδρου Αλέξη Τσίπρα ο Χρήστος Γιαννούλης δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Θα ευχόμουν να γίνει ή να έχει γίνει χωρίς να το μάθουμε ποτέ».

«Όμως αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται στην τηλεόραση, πρέπει να έχει η Αριστερά το στοιχείο της αλληλεγγύης και της οικογενειακής αντίληψης και όχι της οικογενειοκρατίας, της ανθρώπινης συνύπαρξης για να παράγονται πολιτικά αποτελέσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χειριστεί πολύ πιο έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και δεν το μάθατε ποτέ, πιστεύω ότι έχει το know how» σημείωσε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Μαμουλάκης: «Η δυσκολία της στιγμής δημιουργεί τις συνθήκες για μια τέτοια παρέμβαση»

Για την πιθανότητα παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα ερωτήθηκε σήμερα και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, απαντώντας ότι «είναι μια κρίσιμη καμπή άλλα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το πότε θα παρέμβει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι δύσκολη η απάντηση για το αν χρειάζεται μια τέτοια παρέμβαση. «Η δυσκολία της στιγμής δημιουργεί τις συνθήκες για μια τέτοια παρέμβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Μπαλτάς: «Θα βοηθούσε μια παρέμβαση του Τσίπρα»

Υπέρ της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε και ο Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξή του στο Action24. Όπως εκτίμησε, «θα βοηθούσε μια παρέμβαση του Τσίπρα, φαντάζομαι κάποια στιγμή πρέπει να πει τη γνώμη του».

«Δυστυχώς τρέχουν τα πράγματα οπότε με αυτή την έννοια ο καθένας έχει την ευθύνη του για την κατηφόρα αυτή. Ο Τσίπρας είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί να πει μια γνώμη» κατέληξε ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάω βίντεο: 

Τεμπονέρας: Θα μπορούσε να συμβάλει οποιαδήποτε παρέμβαση Τσίπρα

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, τόνισε πως οποιαδήποτε παρέμβαση Τσίπρα θα μπορούσε να συμβάλει σε μια θετική κατεύθυνση.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, σημείωσε πως η εικόνα του κόμματος «δεν είναι ελκυστική προς τον κόσμο και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το κόμμα να μην είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις». «Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και άκρως προβληματικές, θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία ώστε να υπάρξει γνωμοδότηση όπως προβλέπει το καταστατικό» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως οι διαγραφές και οι διαδικασίες που κινούνται είναι προβληματικές και θα πρέπει να εξηγηθεί για ποιον λόγο γίνονται οι παραπομπές. Τόνισε, δε, πως πριν από λίγες ημέρες «αποφασίσαμε να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου».

Ακούστε εδώ αναλυτικά:


Παράλληλα, ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε την ανάγκη να γίνει συζήτηση επί πολιτικού περιεχομένου και οι διαφωνίες να γίνουν με όρους ουσίας και όχι με όρους τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς. Συμπλήρωσε ότι σέβεται απόλυτα το αποτέλεσμα πριν από έναν μήνα, ενώ είπε πως κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο και δεν λαμβάνει λευκή επιταγή.