Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών σε μια σειρά κρίσιμων περιφερειών αλλά και μεγάλων δήμων της χώρας. Στο «φώτο φίνις» της προεκλογικής περιόδου, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο, έχει ενεργοποιηθεί τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (το σχετικό πρόγραμμα του οποίου υπέστη ουκ ολίγες ανακατατάξεις εξαιτίας των καταστροφών στη Θεσσαλία και του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη) όσο και τα κορυφαία στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν σπεύσει στις κρίσιμες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να στηρίξουν κυρίως τους «γαλάζιους» υποψήφιους περιφερειάρχες. Εξάλλου, η μάχη των περιφερειών είναι, ως γνωστόν, και αυτή που θα κρίνει το παι- χνίδι των πολιτικών εντυπώσεων τόσο την πρώτη όσο και -όπου χρειαστεί- τη δεύτερη Κυριακή.

Το μεγαλύτερο στοίχημα αφορά και το πλέον δύσβατο εκλογικό μονοπάτι για το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς: Είναι οι περιπτώσεις εκείνες όπου απέναντι στους «εκλεκτούς» της Ν.Δ. έχουν τεθεί ισχυρές υποψηφιότητες, προερχόμενες από την ίδια κομματική μήτρα, οι οποίες με βάση τις μετρήσεις δείχνουν να διεκδικούν με αξιώσεις την τελική νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κεντρικό επιχείρημα των κορυφαίων κομματικών παραγόντων που έχουν σπεύσει στις συγκεκριμένες περιοχές όλο αυτό το διάστημα είναι πως η κυριαρχία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτυπώθηκε με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, επ’ ουδενί υπάρχουν περιθώρια να αμφισβητηθεί ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα, ούτε και να υποθηκευθεί στον βωμό μιας χαλαρής ψήφου ή της εκπομπής ενός μηνύματος προσωρινής δυσαρέσκειας. Παράλληλα, επιχειρείται να αποδομηθεί εκ βάθρων η ρητορική των «ανταρτών», ότι και οι ίδιοι αποτελούν πολιτικά τέκνα του κυβερνώντος κόμματος και, ως εκ τούτου, θα επιδείξουν ανάλογη στάση στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αυτοί που θα τα καταφέρουν 

Για την ηγεσία της κυβέρνησης και την κεντρική διοίκηση του κόμματος, η στρατηγική για την επικράτηση των υποψήφιων περιφερειαρχών που διαθέτουν το κομματικό χρίσμα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Από τη μια συμπεριλαμβάνονται η Δυτική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και από την άλλη η Πελοπόννησος και το Βόρειο Αιγαίο.


Στις δύο πρώτες περιφέρειες θεωρείται ότι τόσο ο Γιώργος Κασαπίδης όσο και ο Χρήστος Μέτιος θα καταφέρουν, έστω και οριακά, να επανεκλεγούν στις περιφέρειές τους και να υπερισχύσουν των «ανταρτών» Χριστόδουλου Τοψίδη και Γιώργου Αμανατίδη, αντίστοιχα, οι οποίοι στον δεύτερο γύρο στοχεύουν στη στήριξη όχι μόνο των παραδοσιακών πολιτικών τους υποστηρικτών από τον χώρο της Ν.Δ., αλλά και των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουν μοιραία να επιφέρουν εκλογικό πλήγμα στην κυβέρνηση, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Σε αυτή τη φάση και με δεδομένο ότι στις κάλπες αυτές ο δεύτερος γύρος φαντάζει αναπόφευκτος, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συσπείρωση της «γαλάζιας» εκλογικής δεξαμενής, με την κούρσα να έχει εδώ και καιρό χαρακτηριστικά μεγάλου «ντέρμπι». Πιο δύσκολη φαίνεται πως είναι η αποστολή της Ρόδης Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τον «αντάρτη» Γιάννη Τρεπεκλή, που δίνει ιδιαιτέρως ισχυρό στίγμα. Αν και στις τελευταίες μετρήσεις η νυν περιφερειάρχης δείχνει να κερδίζει συνεχώς έδαφος, δεν είναι τυχαίο ότι για χάρη της έχουν επιστρατευθεί πρόσωπα όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μάκης Βορίδης, η Σοφία Ζαχαράκη και ο Γιάννης Παππάς.

