Με 8 στις 13 κερδισμένες Περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αισθάνεται κυρίαρχη της πολιτικής πραγματικότητας. Μια καθαρή «γαλάζια» νίκη ήταν στην Πελοπόννησο με τον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος στον β’ γύρο των αυτοδιοκητικών εκλογών είχε απέναντί του τον Πέτρο Τατούλη.

Ο Δημήτρης Πτωχός εξελέγη περιφερειάρχης για πενταετή θητεία με ποσοστό 52,77% έναντι του Πέτρου Τατούλη που συγκέντρωσε 47,23%. Τη νίκη του είχε πιστέψει πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξ ου και δύο φορές βρέθηκε στο πλευρό του, επαναβεβαιώνοντας και το γενικό συμπέρασμα, ότι δηλαδή το κυβερνών κόμμα κρατά στα χέρια του τις πρωτοβουλίες των κινήσεων στην κεντρική πολιτική.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Συσπείρωσε τους οπαδούς της Ν.Δ. ο Πτωχός

Τον Δημήτρη Πτωχό υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία και στο ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη συμμετείχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις κεντρικές κατευθύνσεις των κομμάτων τους. Ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης διεκδίκησε με αξιώσεις την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη στήριξη και σημαντικών αυτοδιοικητικών στελεχών της κεντροδεξιάς παράταξης. Ωστόσο, η συσπείρωση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Πτωχού χτύπησε «κόκκινο» και έδωσε τη νίκη στον υποψήφιο που επέλεξε η Ν.Δ. και είχε και τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Κυρίαρχη η ΝΔ, αλλά "λαβωμένη" - Κέρδισε 8 από τις 13 Περιφέρειες - Πλειοψηφούν οι κεντροδεξιοί δήμαρχοι

Στήριξη Σαμαρά για τον Πτωχό

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την εκλογή του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε: «Η Πελοπόννησος σήμερα μίλησε, η Πελοπόννησος σήμερα νίκησε, η Πελοπόννησος σήμερα έδωσε απαντήσεις, η Πελοπόννησος σήμερα αποφάσισε να πάει μπροστά με τον Δημήτρη Πτωχό περιφερειάρχη».

Ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, χαρακτήρισε δάσκαλό του τον Αντώνη Σαμαρά. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παράταξη της Ν.Δ. και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε, τη βοήθεια που μου έδωσε και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Και φυσικά, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στάθηκε κάτι παραπάνω από δάσκαλός μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»