Την άμεση άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 130 φαρμακευτικά σκευάσματα, για τα οποία υπάρχει, σύμφωνα με τους ιδίους, επάρκεια στην αγορά της χώρας μας, ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι. Μάλιστα, ο Παννελήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) ζητεί την παρέμβαση του ιδίου του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκειμένου “να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει άμεσα  άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον φάρμακα για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά”.

 Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, το προεδρείο του ΠΣΦ τόνισε την “ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων.

Ο κλάδος των φαρμακαποθηκών αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς μεριμνά για  τον διαρκή εφοδιασμό της αγοράς σε όλη την Ελλάδα με φάρμακα και υποστηρίζει-στηρίζει τον Έλληνα φαρμακοποιό συντελώντας στην βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού φαρμακείου”.

 Οι ίδιοι ανέφεραν επίσης ότι “για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά σήμερα, φταίνε δύο και μόνο παράγοντες. Αφενός ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η χώρα μας σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων Ευρωπαίων Εταίρων μας λόγω ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος για καμία απαγόρευσης εξαγωγής σκευασμάτων που διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων”.

 Ακόμη, το προεδρείο του ΠΣΦ κατήγγειλε “την ανυπαρξία του ΕΟΦ και την παντελή αδυναμία ελέγχου  της αγοράς,  με συνέπεια να αναγκάζεται  να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς. Συνεπεία τούτου, ο οργανισμός οδηγείται σε ατεκμηρίωτες αποφάσεις που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνουν έκθετη την χώρα στην ΕΕ”.