Τα αλλεπάλληλα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων, που πλέον έχουν πάρει τη µορφή µάστιγας, δεν έχουν προβληµατίσει µόνο την κοινωνία, που καθηµερινά σοκάρεται διαβάζοντας ειδήσεις για ξυλοδαρµούς, βία και bullying µεταξύ νέων παιδιών, αλλά και την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως αναλαµβάνει κεντρικά σηµαντικές πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του φαινοµένου αυτού.

Αλλωστε, τα συγκεκριµένα περιστατικά και η καταπολέµησή τους βρίσκονται εξαρχής στην ατζέντα της κυβέρνησης, τόσο εντός των σχολείων, όπου απαιτείται διακριτός σχεδιασµός, όσο και έξω από αυτά, όπου το ζήτηµα καθίσταται πιο περίπλοκο.

Οπως και να έχει, εντατικοποιούνται πλέον οι κινήσεις και ο σχεδιασµός, καθώς τα φαινόµενα βίας µεταξύ ανηλίκων και η ανησυχία αυξήθηκαν για όλους. Ειδικά, µάλιστα, µετά την πανδηµία και τον εγκλεισµό παιδιών και εφήβων, ο οποίος κατά τη γενική εκτίµηση της επιστηµονικής κοινότητας όξυνε τα προβλήµατα.

Διαβάστε ακόμα: Μάστιγα η βία μεταξύ ανηλίκων: Προβληματισμός για την αυξημένη παραβατικότητα των νέων

Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στους νέους από την κυβέρνηση

Ετσι, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρµογή επείγουσα διαδικασία µε σκοπό την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την ολιστική αντιµετώπιση αυτού του κοινωνικού ζητήµατος, που έχει βαθιές ρίζες και χρήζει άµεσης επέµβασης. Αµεσα «πιάνει δουλειά» µια διυπουργική επιτροπή, αλλά και παράλληλα επιστηµονική επιτροπή, µε πρωτοβουλία της προεδρίας της κυβέρνησης και µε τη συµµετοχή συναρµόδιων υπουργείων και φορέων, υπό τον συντονισµό του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Στόχος είναι να αποτυπωθούν µε τη µεγαλύτερη δυνατή πληρότητα τα πολλά και διαφορετικά ως προς τη φύση τους περιστατικά στα οποία εµπλέκονται ανήλικοι, ενώ παράλληλα καταγράφονται και οι ήδη υφιστάµενες δράσεις που υλοποιούνται από διαφορετικά υπουργεία και φορείς για την αντιµετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναµένεται να αξιοποιηθούν καλύτερα όλες οι υπάρχουσες υποδοµές, καθώς και το ανθρώπινο δυναµικό που συνδράµει στο πρόβληµα, όπως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα και σύντοµα να µειωθούν τέτοιου είδους περιστατικά.

Οι βασικές εκφάνσεις του φαινοµένου που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η αθλητική-οπαδική βία, η σχολική, ενδοοικογενειακή και έµφυλη βία, η βία των ανηλίκων, η ρατσιστική και ο εκφοβισµός. Φαινόµενα πλέον καθηµερινά. Ταυτόχρονα, και το Διαδίκτυο αναµένεται να αποτελέσει βασικό πεδίο µελέτης, καθώς τα παιδιά είναι από πολύ µικρή ηλικία εξοικειωµένα µε αυτό, βλέποντας εικόνες και παίζοντας παιχνίδια µε κουλτούρα βίας.

Πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών

Παράλληλα, και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα παίξει τον δικό της ρόλο στην αντιµετώπιση του φαινοµένου, αφού αποτελεί έναν από τους κρισιµότερους κρίκους της «αλυσίδας» ανάσχεσης από πλευράς Πολιτείας.

Οι παρεµβάσεις που προκρίνονται θα εξελιχθούν στην περίπτωση αυτή σε τοπικό επίπεδο, πάντοτε σε συνεργασία µε τις αρµόδιες κεντρικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Ακόµα, η πλατφόρµα καταγραφής των περιστατικών που θα συντονίζει το υπουργείο Παιδείας για την αντιµετώπιση του σχολικού εκφοβισµού θα διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Στην πλατφόρµα αυτή θα καταγράφονται ανώνυµες καταγγελίες περιστατικών βίας σε βάρος παιδιών και εφήβων. Στόχος είναι τα παιδιά µέσα από αυτή την πλατφόρµα να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να νιώσουν ασφάλεια για να µιλήσουν.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες του σχεδίου

Το σχέδιο για την αντιµετώπιση της βίας και της παραβατικότητας µεταξύ ανηλίκων θα βασιστεί σε τρεις βασικούς πυλώνες: την πρόληψη και προστασία των ανηλίκων από τέτοιου είδους περιστατικά, την αντιµετώπισή τους αλλά και την επανένταξη στην κοινωνία των παιδιών µε παραβατική συµπεριφορά, τα οποία, µάλιστα, µπορεί να έχουν εκτίσει και ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικά ιδρύµατα ανηλίκων.

«Στόχευσή µας είναι η ενίσχυση της πρόληψης, µε ιδιαίτερη έµφαση στη δουλειά που πρέπει να γίνει στο επίπεδο της οικογένειας. Παράλληλα, ρίχνουµε το βάρος µας και στην ενηµέρωση των γονέων, αλλά και στον εµπλουτισµό των διαθέσιµων προγραµµάτων στο σχολείο», λέει η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Τα υπουργεία που εµπλέκονται στο σχέδιο αυτό είναι το Εσωτερικών, το Παιδείας, µε έµφαση µάλιστα στα θέµατα αθλητικής βίας, το ∆ικαιοσύνης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ τον συντονισµό θα έχει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Διαβάστε ακόμα: Σχολική βία: Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπισή της - Ψηφιακή πλατφόρμα και ομάδες δράσης

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 7/10/2023