Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προγραμματίζει να ανακοινώσει επίσημα την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ μέχρι τον Δεκέμβριο, αναφέρει το Politico. Οι ηγέτες της ΕΕ προτίθενται να δώσουν το πράσινο φως στο Κίεβο για την έναρξη αυτών των επίσημων συνομιλιών πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ουκρανία θα έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια ευρύτερη διεύρυνση που θα μπορούσε να φέρει τον αριθμό των χωρών μέλη της ΕΕ σε 35. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει δηλώσει ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται "στην Ένωση".

Επτά προϋποθέσεις

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία πρέπει να πληροί νομικά επτά προϋποθέσεις που έχει θέσει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Μέχρι τον Αύγουστο, μόνο δύο από αυτές τις προϋποθέσεις είχαν εκπληρωθεί, όπως ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ. Παρόλα αυτά, οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πολιτική δήλωση τον Δεκέμβριο, η οποία θα εξουσιοδοτεί τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν το νομικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ενώ η Ουκρανία μπορεί να μην έχει εκπληρώσει και τις επτά προϋποθέσεις μέχρι τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρωθούν για τη σύνοδο κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου, οι ηγέτες πρόκειται να προβούν σε πολιτική δήλωση που θα εξουσιοδοτεί τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αν το νομικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε πολιτικά τον Δεκέμβριο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι μια νομική απόφαση για την αποδοχή της Ουκρανίας θα μπορούσε να εκδοθεί μέχρι τις αρχές του 2024.

Ένας τρίτος διπλωμάτης είπε ότι οι ηγέτες θα «στείλουν ένα θετικό μήνυμα» για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς πόσο μακριά έχει φτάσει η Ουκρανία για την εκπλήρωση των επτά κριτηρίων, αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η πρόοδος ήταν ενθαρρυντική και μόνο ένας τομέας, που αφορά τις μειονότητες, φαινόταν προβληματικός.