Τελείως διαφορετικά κινούνται στις τάξεις της κυβέρνησης αναφορικά με την Πελοπόννησο, όπου ο έχων την κομματική στήριξη της Ν.Δ., Δημήτρης Πτωχός, έχει ως βασικό αντίπαλο τον άλλοτε υφυπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή Πέτρο Τατούλη, αλλά και το Βόρειο Αιγαίο, όπου ο εκλεκτός Αλκιβιάδης Στεφανής παίζει τα ρέστα του έναντι του νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη. «Αυτοί δεν δικαιούνται να μιλούν για προσωπική τους σύνδεση με την παράταξη. Ο μεν Τατούλης προκάλεσε την περίοδο 2007-2009 πολιτικά τραύματα στην τότε κυβέρνηση, που, όπως αποδείχθηκε, δεν έκλεισαν ποτέ, ο δε Μουτζούρης, πέραν του γεγονότος ότι μίλησε απαξιωτικά για τον ίδιο τον πρωθυπουργό δημοσίως, πήγε να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το Μεταναστευτικό σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή. Είναι συλλήβδην και συνειδητά απέναντι από την παράταξη, τις αρχές και τις αξίες της», λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ετσι, μόνο έκπληξη δεν συνιστά η βαρύτητα που δίνουν οι «γαλάζιοι» επιτελείς σε αυτές τις μάχες, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει βρεθεί εμφατικά στο πλευρό του Αλκιβιάδη Στεφανή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να δίνει στα μέσα της εβδομάδας το «παρών» στην κεντρική ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη στη Μυτιλήνη.

Οσο για την Πελοπόννησο, πέραν του πρωθυπουργού, που περιόδευσε με τον Δημήτρη Πτωχό στις αρχές της εβδομάδας στην Κορινθία, έχουν... κατέβει το «αυλάκι» υπουργοί όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης κ.ά. Και στις δύο αυτές περιφέρειες ο νικητής αναμένεται να εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή, με τον Δημήτρη Πτωχό να επικρατεί, σύμφωνα με τις αναλύσεις, εύκολα ή δύσκολα και τον Αλκιβιάδη Στεφανή να ελπίζει να πάρει παράσταση νίκης μέσω της κατάκτησης της πρωτιάς αύριο, 8 Οκτωβρίου, προοπτική που, αν μη τι άλλο, είναι ιδιαίτερα ισχυρή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του κυβερνώντος κόμματος, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζονται ακόμα πιο αισιόδοξοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Σε αυτό μάλιστα το μέτωπο, η Ν.Δ. θα φέρει άπαντες προ των ευθυνών τους, θέτοντας το ερώτημα αν μπορούν κόμματα που αυ- τοπροσδιορίζονται διαχρονικά ως «προοδευτικά» να δώσουν είτε έμμεση ψήφο στήριξης είτε ψήφο ανοχής στις πρακτικές που υπηρετεί σταθερά η πλευρά Μουτζούρη.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα φοβαρί 

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί για τη νίκη του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά από την πρώτη Κυριακή, πέραν φυσικά της δεδομένης πανηγυρικής επανεκλογής του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ειδικά μάλιστα για τον άλλοτε επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας έχει δοθεί τις τελευταίες εβδομάδες σύνθημα πανστρατιάς για την κάλυψη του ορίου του 43% που απαιτείται για την εκλογή του αύριο, 8 Οκτωβρίου, καθώς η 15η του μηνός θα μπορούσε να κρύβει παγίδες, από τη στιγμή που είναι πανθομολογούμενο πως η συντριπτική πλειονότητα των «γαλάζιων» δημάρχων που αναμένεται να επικρατήσουν στους μεγάλους δήμους του Λεκανοπεδίου θα έχουν... «τελειώσει την μπουγά- δα» από τον πρώτο γύρο.

