Ρόλο-κλειδί παίζει η υπό διαμόρφωση και διαπραγμάτευση συμφωνία με την Τουρκία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις -και σε αυτό το μείζον ζήτημα- είναι το τελευταίο διάστημα εντατικές και γίνονται σε τρία επίπεδα: Στο υψηλότερο, δηλαδή μεταξύ των ΥΠ.ΕΞ., Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στο επίπεδο των αρμόδιων υπουργών Μετανάστευσης και, τρίτον, στο επιχειρησιακό επίπεδο, μεταξύ των αρχηγών του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της τουρκικής Ακτοφυλακής, που πλέον έχουν απευθείας γραμμή επαφής και επικοινωνίας, με στόχο ακριβώς τη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης και Ερντογάν: Το παρασκήνιο της συνάντησης στη Νέα Υόρκη - Ξέχασε τα νησιά και τις ''γκρίζες ζώνες'' η Άγκυρα

Μεταναστευτικό: Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών που δρουν στην Τουρκία και τη διαρκή συνεργασία μεταξύ της Ακτοφυλακής των δύο κρατών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη για συνεργασία στο ζήτημα αυτό, τα τρία επίπεδα συζητήσεων λειτουργούν καλύτερα και τα πρώτα απτά αποτελέσματα στον Εβρο -και λιγότερο στο Αιγαίοφαίνονται ήδη.

Μεταναστευτικό: Σε ποιες κατευθύνσεις κινείται η κυβέρνηση 

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, όπως το πραξικόπημα στον Νίγηρα, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη και ο σεισμός στο Μαρόκο, επιτείνουν την ανησυχία για διαρκώς αυξημένες μεταναστευτικές ροές και στην κυβέρνηση κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις.

Πρώτον, στη βελτίωση της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και των χερσαίων στον Εβρο, με επέκταση του «φράκτη» και ενίσχυση της προστασίας της συνοριογραμμής σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικά μέσα.

Δεύτερον, με τη διεθνοποίηση του προβλήματος, που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί και χθες σε επίπεδο πρωθυπουργών των εννέα ευρωμεσογειακών κρατών (EU-MED9) στη Μάλτα. Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε., Ιλβα Γιόχανσον, με την οποία γνωρίζονται και έχουν πολύ καλό επίπεδο συνεννόησης, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, συζήτησε προχθές το θέμα με την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ, και την κ. Γιόχανσον. Μάλιστα, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, μετά τη συνάντησή της με τον Ελληνα αρμόδιο υπουργό κ. Καιρίδη, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι προκλήσεις της Ε.Ε. και διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι σημαντικό, επίσης, ότι στις ίδιες δηλώσεις η Ιλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η EUAA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και η Frontex, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και μέσα.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά και στην παλαιότερη φημολογία περί αποχώρησης της Frontex, αποδεικνύοντας την πλήρη κατανόησή της για τις ελληνικές θέσεις και την έμπρακτη συμπαράστασή της προς την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση Μητσοτάκη στη MED9: Προληπτική αντιμετώπιση για το Μεταναστευτικό από την ΕΕ, όχι την ώρα της κρίσης (Εικόνες)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πλήθος διεθνών επαφών μέσα στον Οκτώβριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει προγραμματίσει πλήθος διεθνών επαφών μέσα στον Οκτώβριο, θα θέσει το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο (σε συνεννόηση και με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι) τόσο αυτή την Τρίτη, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και την Ατυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα, όσο και στο τέλος του μήνα, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Στη Σύνοδο των EU-MED9 στη Βαλέτα, το Μεταναστευτικό ήταν βασικό θέμα στην ατζέντα, καθώς, μάλιστα, βρίσκεται σε εξέ λιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, κάτι που αναμενόταν να τονίσει στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες «πρώτης γραμμής», ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.

Κομβική η καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία

Η τρίτη κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση, όπως προαναφέραμε, είναι η καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, που θεωρείται κομβικής σημασίας για τη μείωση των ροών. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν «να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση», όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά.

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg, εστιάζει την προσοχή της στην «εξάρθρωση των δικτύων διακινητών, που επωφελούνται από απελπισμένους ανθρώπους, τους οποίους επιβιβάζουν σε βάρκες που σαφώς δεν είναι αξιόπλοες». Αυτός, μάλιστα, είναι ένας τομέας στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τη συνεργασία του προέδρου της Τουρκίας, καθώς από εκεί ξεκινούν οι περισσότερες βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που καταλήγουν στα παράλια των ελληνικών νησιών.

Τουρκία: Ποιες είναι οι επιδιώξεις της

Η Τουρκία, από τη δική της πλευρά, φέρεται να επιδιώκει ως «αντάλλαγμα» για την καλή και εποικοδομητική συνεργασία την απελευθέρωση σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, την επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. και την κατάργηση των θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

Πρόκειται για δύσκολα και ιδιαίτερα σύνθετα ζητήματα, στα οποία η Ελλάδα φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει -υπό προϋποθέσεις- την υποστήριξή της, πάντα ωστόσο σε συνεννόηση και με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά σημεία που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα «να συνεργαστεί για να προχωρήσει σε μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη και συντονισμένη προσέγγιση. Μια προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, που θα φέρει αποτελέσματα σε σχέση με την εμπορία ανθρώπων και θα προωθεί νόμιμες οδούς μετακίνησης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα: ΕΕ: Πάνω από €10 δισ. η βοήθεια στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 30/9/2023