Την άρση της απαγόρευσης των παραλλήλων εξαγωγών για 277 φαρμακευτικά σκευάσματα, ζητεί για μία ακόμη φορά, αυτή τη φορά με ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Ο Σύλλογος, “αξιοποιώντας” τα θετικά αποτελέσματα για την αγορά φαρμάκων της χώρας μας, τα οποία επιφέρει ήδη σταδιακά το μέτρο της απαγόρευσης των παραλλήλων εξαγωγών στην διαρκώς βελτιούμενη επάρκεια φαρμάκων, καλεί τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να προχωρήσει σε άρση του μέτρου, στο οποίο οφείλεται η σταδιακή ανάταξη της αγοράς φαρμάκων στη χώρα μας... Ο ΠΣΦ ζητεί, με άλλα λόγια, να επανέλθει η πρότερη κατάσταση και χαρακτηρίζει τα μέτρα του υπουργού Υγείας ως “γαϊτανάκι του παραλογισμού”, ενώ υπογραμμίζει επίσης:

“Οι φαρμακαποθήκες σας παρακαλούν, έστω και την ύστατη ώρα ,να δώσετε ένα τέλος σε αυτό το λάθος που απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας , αναίτια και χωρίς κανένα όφελος για τους Έλληνες πολίτες και να το προλάβετε πριν μετατραπεί σε ολέθριο σφάλμα, δημιουργώντας ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων”...

Και ο ΠΣΦ τονίζει ακόμη, στην ίδια ανοιχτή επιστολή του προς τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη:

“Ευρισκόμενος τέσσερις μήνες στο τιμόνι του Υπ. Υγείας προφανώς και γνωρίζετε κ Υπουργέ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΚΑΚ παραβιάζει την εθνική νομοθεσία τόσο ως προς την υποχρέωση τήρησης τρίμηνων αποθεμάτων όσο και ως προς την υποχρέωση εφοδιασμού της αγοράς με ποσότητες μεγαλύτερες κατά 25% της τρέχουσας συνταγογράφησης, καθώς, επίσης, γνωρίζετε και ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ αν τηρείται η υποχρέωση των φαρμακείων να χορηγούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής ΜΟΝΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ καθώς και ποιοι ωφελούνται από την ανυπαρξία ελέγχων. Τους γνωρίζετε πολύ καλά κ Υπουργέ είναι οι ίδιοι που «επέβαλαν» την νέα εκτεταμένη απόφαση απαγόρευσης με fake news και επικοινωνιακά τρικ , τη στιγμή που η συντεταγμένη πολιτεία μιλούσε για «ομαλοποίηση» της αγοράς μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο !

Ταυτόχρονα, σίγουρα έχει περιέλθει σε γνώση σας, η αντίθεση της ΕΕ στα αναιτιολόγητα, άδικα, παράνομα και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως η εν λόγω απόφαση απαγόρευσης, η οποία έχει εκφραστεί αρχικά με επιστολή της Επιτρόπου Υγείας στον προκάτοχό σας και εσχάτως ενισχύθηκε με νέα επιστολή (δύο επιτρόπων αυτή τη φορά) οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν την απόφαση ως ανυπόστατη για την ΕΕ και εξ αυτού του λόγου, νομικά μη δεσμευτική για τις Ελληνικές Φαρμακαποθήκες.

Θεωρούμε περιττό να σας υπενθυμίσουμε μια σειρά άλλων γεγονότων τα οποία γνωρίζετε κ Υπουργέ όπως για παράδειγμα, ότι οι φαρμακαποθήκες αποτελούν το βασικό πιστωτή του ΕΟΠΥΥ κι ότι αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη ρευστότητα που τους παρείχαν ΚΑΙ οι ΝΟΜΙΜΕΣ

παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όμως βαίνουν επιθετικά μειούμενες την τελευταία διετία λόγω των ατεκμηρίωτων αποφάσεων απαγόρευσης τους”.