Με 8 στις 13 κερδισμένες Περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αισθάνεται κυρίαρχη της πολιτικής πραγματικότητας. Ένα από τα «μεγάλα στοιχήματα» της Πειραιώς ήταν να κερδίσει ο Αλκιβιάδης Στεφανής την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η μονομαχία δύο υποψηφίων από την κεντροδεξιά παράταξη στο Βόρειο Αιγαίο έληξε με νίκη του νυν περιφερειάρχη και «αντάρτη» Κώστα Μουτζούρη με 54,7%, έναντι 45,3% του Αλκιβιάδη Στεφανή που είχε την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πώς ήρθε η ήττα του Αλκιβιάδη Στεφανή

Η υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή είχε ισχυρή δυναμική και αντιμετώπισε τις προκλήσεις της ακριτικής Περιφέρειας, η οποία δέχεται κατά καιρούς μεγάλες μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι παράλια. Ωστόσο, η σχέση που είχε αναπτύξει ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης με τμήματα του πληθυσμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ψηφίζουν παραδοσιακά κεντροδεξιά δεν μπόρεσε να διαρραγεί και να δώσει στον εκλεκτό της ΝΔ το προβάδισμα της νίκης.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς ο Πτωχός πήρε το ντέρμπι της Πελοποννήσου από τον Τατούλη

Φορείς και στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, αφανώς, στήριξαν τον κ. Μουτζούρη, τον οποίο επέλεξαν στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και όσοι ψηφοφόροι άλλων παρατάξεων αποκλείστηκαν από τον β' γύρο ψήφισαν τον νυν περιφερειάρχη, «σπάζοντας» τις γραμμές για άκυρο, λευκό και αποχή.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Κυρίαρχη η ΝΔ, αλλά "λαβωμένη" - Κέρδισε 8 από τις 13 Περιφέρειες - Πλειοψηφούν οι κεντροδεξιοί δήμαρχοι

Σοβαρά προβλήματα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ο Κώστας Μουτζούρης έχει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν η νησιωτικότητα και η έλλειψη συχνών ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες, που καταδικάζει τους νησιώτες σε μια ιδιότυπη απομόνωση. Η συμμετοχή των εκλογέων και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αγγίζει μόλις το 35% του εκλογικού σώματος.