H θετική έκπληξη των αυτοδιοικητικών εκλογών για το ΠΑΣΟΚ ήρθε στον ∆ήµο της Αθήνας από τον Χάρη ∆ούκα, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, που πέρασε στον δεύτερο γύρο, απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και τον κέρδισε κατά κράτος στον δεύτερο γύρο.

Για την υποψηφιότητά του, σε αντίθεση µε την περίπτωση Σγουρού, κινητοποιήθηκε όλος ο µηχανισµός της Χαριλάου Τρικούπη, µε συνέπεια να έχει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα ένα αξιόµαχο ψηφοδέλτιο, µε το οποίο αναχαιτίστηκε αυτό του Κώστα Ζαχαριάδη που στηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε στην τρίτη θέση. Αµέσως µετά το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συνάντηση µε τον Χάρη ∆ούκα και έπειτα από αυτή έδωσε την καθαρή υποστήριξή του.

ΠΑΣΟΚ: Θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές

Η εικόνα ∆ούκα και Ζαχαριάδη, να δίνουν τα χέρια απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, άνοιξε σχετικές συζητήσεις για το ενδεχόµενο η συνεργασία αυτή να είναι η αρχή για µια ευρύτερη συµπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα σενάρια περί συνεργασιών όµως καταρρίφθηκαν γρήγορα από τη Χαριλάου Τρικούπη, µε τους εκπροσώπους του κόµµατος να τονίζουν ότι η αυτόνοµη πορεία είναι µονόδροµος, όπως και ο στόχος το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόµµα µέχρι τις ευρωεκλογές.

Μάλιστα δεν έκρυβαν ότι σε περίπτωση που γινόταν το αντίθετο, δηλαδή περνούσε ο Ζαχαριάδης στον δεύτερο γύρο, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν θα έδινε την ανάλογη στήριξη και θα προέτρεπε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Κάπως έτσι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από τις αυτοδιοικητικές µε κέρδη αλλά και µε ζηµίες, µε τον ίδιο στόχο, να επικρατήσει στην Κεντροαριστερά, αλλά µε τα µαθηµατικά να µη δικαιολογούν τους πανηγυρισµούς του προέδρου του.