Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στη Γρανάδα της Ισπανίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην τρίτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενός σχήματος γαλλικής έμπνευσης και συμμετείχε σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα ζητημάτων ασφάλειας και γεωστρατηγικής, παρουσία -μεταξύ άλλων- του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και των ηγετών της Φινλανδίας, Λιθουανίας, Λουξεμβούργου, Ιρλανδίας, Γεωργίας και Κύπρου. «Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένας θεσμός που επιτρέπει σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου να συζητούν για τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν σήμερα την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Γρανάδας: Αίτημα για αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για τις φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό κατά 2,5 δισ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τις προτεραιότητες στο Μεταναστευτικό

Τα σπουδαία, πάντως, αναμένονται σήμερα, καθώς το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να περιλάβει στην ατζέντα του το Μεταναστευτικό, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο«Καλούμαστε να συζητήσουμε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη επί της αρχής συμφωνίας στο συμβούλιο για τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου, την οποία και χαρακτήρισε σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβευθούν με επιπρόσθετους κοινοτικούς πόρους, ενώ είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει εκ νέου τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Είναι γνωστό άλλωστε πως στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Βρυξέλλες κλιμακώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην κατεύθυνση της επικαιροποίησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Μεταναστευτικό.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNBC: Φοβάμαι ότι η πολιτική κρίση στις ΗΠΑ θα έχει επίπτωση στη βοήθεια προς την Ουκρανία

Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Επί τάπητος το ζήτημα της διεύρυνσης

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η Αθήνα εκ των πραγμάτων διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι για την Ελλάδα η υπόθεση της διεύρυνσης της Ένωσης προσομοιάζει κατ’ ουσίαν με μία επένδυση στο μέλλον. Τα ίδια πρόσωπα διευκρινίζουν, πάντως, ότι οι υπό ένταξη χώρες θα πρέπει να υλοποιήσουν απαρέγκλιτα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις αλλά και να επιδείξουν χωρίς εκπτώσεις και αστερίσκους τον προσήκοντα σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου.

Η Αθήνα θα στείλει μήνυμα στα Τίρανα

Από την Αθήνα εξηγούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι επισπεύδουσα σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμα κατευθύνεται πρωτίστως στα Τίρανα, στο φόντο της συνεχιζόμενης όσο και ανεξήγητης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος ακόμα δεν έχει ορκιστεί.

«Έχουμε έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος δεν έχει ορκιστεί. Σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση. Θα κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας σε όλα τα επίπεδα», διεμήνυσε χθες από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, παραμονές της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Αλβανία, όπου θα έχει -μεταξύ άλλων- συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, όσο και με τον Αλβανό ομόλογό του.

Στην αλβανική πρωτεύουσα, εξάλλου, θα βρεθεί την επόμενη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης αναμένεται να συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Συνάντηση με τους πρωθυπουργούς Αρμενίας και Γεωργίας στη Γρανάδα (EIKONEΣ)

Τέλος, και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει επιπρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της προσαρμογής της Ένωσης στις νέες προκλήσεις που θέτουν οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή της Μεσογείου.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή