Εν μέσω έντονων συζητήσεων στις Βρυξέλλες και διαβουλεύσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το Μεταναστευτικό -μετά και τη χθεσινή σημαντική καταρχήν συμφωνία-, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι 47 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας συνέρχονται σήμερα στη Γρανάδα της Ισπανίας, για την τρίτη Σύνοδο του νέου αυτού διεθνούς φόρουμ, που αποτελεί έμπνευση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει το πρωί στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας τόσο για τη Σύνοδο αυτή όσο και για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ακολουθεί.

Διαβάστε ακόμα: Μεταναστευτικό: Πλήρες πλάνο ενόψει του ανώτατου συμβουλίου με την Τουρκία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμπροεδρεύσει σήμερα (με τον πρόεδρο της Ελβετίας, Αλέν Μπερσέ) σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, ο οποίος έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε., και με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, μία συνάντηση με ξεχωριστό ενδιαφέρον μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπήρχε ένα ενδεχόμενο να έβλεπε εκ νέου τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου, ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας ακύρωσε λόγω ασθένειας το ταξίδι του στην Ισπανία.

Διαβάστε ακόμα: Προειδοποίηση ΕΕ σε Τουρκία: «Καμία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αν δεν παρουσιάσετε πρόοδο στον εκδημοκρατισμό»

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση των ηγετών στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής αναμένεται να εστιάσει στο μέλλον της Ε.Ε. (διεύρυνση, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου) και τη στρατηγική ατζέντα, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τη μετανάστευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες οι πρέσβεις (μόνιμοι αντιπρόσωποι) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί ενός κειμένου για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ξεπερνώντας τις διαφωνίες της Ιταλίας. Το εν λόγω πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ε.Ε., που επιτρέπει μεταξύ άλλων την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης για διεύρυνση της ΕΕ, Μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και δημοσιονομικά

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί διεύρυνσης της Ε.Ε., η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι υπέρ της διεύρυνσης ως επένδυση στο μέλλον: ωστόσο, πάγια ελληνική θέση είναι ότι η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις και στις ίδιες τις επιδόσεις των υποψήφιων χωρών, είναι δηλαδή μια διαδικασία με κανόνες και αιρεσιμότητα και σε κάθε περίπτωση βασικό κριτήριο παραμένει ο σεβασμός στο κράτος δικαίου.

Όπως αναμένεται να τονίσει στη συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα, κράτος-μέλος που βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, είναι μια χώρα που πέρασε και υπερέβη μια μεγάλη κρίση και μπορεί να συμβάλει στη σχετική συζήτηση και με αυτή την εμπειρία.

Προέχει, ωστόσο, η Ε.Ε. να συζητήσει για το Μεταναστευτικό, και την κλιματική αλλαγή, δύο κρίσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής της MED9 την περασμένη Παρασκευή στη Βαλέτα, πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, ενώ υπογραμμίζοντας τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του Μεταναστευτικού, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη -και όχι οι διακινητές- να θέσει τους όρους με τους οποίους θα εισέρχεται κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, πρόκειται, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, για θέματα που πρέπει να ενταχθούν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και στη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζεται τώρα. Το ζήτημα αυτό ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες της MED9, ζητώντας συντονισμό και κοινή δράση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει με κοινή επιστολή των 9 ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο ζήτημα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων, συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική θέση είναι κοντά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην ευελιξία και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να χαράσσουν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.