Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη δημοσιογράφο του CNBC Σίλβια Αμάρο στο πλαίσιο του Σάμιτ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στη Γρανάδα. Το δίκτυο έδωσε ένα τρίλεπτο βίντεο στη δημοσιότητα, ενώ όλη η συνέντευξη θα προβληθεί την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτήθηκε για την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και το πώς θα επηρεάσει τη στήριξή της στην Ουκρανία και απάντησε: «Ανησυχώ και φυσικά η πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτήν τη στιγμή δεν προσφέρει μεγάλη καθαρότητα, αλλά περιμένω ότι η κατάσταση θα επιλυθεί μέσα από την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών φυσικά. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η άμυνα των Ουκρανών και οι ικανότητές τους και περιμένω αυτό το ζήτημα να επιλυθεί, αυτή η πολιτική κρίση να επιλυθεί». 

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία για τον Δεκέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι εφικτό να γίνουν: «Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία είναι εφικτές. Όπως ξέρετε, έχουμε μια πολύ αυστηρή διαδικασία, η επέκταση είναι στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια διαδικασία που ξεκάθαρα καθορίζεται, όπως αναμένουμε, από τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να πάρει μια τελική απόφαση τον Δεκέμβριο και φυσικά όπως συζητάμε για τη διεύρυνση, που αυτήν τη στιγμή γίνεται μια αληθινά ενδιαφέρουσα πιθανότητα, πρέπει να σιγουρέψουμε ότι έχουμε σε τάξη το ίδιο το σπίτι μας, δηλαδή να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία είναι έτοιμη να αποδεχθεί νέα μέλη, αλλά και να διασφαλίσει ότι μπορεί να συντηρήσει αυτά τα σημαντικά οικονομικά όργανα για να υποστηρίξει όλα τα μέλη της». 

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προκλήσεις για την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι το οικονομικό, ο προϋπολογισμός, και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, μάλιστα θα διαφωνούσα για το γεγονός ότι ο τρόπος λήψης αποφάσεων είναι ήδη ένα σχετικό θέμα συζήτησης, πριν καν ανοίξουμε τις πόρτες μας και καλωσορίσουμε νέα μέλη και ήδη έχουμε περίπλοκες συζητήσεις που αφορούν στο πολυετές οικονομικό πλαίσιο, όμως επίσης έχουμε δύσκολες συζητήσεις που αφορούν στο μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και τον τρόπο που συντηρούμε τα μπάτζετ μας και που διαχειριζόμαστε τις σχέσεις μας. Αυτές είναι οι βραχύχρονες προκλήσεις που πρέπει να συναντήσουμε, αλλά είμαι σίγουρος ότι όσο πλησιάζουμε στο σημείο που θα αποφασίσουμε για τη νέα στρατηγική ατζέντα μας για την επόμενη πενταετία, κάτι που αναμένεται να γίνει τον επόμενο χρόνο, θα υπάρχει περισσότερη ζωντάνια σε αυτές τις συζητήσεις». 

Έπειτα, συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος ότι η αναδιάρθρωση θα είναι θέμα για τις ευρωπαϊκές εκλογές, διότι στο τέλος της μέρας η νομιμότητα και η δημόσια στήριξη για αυτές τις αλλαγές πρόκειται να είναι πολύ σημαντικές. Όμως, αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά τον επόμενο κύκλο, οπότε μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να συζητήσουμε τις μεταρρυθμίσεις τα νέα οικονομικά ζητήματα και τους νέους κανόνες διακυβέρνησης».