«Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία. Είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην Αυτοδιοίκηση», ανέφερε στην πρώτη του δήλωση για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ενδεικτική της γραμμής που ακολουθεί το κόμμα, θέλοντας να δείξει πρώτα από όλα ότι υπερισχύει των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας τα ποσοστά του, αλλά και ότι τα πρόσωπα που περνούν στον δεύτερο γύρο είναι δικά του στελέχη, πίσω από τα οποία σύρεται ουσιαστικά στηρίζοντάς τα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα, για τις περιπτώσεις Μώραλη στον Πειραιά, που κέρδισε άνετα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, Χάρη Δούκα, που πέρασε στον δεύτερο γύρο για τον δήμο της Αθήνας απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, και Αγγελούδη στον δήμο της Θεσσαλονίκης, που πέρασε επίσης στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Κωνσταντίνο Ζέρβα της Ν.Δ., στην άτυπη ενημέρωση του κόμματος προς τους δημοσιογράφους τονιζόταν ότι πρόκειται για στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα σημειωνόταν ότι και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημήτρης Κουρέτας, που πέρασε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Η αγωνία που αποτυπώνεται στις επισημάνσεις της Χαριλάου Τρικούπη ότι τα στελέχη που στηρίζονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι «πράσινα» έχει σαφώς να κάνει με τον ασφυκτικό εναγκαλισμό που επιχειρεί προς το ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Κασσελάκης, που μιλά γενικά για προοδευτικούς υποψηφίους. Το τελευταίο που θα ήθελαν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη θα ήταν να δοθεί η εικόνα στρατηγικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση, με κοινές επιλογές προσώπων. Την ίδια ώρα, προσπαθούν να βρουν λεπτές ισορροπίες σε εκλογικές μάχες όπως αυτή της Αθήνας που δίνει ο Χάρης Δούκας, καθώς δεν μπορούν να αρνηθούν την υποστήριξη του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μισογεμάτο το ποτήρι για το ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με τα ποσοστά του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τους πανηγυρισμούς στο ΠΑΣΟΚ, το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Το Κίνημα έχει ανεβάσει τα ποσοστά του όντως σε πέντε περιφέρειες -Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία- σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, έχει ωστόσο πτώση ποσοστών στις υπόλοιπες οκτώ. Ειδική περίπτωση αποτελεί η περιφέρεια της Αττικής, όπου ο Γιάννης Σγουρός το 2019 είχε φτάσει το 17,4%, ενώ την Κυριακή πήρε 13,31%, καταγράφοντας «χαμηλή πτήση», που τον έφερε στην τέταρτη θέση. Μάλιστα, στο επιτελείο του πρώην «πράσινου» νομάρχη τονίζουν ότι βασική αιτία της ήττας του αποτέλεσε η ανύπαρκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, στήριξη από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Οι σχέσεις Ανδρουλάκη - Σγουρού δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα θερμές, μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά σύρθηκε πίσω από την υποψηφιότητα Σγουρού, καθώς υπήρξαν καθυστερήσεις στην επιλογή προσώπου της επιλογής του. Το αρνητικό κλίμα μεταφέρθηκε σύντομα στο στρατόπεδο Σγουρού, στο οποίο παρακολουθούσαν τις αποστάσεις που κρατά η Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τη χαλαρή στάση του κόμματος, που δεν προχώρησε σε διαγραφές στελεχών του που πλαισίωσαν τα αντίπαλα ψηφοδέλτια Χαρδαλιά και Ιωακειμίδη. Το μέτωπο που άνοιξε αναμένεται να παραμείνει ανοιχτό, καθώς τα απογοητευμένα αυτοδιοικητικά στελέχη της παράταξης Σγουρού δεν κρύβουν σε πηγαδάκια με δημοσιογράφους την πίκρα τους αλλά και τις προθέσεις τους να μην «τρέξουν» για το ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.

Με δεδομένη την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα, σε αντίθεση με την Περιφέρεια, όπου καταγράφει ικανοποιητική δυναμική, κάθε απώλεια ψήφων στην κάλπη της Αττικής στις ευρωεκλογές θα έχει υπολογίσιμο κόστος. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ βγαίνει με κέρδη, αλλά και με ζημίες από τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, που ολοκληρώνονται την Κυριακή, με έναν και μόνο στόχο, να είναι δεύτερο κόμμα και στις ευρωεκλογές, που χαρακτηρίζονται ως το μεγάλο «στοίχημα» του Νίκου Ανδρουλάκη. Προτάσεις όπως αυτή του Χρήστου Σπίρτζη, να κατέβουν σε ένα ενιαίο μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ενεργοποιούν μάλλον πολεμικά αντανακλαστικά στη Χαριλάου Τρικούπη και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να ανοίγουν «διαύλους». Ενα καλό ποσοστό σε πανελλαδικό επίπεδο, με τον Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο να ανεβάζει τη δυναμική του, και δύο νίκες, μία στη Θεσσαλία για τον Δημήτρη Κουρέτα και μία στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον Στέλιο Αγγελούδη, θα αποτελούν τα ιδανικά αποτελέσματα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει μπροστά του δύσκολη διαδρομή.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά