Η φράση «ο νέος πρόεδρος θα φύγει βράδυ» ακούγεται όλο και περισσότερο από τα χείλη στελεχών που αντιµάχονται τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης µε τις πράξεις του δείχνει ότι ήρθε για να µείνει.

Οσοι, µάλιστα, θεωρούσαν στην αρχή ότι έχουν να κάνουν µε έναν εύκολο στόχο, τον οποίο θα εξόντωναν µε τα πρώτα χτυπήµατα, σήµερα αντιλαµβάνονται ότι έχουν να κάνουν µε έναν απρόβλεπτο παράγοντα, ο οποίος δεν διστάζει να προχωρήσει σε κινήσεις υψηλού ρίσκου, προκειµένου, όπως λέει ο ίδιος, να µην απογοητεύσει αυτούς που τον ψήφισαν.

Το τελεσίγραφο Κασσελάκη σε Ομπρέλα και ομάδα Αχτσιόγλου

Το τελεσίγραφο που έστειλε προς τα στελέχη της «Οµπρέλας» αλλά και προς τους συνεργάτες της Εφης Αχτσιόγλου, ότι «όποιος υπονοµεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα έχει θέση σε µελλοντικά ψηφοδέλτια του κόµµατος», πυροδότησε όπως ήταν προβλεπτό νέα ένταση στο εσωτερικό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα έβαλε και κάποια στελέχη απέναντι στις ευθύνες τους.

Η φράση αυτή έχει ιδιαίτερη σηµασία, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι την έγραψε και την ανέβασε µόνος του στα µέσα κοινω νικής δικτύωσης, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που θα έφερνε αυτή η επιλογή από τους αποδέκτες της. Και, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ίσως και να επεδίωκε τις επιθέσεις, για να εκθέσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ όσους αρνούνται να συνεργαστούν µαζί του.

Ο Κασσελάκης δείχνει την έξοδο

Με λίγα λόγια, στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης λένε ότι πρόθεσή του είναι να σπρώξει όσους τον υποσκάπτουν, και κυρίως τα στελέχη της «Οµπρέλας», προς την έξοδο από το κόµµα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα υπάρξουν. Για τον θόρυβο που θα δηµιουργηθεί, για τις καταγγελίες που θα υπάρξουν εις βάρος του.

Κι αυτό γιατί ο νέος πρόεδρος θεωρεί ότι το µήνυµα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να τελειώνει µε την εσωκοµµατική αντιπολίτευση και µε όσα στελέχη κρατούσαν όµηρο µέσα από µια κατάσταση εσωστρέφειας τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτή την κίνηση σηµαντικό ρόλο -λένε στελέχη του περιβάλλοντός του- έπαιξε και το γεγονός ότι, µε βάση πληροφορίες που υπάρχουν, η «Οµπρέλα» έδωσε εντολή στα στελέχη της να µην ψηφίσουν στην πρώτη Κυριακή τον Κώστα Ζαχαριάδη για δήµαρχο της Αθήνας, προκειµένου να µη φανεί ότι µε τον Στέφανο Κασσελάκη ανέβηκε η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν, µάλιστα, ότι αυτό έγινε εµφανές και από το γεγονός ότι ο υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε γύρω στο 6%, ενώ το ΚΚΕ ξεπέρασε το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δέκα ηµέρες ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λάµβανε, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο κινητό του εκατοντάδες µηνύµατα από τους ανθρώπους που τον ψήφισαν και του έλεγαν ότι θα έπρεπε να κάνει κάτι, καθώς και αυτός µετά τον Αλέξη Τσίπρα άφηνε την εσωκοµµατική αντιπολίτευση να «αλώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο πράγµα τού µετέφεραν και πολλοί συνεργάτες του, καθώς όσοι προσήλ θαν στις κάλπες και τον ψήφισαν θεώρησαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έπρεπε σχετικά γρήγορα να κάνει κάποιες κινήσεις.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο νέος πρόεδρος δεν μπορούσε να μπει «ως ταύρος εν υαλοπωλείω» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε υποχρέωση να μιλήσει με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους πριν αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Η στάση που κράτησαν τα στελέχη της «Ομπρέλας», η δημόσια αμφισβήτησή του και οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν γι’ αυτόν του «έλυσαν τα χέρια».

