Οριστικό «λουκέτο» σε φαρµακαποθήκη η οποία καταγγέλλεται από τον Πανελλήνιο Φαρµακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ότι εξήγαγε στη Γερµανία φάρµακο κατά τη διάρκεια ισχύος της σαφούς και ρητής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για το συγκεκριµένο φαρµακευτικό σκεύασµα είναι αποφασισµένος να επιβάλει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές της «Απογευµατινής».

Αποδείξεις

Το υπουργείο Υγείας και οι ελεγκτές του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκων (ΕΟΦ) ερευνούν ήδη τα σχετικά στοιχεία, τα οποία έχουν κατατεθεί αρµοδίως, και θα προχωρήσουν στη λύση του κλεισίµατος για την εν λόγω φαρµακαποθήκη -ίσως και για δύο ακόµη φαρµακαποθήκες- στην περίπτωση κατά την οποία επαληθευθούν τα σχετικά στοιχεία. Σύµφωνα πάντως µε τις πηγές της «Α», η σχετική καταγγελία χαρακτηρίζεται από τις αρµόδιες Αρχές της χώρας µας σοβαρή αλλά και σχετικά ασαφής και αόριστη, όσον αφορά την ταυτότητα της συγκεκριµένης φαρµακαποθήκης, η οποία -σύµφωνα µε την καταγγελίαπροχώρησε στην παράνοµη εξαγωγή του φαρµακευτικού σκευάσµατος στη Γερµανία σε συνεργασία µε κάποια άλλη φαρµακαποθήκη. Στοιχεία για παράλληλες εξαγωγές στη Γερµανία για φάρµακα τα οποία τελούσαν υπό απαγόρευση εξαγωγών έχει ήδη καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, τόσο στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Ευάγγελο Μανωλόπουλο. Κατά τη διάρκεια συνεδρίου, το οποίο πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Απόστολος Βαλτάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώθηκε µε στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρµακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; ∆εν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί, για να το βγάλεις, πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη γερµανική αγορά. Αποθήκη που έβγαλε φάρµακο, ενώ ήταν απαγορευµένο, εγώ θα ζητήσω από τον υπουργό να κλείσει. Να την κλείσει διά παντός. ∆ιότι τα στοιχεία που έχουµε είναι σοβαρά, ήρθαν από τη Γερµανία και διαπιστώσαµε από διασταυρώσεις ότι είναι µια πραγµατικότητα».

Διαβάστε ακόμα: Απόστολος Βαλτάς στο parapolitika.gr: Προτείνουμε εφαρμογή που θα δείχνει την επάρκεια στην αγορά φαρμάκων

Εφαρμογή που θα ενημερώνει τις φαρµακαποθήκες

Μάλιστα, σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην «Α» ο Απόστολος Βαλτάς, «θα ζητήσουµε να υπάρξει µία εφαρµογή (app) η οποία να ενηµερώνει τις φαρµακαποθήκες ότι υπάρχει επάρκεια ή δεν υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά φαρµάκων για κάθε ένα φαρµακευτικό σκεύασµα, το οποίο εκείνοι θέλουν να εξαγάγουν από τη χώρα µας. Ο νόµος λέει ότι έχω το δικαίωµα σε εξαγωγές φαρµάκων, όταν τα συγκεκριµένα φάρµακα που θέλω να εξαγάγω είναι σε επάρκεια στην ελληνική αγορά φαρµάκων. Και πού θα ξέρω εγώ ότι υπάρχει επάρκεια στο οποιοδήποτε φάρµακο στην ελληνική αγορά; Η εφαρµογή την οποία προτείνουµε θα κάνει αυτή τη δουλειά». Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρµακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) υπογραµµίζει σε ανακοίνωσή του: «∆ηλώνουµε ότι θα συνεχίσουµε να παρακολουθούµε το θέµα αυτό, κι ελπίζουµε να µας κοινοποιήσει είτε ο κ. πρόεδρος του ΠΦΣ ή ο αξιότιµος πρόεδρος του ΕΟΦ (αν κι εφόσον ενηµερωθεί από τον κ. Βαλτά ) τα ονόματα των παράνομων, ώστε να κινήσουμε άμεσα την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων ήταν, είναι και θα παραμείνει αφοσιωμένος στη διασφάλιση της επάρκειας της Φαρμακευτικής Αγοράς και της Δημόσιας Υγείας, και δηλώνει απερίφραστα ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε ευθυγραμμίζεται με αυτές τις προτεραιότητες, και δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί με συμφέροντα που δυναμιτίζουν την προσπάθεια των μελών του, ανεξαρτήτως με την προέλευσή τους».