Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε τη διαβεβαίωση στο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, πως θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και με τους ιδίους όρους την εργασία τους οι 2.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι μέσω της Δημοσίας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ηλικίας 55 – 67 ετών, οι συμβάσεις των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να λήγουν, είτε σε άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ είτε σε άλλο τμήμα του ιδίου νοσοκομείου, στο οποίο υπηρετούν μέχρι σήμερα.

Αυτή τη διαβεβαίωση και αυτούς τους πολύ αποδεκτούς από τους ιδίους τους εργαζόμενους όρους για τη συνέχιση της απασχόλησής τους στο ΕΣΥ της χώρας μας παρείχε σήμερα . Ο Άδωνις Γεωργιάδης πλησίασε, χαιρέτησε έναν – έναν τους εργαζομένους και συζήτησε μαζί τους και με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, για τη συνέχιση της απασχόλησης των 2.000 εργαζομένων με συμβάσεις ΔΥΠΑ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας.



Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής με ιδιαίτερη ικανοποίηση:

“Με μεγάλη επιτυχία έγινε σήμερα η συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Υπουργείο Εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται με το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Παρότι υπήρχε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κο Α.Γεωργιάδη, ο Υπουργός ήρθε έξω στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και διαβεβαίωσε ότι ικανοποιεί το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για επαναπρόσληψη αμέσως μετά τη λήξη των συμβάσεων στον ίδιο φορέα, στο ίδιο νοσοκομείο ή αν επιθυμούν οι ίδιοι σε άλλη μονάδα υγείας και πρόνοιας. Ως όρος τίθεται μόνο η αλλαγή ή η περιγραφή εργασίας σε διαφορετικό τμήμα του ίδιου Νοσοκομείου.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι με τη λήξη του προγράμματος επαναπροσλαμβάνονται στον ίδιο φορέα, στο ίδιο νοσοκομείο, με το ίδιο αντικείμενο εργασίας αλλά με περιγραφή εργασίας σε διαφορετικό τμήμα (π.χ. ο διοικητικός υπάλληλος του γραφείου προσωπικού προσλαμβάνεται ως διοικητικός υπάλληλος στο γραφείο κίνησης, ο υδραυλικός προσλαμβάνεται ως υδραυλικός του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες (ΤΕΠ …….κλπ).

Είχαμε αναδείξει με έγγραφα, κινητοποιήσεις, συναντήσεις με τον Υπουργό Εργασίας κο Α.Γεωργιάδη, την Διοίκηση της ΔΥΠΑ και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, την αναγκαιότητα συνέχισης της εργασίας των 2.000 υγειονομικών που εργάζονται με τα προγράμματα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, των οποίων σταδιακά λήγουν οι διετείς συμβάσεις και φεύγουν από τα Νοσοκομεία.

Με τις συνεχείς παρεμβάσεις μας και παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε, κυρίως από την ΔΥΠΑ, το ζήτημα διευθετήθηκε με Νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας.

Με το Ν.4054/2023 άρθρο 61 δίνεται η δυνατότητα άμεσης συμμετοχής στο Πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας πια 55-74 ετών των ίδιων εργαζομένων.

Η ΔΥΠΑ επέμενε ότι μπορούν να εργαστούν στην Δημόσια Υγεία αλλά σε άλλο φορέα (διαφορετικό ΑΦΜ.). Όμως με τις παρεμβάσεις μας ο Υπουργός Εργασίας κος Άδωνις Γεωργιάδης όπως μας ξεκαθάρισε σήμερα στη συνάντησή μας δίνεται η δυνατότητα στους 2.000 εργαζόμενους του εν λόγω προγράμματος να μπορούν να εργασθούν άμεσα στο ίδιο φορέα, στο ίδιο νοσοκομείο που έληξε η διετής σύμβασή τους.

Μάλιστα θα μας στείλει είπε ο Υπουργός Εργασίας την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τυχόν διορθώσεις, συμπληρώσεις.

Ως εκ τούτω τα Νοσοκομεία δεν θα στερηθούν τις υπηρεσίες 2.000 εργαζομένων της πρώτης γραμμής (Τραυματιοφορείς, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό κλπ.) οι οποίοι έχουν αποκτήσει εξειδίκευση και εμπειρία. Μπορούν άμεσα πια να τους επαναπροσλάβουν.

Επίσης κέρδος για τα Νοσοκομεία είναι ότι το εν λόγω προσωπικό επιβαρύνει ελάχιστα τους αναιμικούς προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων καθότι το εργατικό κόστος στο μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από τη ΔΥΠΑ (κοινοτικά κονδύλια)”.