Ετσι, μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, αποφάσισε ότι θα δείξει... «τα δόντια του» στους εσωκομματικούς του εχθρούς. Η τακτική που ακολουθεί ο νέος πρόεδρος έχει να κάνει κυρίως με το ότι αδιαφορεί για όσα λένε και κάνουν κυρίως τα στελέχη της «Ομπρέλας».


Σε αναζήτηση νέων προσώπων ο Στέφανος Κασσελάκης

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ζητούσε από την πρώτη στιγμή να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου εκεί να ασκηθεί σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο για τις θέσεις που εκφράζει δημοσίως. Στην πραγματικότητα, τα στελέχη της «Ομπρέλας» ήθελαν να βάλουν όρια σε ό,τι αφορά το κόμμα και τη δημόσια εικόνα του νέου προέδρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης αδιαφόρησε για το αίτημα των «συντρόφων» του και αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία να γίνει διαδικτυακά, ενώ αυτός θα βρίσκεται στην Αμερική.

Από την πλευρά της «Ομπρέλας» κατατέθηκε επίσης κατ’ επανάληψη το αίτημα για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου μέσα στον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι τεχνικά κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν ανέφικτο. Τελικά, κάποιοι προσδιορίζουν τη διαδικασία αυτή μετά τις ευρωεκλογές, αφού -όπως δείχνουν όλα- ο Στέφανος Κασσε λάκης θα παρουσιαστεί στον Στρατό για να εκτίσει τη θητεία του στα μέσα Μαρτίου.

Οι πληροφορίες λένε, ακόμα, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναζήτηση νέων προσώπων, τα οποία θα στελεχώσουν την ήδη υπάρχουσα ομάδα του, με στόχο ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να μη θυμίζει σε τίποτα τον παλιό.


Ενοχλημένη η ομάδα Αχτσιόγλου, σε ανταρτοπόλεμο η Ομπρέλα

Την ίδια ώρα, οι συνεργάτες της Εφης Αχτσιόγλου εμφανίζονται να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τη νέα διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Θεανώ Φωτίου και η Πέτη Πέρκα αρνήθηκαν να αναλάβουν θέση στη «σκιώδη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -όπως λένεδεν επιθυμούν να στηρίξουν τη νέα ηγεσία, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν τις προθέσεις του νέου προέδρου και δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τον Παύλο Πολάκη.

Τα στελέχη που στήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζονται πιο ψύχραιμα σε ό,τι αφορά την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του κόμματος. Διαφωνούν και το δείχνουν με τη στάση των στελεχών της «Ομπρέλας», τα οποία χρησιμοποιούν σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του νέου προέδρου.

Η απειλή, ωστόσο, του νέου προέδρου -ότι όσοι δεν στηρίξουν το κόμμα θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων- ενόχλησε ιδιαίτερα τα στελέχη που στήριξαν την Εφη Αχτσιόγλου, καθώς θεώρησαν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν την εμπλοκή τους με τα όργανα.

«Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του υπερσυντονιστή της Κ.Ο. πυροδότησε το όποιο κλίμα συναίνεσης ήθελε να φτιάξει ο νέος πρόεδρος», λένε στελέχη που βρίσκονται δίπλα στη βουλευτή του Δυτικού Τομέα. Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι, εάν ο νέος πρόεδρος επιχειρήσει να αμφισβητήσει το καταστατικό του κόμματος, θα υπάρξει σκληρή και συγκροτημένη απάντηση από την πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου. 