Στο μονοπάτι ακόμα μίας θητείας βαδίζει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, όπως και ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, για τους οποίους οι προβλέψεις λένε πως δεν θα χρειαστούν τον δεύτερο γύρο. Το ίδιο ισχύει για τον Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και τον Φάνη Σπανό στη Στερεά Ελλάδα, με τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη να παίζει κυριολεκτικά μόνος του.

Τέλος, παρά το κόστος που εισπράττει εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, ο Κώστας Αγοραστός συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις εκείνες που εκτιμάται ότι θα κερδίσουν όπως και να έχει, καθώς πριν από τα «πλήγματα» του Σεπτεμβρίου τα ποσοστά που συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις ήταν... καθεστωτικά. Ωστόσο, το δράμα των τελευταίων εβδο- μάδων είναι λογικό να επηρεάσει την κούρσα για την πολύπαθη περιφέρεια και στο πλαίσιο αυτό ο νυν και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης της Θεσσαλίας πέρασε τις προάλλες το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουρ- γό για τον συντονισμό των κυβερνητικών ενεργειών με σκοπό την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών. Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει για ακόμα μία φορά τη στήριξή του, χαρακτηρίζοντας τον Κώστα Αγοραστό στη διάρκεια της συ νέντευξής του στον Αντώνη Σρόιτερ (Alpha) «έναν πολύ καλό περιφερειάρχη».

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι οι «γαλάζιες» διαρροές, αλλά και η ίδια η δήλωση του πρωθυπουργού περί στόχευσης για νίκη και στις 13 περιφέρειες δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση και το κλίμα που επικρατούν στις τάξεις του επιτελείου Μητσοτάκη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (και με τους «αντάρτες» στο κάδρο), ως ιδιαιτέρως ικανοποιητικό θα εκτιμάτο και το σενάριο της επικράτησης των «γαλάζιων» κατόχων των κομματικών χρισμάτων ακό- μα και σε 10 περιφέρειες.

Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους δήμους, το μεγάλο ερώτημα στο οποίο άπαντες αναζητούν την απάντηση την ημέρα της κάλπης δεν είναι άλλο από αυτό του Κωνσταντίνου Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, αν και αναμένεται -σύμφωνα με τις μετρήσεις- να κόψει πρώτος το νήμα την πρώτη Κυριακή, στις 15 Οκτωβρίου θα χρειαστεί να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα απέναντι είτε στον Στέλιο Αγγελούδη είτε στον Σπύρο Πέγκα.

Κατά τα άλλα, ο Κώστας Μπακογιάννης έχει βάλει πλώρη για ακόμα μία θητεία στον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας (ακόμα κι αν τελικώς χρειαστεί επαναληπτική εκλογή), ενώ στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης έχει ως μοναδικό μέλημα την κατάκτηση ενός όσο το δυνατόν πιο υψηλού ποσοστού, που θα δώσει διαστάσεις θριάμβου στην έναρξη της τρίτης του θητείας στη δημαρχία του μεγάλου λιμανιού.


Η Νέα Δημοκρατία ρίχνει κλεφτές ματιές και στην Πάτρα και τη Λάρισα, όπου ο Κώστας Σβόλης και ο Θανάσης Μαμάκος, αντίστοιχα, θα επιδιώξουν να κερδίσουν σε αντίξοες καταστάσεις. Ο μεν πρώτος πρέπει κατ’ αρχάς να εξασφαλίσει την είσοδό του στον δεύτερο γύρο, όπου θα έχει καλύτερες πιθανότητες, και ο δεύτερος θα πρέπει να υπερκεράσει το εμπόδιο των πλημμυρών στον Κάμπο, που λειτούργησε σαν «βόμβα» στα θεμέλια της υποψηφιότητάς του.

 Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά