Η επόμενη μέρα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών άνοιξε όπως ήταν φυσικό στον ΣΥΡΙΖΑ και την συζήτηση για το θέμα των συνεργασιών, αφού η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να στηρίξει όλους τους υποψηφίους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου - και ειδικά του ΠΑΣΟΚ- έφερε αποτελέσματα.

Το θέμα των συνεργασιών στην αυριανή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των εκλογών έκαναν λόγο “για νίκη των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του προοδευτικού χώρου και  πρόσθεταν πως μεγάλος χαμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημα του.”

Το θέμα των συνεργασιών αναμένεται να τεθεί στην αυριανή Πολιτική Γραμματεία μαζί με όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Εκεί θα γίνει ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και θα ανοίξει η συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αν και όπως λέγεται η εσωκομματική αντιπολίτευση θα πάει με σκοπό να αντιπαρατεθεί με τον νέο πρόεδρο, ο οποίος όμως θα παρακολουθεί την συνεδρίαση από την Νέα Υόρκη μέσω ζουμ.

Η θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Σχολιάζοντας πάντως τα στελέχη της Κουμουνδούρου  τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών έλεγαν ότι  “οι τοπικές κοινωνίες αποδοκίμασαν την αλαζονεία των κυβερνώντων, αντιστάθηκαν και απέρριψαν τους ωμούς κυβερνητικούς εκβιασμούς  ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι  έχουμε καθαρή ήττα του συστήματος Μαξίμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων και σχημάτων που στήριξε προσωπικά ο Μητσοτάκης ηττήθηκαν κατά κράτος”.

Οι ίδιοι άνθρωποι τόνιζαν ακόμα ότι όπως αποδείχτηκε η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης. “Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει” έλεγαν συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι για να επιτευχθεί συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων - και ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ - θα πρέπει να υπάρξει καλή πρόθεση απ’ όλες τις πλευρές και διάθεση συνεννόησης προκειμένου να βρεθεί μία βάση συζήτησης που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε μία κυβερνητική συνεργασία.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είναι κοντά σε αυτή την θεωρία απευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία.

“Εμείς είμαστε εδώ” τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: “Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ”.

Οι αντιδράσεις

Όμως το αφήγημα αυτό δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι θεωρούν ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να ενσωματωθούν, ενω κάποιοι άλλοι αντιδρούν και μόνο με την σκέψη. Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει  να ξεκινήσει μία συζήτηση από τώρα προκειμένου το ζήτημα των συνεργασιών να μην προκύψει την τελευταία στιγμή όπως έγινε με το θέμα της απλής αναλογικής.

«Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κοινό μέτωπο, να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει τη συμπόρευση», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του προσθέτοντας ότι «έχουμε το πρώτο βήμα για την συγκρότηση και την οικοδόμησης μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας  σε προοδευτική κατεύθυνση».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμα ότι «αν αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, θα οδηγηθούμε εκεί ώστε να υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του δημοκρατικού κόσμου», ενώ όταν ρωτήθηκε για το ποιος θα ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, καθώς τα εν λόγω κόμματα έχουν νέους ηγέτες, απάντησε ότι «υπάρχουν πολλές διαδικασίες, όπως να επιλεγεί ύστερα από ένα κοινό συνέδριο ή από πολιτική συμφωνία». «Δεν μπορεί να αναλώνονται τα δύο κόμματα στο ποιος θα απορροφήσει τον άλλον και η συντηρητική παράταξη να αλωνίζει», υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης αφού μίλησε «για ισχυρό χτύπημα στην αλαζονεία και τους κυβερνητικούς εκβιασμούς» σχολιάζοντας την συζήτηση που έχει ανοίξει για συνεργασία προοδευτικών συγκλίσεων και  συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών με προγραμματικές συγκλίσεις και προϋποθέσεις, αλλά κατά μια λογικής «συγχώνευσης» των δύο χώρων σε έναν ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, που θα περνά μέσα από την «μετάλλαξη» της Αριστεράς.