Ελληνική πρωτοβουλία πέντε σημείων για την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Χαμάς για 5η μέρα, παρουσίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου που έγινε στο Ομάν.

*Διαβάστε εδώ: Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η Χαμάς βομβαρδίζει το Ισραήλ από τη Συρία, ενώ ετοιμαζόταν για επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας


Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε το ελληνικό σχέδιο στους παρόντες υπουργούς, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας και να αποφευχθούν τα χειρότερα, το οποίο περιλαμβάνει:

- Πρώτον, την ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.

- Δεύτερον, άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.

- Τρίτον, αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.

- Τέταρτον, διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.

- Πέμπτον, σύγκληση ειδικής συνόδου κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε προς τους ομολόγους του την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης και συντονισμού των προσπαθειών για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Η ελληνική πρόταση με στόχο να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη και τη λογική γίνεται την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις στο Ισραήλ έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, με την Αθήνα να ανησυχεί περισσότερο λόγω εγγύτητας αλλά και λόγω των στρατηγικών της σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.


Γιώργος Γεραπετρίτης: Καταδικάζουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας

«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου. Πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης. Να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να συνεργαστούμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους και Άραβες ομολόγους του.

Είπε επίσης πως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει καθαρή και υπεύθυνη θέση στο Παλαιστινιακό, υποστηρίζοντας σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους στα εδαφικά όρια του 1967 αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει με ασφάλεια στην περιοχή, όπως επίσης και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Γεραπετρίτης είχε κατ’ ιδίαν κρίσιμες συναντήσεις με ομολόγους του από τις χώρες του Κόλπου, ενώ επικοινώνησε και με άλλους ισχυρούς «παίκτες» της Μέσης Ανατολής που προφανώς έχουν εξαιρετική γνώση της κατάστασης. Ο λόγος για τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, και τον Ιορδανό Αϊμάν Σαφάντι, με τους οποίους είχε εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία.

Ακολούθως ο κ. Γεραπετρίτης μετέβη στο Άμπου Ντάμπι, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντάλα.

«Στόχος μας είναι να συντονίσουμε τη δράση μας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην ΕΡΤ. Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός προσγειωνόταν στο Άμπου Ντάμπι, άρχιζε η ειδική, έκτακτη σύσκεψη που συνεκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υπουργοί συμμετείχαν μέσω βιντεοκλήσης και ο κ. Μπορέλ απηύθυνε πρόσκληση στους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, και της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μάλικι, να συμμετάσχουν.

*Με πληροφοριες από την Απογευματινή / Κατερίνα Τσαμούρη