Οσο για τα στελέχη της «Ομπρέλας», όπως δηλώνουν, δεν πρόκειται για την ώρα να πέσουν στην «παγίδα» που θέλει να τους στήσει ο νέος πρόεδρος. Φέρονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την τακτική του ανταρτοπόλεμου. Θα χτυπάνε με δηλώσεις τους, με σχόλια και αμφισβητώντας όλες τις ενέργειες του νέου προέδρου και μετά θα χαμηλώνουν τους τόνους.

 

H θηλιά της χρεοκοπίας και η πίεση για τα… ζημιογόνα κομματικά ΜΜΕ

Το µεγάλο πρόβληµα που έχει µπροστά του να αντιµετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι τα οικονοµικά του κόµµατος, καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρεοκοπήσει. Οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες (δύο για τις εθνικές εκλογές, δύο για την εκλογή του προέδρου και δύο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές) έχουν φέρει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στα όρια του δεδοµένου ότι έχει µειωθεί και η κρατική επιχορήγηση.

Το µόνο που δεν θα ήθελε τη συγκεκριµένη στιγµή ο Στέφανος Κασσελάκης είναι να µείνουν απλήρωτοι οι εργαζόµενοι στο κόµµα και τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η κατάσταση που υπάρχει, µε βάση τα νούµερα, είναι πολύ κακή. Οι πληροφορίες λένε ότι το επόµενο χρονικό διάστηµα θα εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις των εργαζοµένων, προκειµένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περιθώριο για κάποιες αλλαγές. Παράλληλα, συνεργάτες του νέου προέδρου αναφέρουν ότι, έτσι όπως έχει σήµερα η κατάσταση, ο νέος πρόεδρος δεν µπορεί να προσλάβει ούτε έναν νέο συνεργάτη.

Οι αριθµοί, όπως φαίνεται, τα λένε όλα: Το 2019, και µε βάση την κοινοβουλευτική του δύναµη, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε κρατική επιχορήγηση 4.101.931,73 ευρώ και παράλληλα χρηµατοδότηση για ερευνητικούς και επιµορφωτικούς λόγους άλλα 820.386,35 ευρώ. Το γεγονός αυτό είχε δώσει τη δυνατότητα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να έχει έναν ικανοποιητικό αριθµό εργαζοµένων στην Κουμουνδούρου, αλλά και στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, και με βάση τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που κέρδισε στις εκλογές του Ιουνίου, η χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 2.516.548,37 ευρώ, ενώ για τις επιμορφωτικές δαπάνες θα λάβει 503.309,67 ευρώ, δηλαδή συνολικά 3.019.858,04. Με βάση τα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 1.902.460,04 λιγότερα από το 2019.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων δίνεται στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εκδοτικής εταιρείας της εφημερίδας «Αυγής» ανήλθε το 2022 σε 1.302.975 ευρώ, έναντι 1.287.080 ευρώ το 2021. Η εταιρεία παρουσίασε ζημίες προ φόρων ύψους 1.866.841 ευρώ το 2022, έναντι ζημιών 1.374.683 ευρώ το 2021. Το σύνολο της καθαρής θέσης το 2022 ήταν αρνητικό κατά 1.359.870 ευρώ. Στις 18/10/2022, το προηγούμενο Δ.Σ. της εταιρείας είχε αποφασίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 466.599 ευρώ, το οποίο και καταβλήθηκε εντός του προηγούμενου έτους. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε και τον Σεπτέμβριο του 2023. Στο ραδιοφωνικό πεδίο, ο κύκλος εργασιών της Left Media («Στο Κόκκινο») ανήλθε το 2022 σε 368.893 ευρώ, έναντι 201.107 ευρώ το 2021. Η εταιρεία εμφάνισε ζημίες ύψους 1.199.702 ευρώ το 2021, έναντι ζημιών 1.697.111 ευρώ το 2022. Οι συνολικές ζημίες ανέρχονται σε 17.232.867 ευρώ το 2022, έναντι 16.033.164 ευρώ το 2021.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 14/10/2023